perjantai 2. tammikuuta 2015

Walt Disney: Kaksin karkuteillä (Tangled, 2010)

Marko Ikäheimo


Asuipa kerran syrjäisessä tornissa keskellä metsää Tähkäpää äitinsä kanssa. Äiti halusi varjella Tähkäpäätä ympäröivältä pahuudelta (tai niin ainakin väitti) ja oli eristänyt tämän tyystin muusta maailmasta. Ja luomottu kadonnut prinsessa jo komea rosvo ja seikkailuja ja blaablaa. Ainiin, ja Tähkäpäällä on ihan älyttömän pitkät hiukset.

Elokuvan kanssa samassa paketissa ostimme myös Frozen- ja Brave-leffat. Periaatteessa ne sopivat hyvin yhteen esimerkkeinä moderneista aktiivisista Disney-prinsessoista. Näistä kolmesta kaksin karkuteillä ja Frozen ovat lähimpänä toisiaan. Molemmissa prinsessojen historiat ennen elokuvan tapahtumia on aika karuja. Tähkäpää on kahdeksantoista ensimmäistä elinvuottaan aika nuivan sijaisäidin kasvatettavana.

Elokuva kuluttaa paljon aikaa sen todistamiseen, että tarinan pahis on oikeasti epämiellyttävä henkilö. Tässä sitten onnistutaan niin hyvin, että äärimmäisen ärsyttävä valeäiti uhkaa pilata koko elokuvakokemuksen. Ehkäpä Kaksin karkuteillä onkin salaovela puheenvuoro keskusteluun kasvatuksen ja ympäristötekijöiden merkityksestä kasvavan nuoren kehityksessä? Sen verran jatkuvaa kenkkuilua sankarittaremme saa kaiket päivät kestää, että hänen karkeimmankin konnan sydämen sulattava hyvyytensä ei ainakaan ole kotioloista peräisin.

Elokuva on tehty aikana, jolloin 3D-leffojen uskottiin tuovan uuden kultakauden elokuvateattereihin. Monet kohtauksista on suunniteltu pelkästään kolmiulotteiseksi efektiruuaksi. Tästä huolimatta Kaksin karkuteillä on erinomaisen viihdyttävä elokuva, ja raivasi omalta osaltaan tietä Disneyn myöhemmälle täysosumalle, Frozenille. Myös perheen viisivuotias pikkuprinsessa piti elokuvasta kovasti, vaikka pahiksen näkeminen pistikin pinkomaan muutaman kierroksen rinkiä asunnossamme.

Jos jotakin toivoisin olevan toisin, Tähkäpää voisi suhteen alussa pikkuisen vähemmän takoa sitä komeaa rosvoa paistinpannulla päähän. Vähemmmästäkin tulee aivovaurioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti