sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Ateneumin Tove Jansson 100v -juhlanäyttely

14.3.-7.9.2014

Riitta Niemistö


© Moomin Characters™
Suuntasimme lasten kanssa kolmisin Ateneumiin Tove Jansson -juhlanäyttelyyn; päätoimittaja jäi kotiin nauttimaan rauhasta ja hiljaisuudeta. Luin etukäteen huolestuneena Ateneumin ohjeita lapsivieraille. Kahdeksanvuotias osaa varmasti käyttäytyä, mutta mitä tekee pikkuista vajaa viisivuotias. Heitetäänkö meidät pihalle? Ei heitetty ja hyvin käyttäytyivät. Vaikka näyttelyssä pääosassa olivat Tove Janssonin maalaukset, niin Muumikuvaelmatkin löytyivät. Iso Muumitalo on Tampereen taidemuseon alakerrassa, mutta se ihan ensimmäinen Muumitalo ja monta muuta kuvaelmaa on nyt tuolla.

Museolla on väliä. Muumikuvaelmat näyttivät aivan erilaisilta Ateneumin valoisissa juhlavissa saleissa kuin Metson alakerran salaperäisessä hämärässä. Ei se niitä huonontanut: tunnelman sijasta keskityimme nyt yksityiskohtiin. En vieläkään ymmärrä, miten Taikurin hattu kuvaelman lentoon lähtevä pöytä pysyy ilmassa. Pelkän taikasauvan varassa.

Yksi kiinnostavimmista paikoista löytyy takaa kapeikosta. Siellä näytetään rinnakkain kolmea tv-sarjaa eri aikakausilta. Vanhimmassa oli käytetty marionettinukkeja ja nuket olivat myös esillä. Löytyi julisteita Svenska ja Lilla Teaternin muuminäytelmistä sekä Muumioopperasta, oopperan puvustuksessa käytetyt Muumipeikkojen päät ja monenmoisia muumifiguureita. Melkein kaikkea löytyi: vain Muumiastiat ja -lakanat loistivat poissaolollaan. Ja hyvä niin!

Muumikirjojen kuvituksia esittelevän huoneen läpi menimme nopeasti: ihan kivoja, mutta meillä on kirjat hyllyssä: kahtena käännöksenä sekä alkuteksteinä. Kuvituskuvissa ei ollut oikein mitään uutta. Monet ennennäkemättömät maalaukset ja piirrokset sen sijaan pysäyttivät. Lapset kylläkin niitä lähinnä vilkaisivat ja suuntasivat kohti kuvaelmia.
Sota-aika huoneesta löytyi maalausten lisäksi pilapiirroksia ja niistä ensimmäiset muumihahmot. Emme niidenkään kohdalle tungoksessa pitkäksi aikaa pysähtyneet: nämä nähtiin viitisen vuotta sitten sitten Visavuoressa ja siellä ne olivat väljemmin esillä. Aikuisille kirjoitetuista romaaneista oli myös pieni näyttely.
Kaiken kaikkiaan näyttely on kiinnostava, jos Tove Janssonin maalaustaide kiinnostaa. Tampereen taidemuseon Muumilaakson vakikävijälle siinä on vain vähän uutta: tosin Muumilaaksoa ei tällä hetkellä ole siinä muodossa ole missään, mitä se oli Metsossa oli. Osa kuvaelmista ja piirroksista on nyt Taidemuseon alakerrassa, osa Ateneumissa. Lasten kanssa Ateneumiin voi lähteä, jos he ovat jo sen ikäisiä, että heidät voi jättää keskenään katselemaan muumeja, kun itse kiertää katselemassa tauluja.
Varsinaisen näyttelyn ulkopuolella on leikkipaikka, jossa voi kokeilla erilaisia teemaan liittyviä rooliasuja. Poika pukeutui Muumipapaksi, tyttö Pikku Myyksi ja sen jälkeen heistä tuli yhdessä Tiuhti ja Viuhti. Äidistä tehtiin Muumimamma: se tuntui kivalta.


1 kommentti: