keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Keskiyön lihajuna-kauhuelokuvafestivaali Kino Kuvakukossa 3.-5.12.2010

Marko Ikäheimo


Kuopiosta paukahtaa jälleen! Timo Raita lähetti Kuvakukon tulevan kauhuelokuvafestivaalin ohjelman. Sen verran räväkkää materiaalia on luvassa, että herkkätunteisimmat saattavat hermostua jo juonikuvauksistakin.

Perjantai 3.12. klo 20: BLACK SABBATH

(I tre volti della paura) ohj. Mario Bava, Italia/Ranska/USA 1963, 35 mm, 92 min, K-15, 5€

I tre volti della paura eli ”Pelon kolmet kasvot” on yksi italokauhun mestarin Mario Bavan pääteoksista. Elokuva koostuu kolmesta eri aikakaudelle sijoittuvasta itsenäisestä episodista, joista upeimmassa Karloff esittää vampyyriksi muuttunutta vampyyrinmetsästäjää 1800-luvun Venäjällä. Visuaalinen loisto ja tunnelma ovat parasta Bavaa. Keskiyön lihajuna-festivaalilla elokuvasta esitetään sen amerikkalainen versio, jonka nimen muuan englantilainen rockbändikin sittemmin nappasi itselleen.

Lauantai 4.12. klo 20: HITCH-HIKE

(Autostop rosso sangue) Ohj. Pasquale Festa Campanile, Italia 1977, 35 mmm, 102 min, K-18, 5€

Pankkirosvo ja tappaja Konitz ilmaantuu ryypiskelevän kirjailijan Walter Mancinin ja hänen turhautuneen vaimonsa Even asuntoautoon kaksi miljoonaa salkussaan. Eurooppalainen pariskunta joutuu jatkuvan sanallisen ja fyysisen alistamisen kohteeksi. Suostuuko Walter kirjoittamaan narsistisen Konitzin elämäkerran? Kenen puolelle mieheensä kyllästynyt Eve lopulta kääntyy? Vaikka Hitch-Hike sisältää härskiä ja veristä tylytystä koko rahan edestä, kyseessä on henkisesti aikuinen ja fiksusti rakennettu grindhouse-täysosuma. Täysillä heittäytyvä näyttelijätyö on moitteetonta ja dramatiikan äärimmäisyyksille voi itkeä ja nauraa yhtaikaa. Kylmäverisen laadukkuuden viimeinen niitti on 1970-luvun johtavan trillerisäveltäjän Ennio Morriconen musiikki. Seksikohtauksen autenttisuudesta liikkuu huhuja, joita pääosan esittäjä David Hess ei ole kysyttäessä kiistänyt.

Lauantai 4.12. klo 22: THE HILLS HAVE EYES

(Yön silmät) ohj. Wes Craven, USA 1977, 35 mm, 89 min, K-15, 5€

Retkeilevän periamerikkalaisen perheen auto hajoaa keskelle autiomaata, ja kuinka ollakaan: lähistöllä majailee joukko sisäsiittoisia kannibaalimutantteja. Wes Cravenin kulttiklassikko on todellinen erämaakauhun perusteos, joka pursuaa 1970-luvun jenkkikauhulle tyypillistä nihilismiä ja raakuutta – pikimustaa huumoria kuitenkaan unohtamatta. Michael Berrymanin unohtumattomasti tulkitsema kalju mutanttihyypiö nousi suorastaan ikoniseksi kauhuhahmoksi. Elokuva poiki lukemattomia jäljittelijöitä, kehnon jatko-osan ja sittemmin myös yllättävän tehokkaan uusintaversion.

Sunnuntai 5.12. klo 20: SILENT NIGHT, DEADLY NIGHT

(Jouluyö, murhayö) ohj. Charles E. Sellier Jr., USA 1984, 35 mm, 85 min, K-18, 5€

Joulupukkielokuvatrendin harjalla ratsastava Keskiyön lihajuna esittää klassisen kasarisplatterin, jossa vanha valkoparta nähtiin ensimmäistä kertaa kirvesmurhaajana. Vanhempiensa murhasta traumatisoitunut teinipoika naksahtaa ja kiskoo punanutun ylleen, eivätkä tällä kertaa kiltitkään ”lapset” ole turvassa… Murhanhimoinen pukki oli vielä 1980-luvulla monille amerikkalaisille liikaa, ja muun muassa Suomessa koko elokuva kiellettiin raaistavana.

Sunnuntai 5.12. klo 22: THE INCREDIBLE 2-HEADED TRANSPLANT

(Uskomaton kudossiirto) ohj. Anthony M. Lanza, USA 1971, 35 mm, 87 min, K-15, 5€

”This brain wants to love… This brain wants to KILL!” Nerokas tiedemies (Bruce Dern) liittää jälkeenjääneen jättiläispojan Dannyn ruumiiseen psykopaattitappajan pään. Tulokaspolla kuitenkin hallitsee väkivahvaa ruumista, ja hyväntahtoisen Dannyn alkuperäiselle päälle jää lähinnä vikisijän rooli, kun uusi päämies alkaa ajaa pahansuopia päämääriään. Tarinassa ei ole sen kummemmin päätä kuin häntääkään, mutta elokuva ottaa itsensä päällisin puolin hämmentävän vakavasti – päällekäyvä huumori on pääasiassa tyystin tahatonta. Festivaalin päätöselokuva on samalla ohjelmiston päätön loppukevennys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti