torstai 29. elokuuta 2013

Anne Leinonen, Tuomas Saloranta, Shimo Suntila (toim.): Hurtan koodeksi. Boris Hurtan 25-vuotistaitelijajuhlakirja.

Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry 2013, 200 s.

Hannu Väisänen


Spefi-piireissä Boris Hurtta taidetaan tuntea parhaiten kirjoja keräävästä parivaljakosta Valdemar Rydberg ja Nils Hermelin. Tämä kokoelma on tehty juhlistamaan hänen 25-vuotista taiteilijauraansa. Kokoelmassa on 34 novellia, raapaletta, näytelmää tai runoa.

Kokoelmassa on aiheiden mukaan neljä osaa. Ensimmäinen osa kertoo kirjoista ja niiden keräilijöistä. Novelleista jäi erityisesti mieleen Heikki Nevalan Kirjojen vangit sekä Lovecraft-henkiset Jani Kankaan Uusintapainos ja Juha Salmisen Kakskerran hamsteri.

Toisessa osassa päästään kokoelman pisimpään ja parhaimpaan novelliin. Se Tero Niemen ja Anne Salmisen Rovaniemen kuilu. Nils Hermelin ja eräs filologi ovat vanhan käsikirjoituksen jäljillä.

Kolmas osa on sekalainen kokoelma tekstejä, joista kahdessa on hahmo nimeltä Boris Hurtta.

Neljäs osa, Koodeksi, on viiden eri kirjoittajan viiden novellin kokonaisuus, jossa jahdataan taas vanhaa käsikirjoitusta. Seuraava novelli alkaa siitä, mihin edellinen jäi.

Onko Rydberg–Hermelin -kaksikosta tulossa jaettu maailma? Ihan kivoja nämäkin tarinat ovat, mutta mieluiten kuitenkin lukisin Boris Hurtan omia kertomuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti