torstai 11. marraskuuta 2010

China Miéville: The City & The City

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 10 h 18 min, lukija John Lee

Marko Ikäheimo


Jossakin itäisessä Euroopassa sijaitseva Beszel on parempiakin päiviä nähnyt. Satamassa seisoo ruostuvia nostureita ja varastot seisovat tyhjillään ikkunat rikottuina. Toisella kaupungilla Ul Qomalla, menee merkittävästi lujempaa. Ulkomaista investointirahaa virtaa kaupunkiin ja kaduilla kulkevat autot kiiltelevät uutuuttaan. USA nyt vähän on julistanut kaupungin kauppasaartoon, mutta sekään ei pahemmin haittaa. Varsinainen jekku näiden kahden kaupungin suhteen on se, että ne sijaitsevat fyysisesti samassa paikassa. Yhden kaupungin katu saattaa sijaita myös toisessa eri nimellä. Asukkailla ei ole lupa nähdä toista kaupunkia tai sen asukkaita. Tämän säännön rikkomisesta seuraa Pahoja Asioita.

Beszelin puolelta löytyy nuoren naisen ruumis. Tarkastaja Tyador Borlu pelkää, että tilanne voi olla vieläkin pahempi, kuin päältä päin näyttää. Mikäli murhaaja on tullut Ul Qoman puolelta, luvassa on monta kertaluokkaa suurempi sotku. Eikä tilannetta selkeytä sekään, että murhattu tyttö on arkeologian jatko-opiskelija, ja on ronkkinut kahden kaupungin arkaluontoisimpia salaisuuksia.

Onnistunut risteytys

Minulla on aina ollut sf:n ohella pehmeä paikka sydämessä dekkareille. The City & The City yhdistää erinomaisen onnistuneesti nämä kaksi genreä. Murhamysteerin rinnalla toisen arvoituksen kirjassa muodostaa kahden kaupungin välinen suhde. Mestarillisena tarinankertojana Miéville saa näinkin erikoisen tilanteen tuntumaan mahdolliselta ja tarinan henkilöiden näkökulmasta johdonmukaiselta. Paljastukset Beszelin ja Ul Quoman välisestä suhteesta eivät töksäytä tarinankerrontaa, vaan antavat lukijalle suoranaista oivaltamisen iloa.

Äänikirjaversion lukee John Lee, josta on kovaa vauhtia tulossa yksi suosikeistani. Minulla oli pitkään vaikeuksia aloittaa George R. R. Martinin A Feast for Crows -kirjan kuuntelua sarjan aikaisemmat osat lukeneen Roy Dotricen vaihduttua John Leehen. Kirjan aloitettuani huomasin Leen olevan oikeastaan parempi valitan kirjan lukijaksi. Dotrice näyttelee kaikki hahmojen vuorosanat, mikä tietysti tuo oman lisänsä kuuntelukokemukseen. Leen eleettömämpi lähestymistapa antaa kuitenkin enemmän tilaa tarinalle.

Se parempi Hugo-voittaja

The City & The City voitti tänä vuonna jaetun Hugo-palkinnon Paolo Bacigalupin The Windup Girlin kanssa. Olen kuunnellut Windup Girliä muutaman viikon lähinnä viran puolesta, koska aion siitä joskus kirjoittaa arvostelun Kalaksikukkoon. The City and The City imaisi mukaansa niin tehokkaasti, että sitä varten piti erikseen järjestää kuunteluaikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti