lauantai 3. tammikuuta 2015

Jim Butcher: Furies of Calderon - Codex Alera, Book 1

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 19 h 58 min, lukija Kate Reading

Marko Ikäheimo

Aleran valtakunta vaikuttaa kovasti tutulta. Itse asiassa se on melko suoraviivainen kopio antiikin Rooman yhteiskuntajärjestyksestä. Yhtä selkeästi tässä ei nyt liikuta omassa maanpiirissämme, niin erikoista eläjää kirjan edetessä vastaan tulee.

Suurin ero meidän todellisuuteemme on Aleran asukkaiden kyky hallita eläänlaisia luonnonhenkiä (alkukielellä Furies). Nämä henget antavat käyttäjälleen melko tavanomaisen valikoiman yliluonnollisia kykyjä. Perustasollaan nämä kyvyt antavat vallan hallita peruselementaaleja, kuten maata, vettä ilmaa ja tulta. Hieman erikoistuneemmat kyvyt hallitsevat esimerkiksi puuta (kätevä taito jousimiehelle) tai terästä (= ylivoimainen miekankäyttäjä). Lisäkykyinä esimerkiksi ilmaa hallitsevat kuulevat ja näkevät kauas ja veden taitajat ovat kyvykkäitä parantajia.

Jim Butcher on aina ollut hyvin taitava maagisten järjestelmien luoja, ja sama pätee tähänkin kirjaan. Joillekin käytetty magiasysteemi voi vaikuttaa hyvinkin tutulta. Tämän asian suhteen Butcher on avoimesti tunnustanut inspiraationsa lähteeksi Pokemon-hahmot.

Kieltämättä tämä kuulostaa vähän pahalta. Pokemon-vaikutteet tarkkailtava kuitenkin sitä, että kirjailija on halunnut pelleillä erilaisten kykyjen yhdistelmillä ja pelata vähän vanhaa kunnon "kuka voittaisi?"-peliä. Lopputulos on aika mielenkiintoinen, kun se yhdistetään roomalaistyyppiseen sodankäyntiin ja monisyisiin valtajuonitteluihin.

Ja niitä juonitteluja sitten riittääkin. Joka toinen taho näyttäisi haluavan kaapata vallan Alerassa. Joka toinen puolestaan tyytyisi tuhoamaan koko valtakunnan. Jonkun verran antiikin Roomaa harrastaneen korvaan nämä juonittelut vaikuttavat ihan autenttisilta.

Kirjan teknisessä hätäuksessa on oikeastaan vain yksi valittaminen aihe. Audiblen äänikirjaversio on konvertoitu CD-versiosta. Tietyin väliajoin kirjassa kuuluu trumpetin ääni merkkinä siitä, että nyt olisi aika vaihtaa levyä. Hieman ärsyttävä virhe muuten moitteettomassa toteutuksessa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti