perjantai 28. maaliskuuta 2014

Voisiko Iron Fist olla aasialainen?

Marko Ikäheimo


Netflix on tuottamassa Marvelin supersankarisarjakuviin perustuvia minisarjoja, joista olen kohtuullisen innoissani. Eräs erityinen syy intoiluun on tuleva Iron Fist -sarja. Kyseinen sankari tunnettiin aikoinaan Suomessa nimeltä Rautanyrkki. Pikkunöösinä ihmettelin Rautanyrkin seikkailuja mustavalkoisessa Kung Fu-lehdessä.

Sarjakuvan Rautanyrkki oli valkoihoinen amerikkalainen miljardiomaisuuden perijä Danny Rand, joka erinäisten käänteiden jälkeen päätyy mystisen K'un L'un -kaupungin sankariksi ja puolustajaksi. Tässä tapauksessa kaupungin mystisyyden tunnistaa jo siitä, että sen nimessä käytetään heittomerkkejä hyvin mystisellä tavalla. Joka tapauksessa, Rautanyrkki on useiden itämaisten taistelulajien mestari. Tämän lisäksi hänellä on erittäin mystinen kyky keskitää oma tahdonvoima nyrkkeihinsä, mikä jälkeen lyödään rikki vaikka kivistä aitaa (terveisiä Fredille).

Tulevan sarjan tiimoilta on ilmaantunut kansanliike, joka yrittää saada Rautanyrkkiä esittämään aasialaistaustaisen näyttelijän. Hankkeen puuhamiehen mukaan tällä vältettäisiin nykymittapuulla aika vanhahtava "valkoinen mies vieraan kansan pelastajana" -juonikuvio. Samalla tasapainoitettaisiin toimintaviihteen etnistä jakaumaa.

Täytyy tunnustaa, että en aluksi oikein osannut suhtautua tähän asiaan oikein millään tavalla. Ehkä kyse oli kuitenkin enemmän tottumuksen voimasta. Katsoin Youtubesta yhden rooliin ehdolla olevan etnisesti aasialaistaustaisen näyttelijän roolisuoritusta.Tätä katsellessa tuli mieleen, että ehkä tällä asialla ei loppujen lopuksi olekaan niin paljon merkitystä. Tällaisella ratkaisulla voisi jopa saada tarinaan ylimääräistä jännitettä, kun ulkoisesti paikallisen näköinen kaveri paljastuukin loppujen lopuksi täydelliseksi ummikoksi. Kuitenkin kaikkein tärkeintä tulevan sarjan menestykselle on se, että sen pohjalle saadaan kunnollinen käsikirjoitus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti