torstai 8. tammikuuta 2015

Terry Pratchett: Dodger

Doubleday 2012, 356 s.

Hannu Väisänen

Dodger on tarinoiden perusainesta: hyvä rosvo ja vastahakoinen sankari. Silloin tällöin hän jopa jakaa saaliinsa köyhille kuten Robin Hood.

Hän tienaa elantonsa etsimällä viemäreistä niihin pudonneita rahoja ja muuta sellaista, ja jos ihmiset jättävät maanpinnan yläpuolellakin arvoesineensä lojumaan minne sattuu, niin sehän ei varsinaisesti ole hänen vikansa. Sankariksi hän tulee, kun pelastaa nuoren ja kauniin naisen pahoinpitelyltä.

Tämä ei ole Kiekkomaailma-kirja, vaan tapahtuu Charles Dickensin (1812-1870) ajan Lontoossa, ja kirjasta saisi varmasti enemmän irti, jos olisi lukenut Dickensiä. Lehtimies, vaan ei vielä kuuluisa kirjailija Dickens on yksi kirjan hahmoista kuten muutama muukin oikea henkilö. Osa heistä jäi minulta huomaamatta, mutta onneksi meille tietämättömille Terry Pratchett kertoo romaanin jälkisanoissa heistä ja ja siitä, miten hän on joutunut muuttamaan historiaa juonen takia.

Kirjassa vilahtavat Charles Babbage ja Lady Ada Lovelace ovat steampunkia lukeneille tuttuja William Gibsonin ja Bruce Sterlingin romaanista The Difference Engine.

Kirjan lopussa on selvä koukku jatko-osaan.

PS. Dickensin aikaan Lontoon viemärit olivat sadevesiä eikä jätevesiä varten. Jos nimittäin ihmettelette niissä kulkemista.

PPS. Dodger on ilmestynyt suomeksi nimellä Viemärin valtias.

 

1 kommentti: