torstai 6. kesäkuuta 2013

Jim Butcher: Grave Peril: The Dresden Files, Book 3

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 11 h 59 min, lukija James Marsters, muut Dresden-sarjan kirjojen arvostelut löytyvät tämän linkin takaa.

Marko Ikäheimo


Kirjan alussa yksityisetsivävelho Harry Dresden on selvittämässä sairaalan synnytysosastoa riivaavaa kummittelutapausta ystävänsä Michael Carpenterin kanssa. Michael on ihkaoikea Jumalan ritari, ja hänellä on ihkaoikea pyhä miekka. Pikkuisen ehkä jäykkäniskainen elämän pikku paheiden suhteen, mutta erittäin kätevä kaveri tiukassa paikassa. Jahdattu kummitus pistää yllättävänkin lujasti kampoihin, mutta toverukset pääsevät kuitenkin niskan päällä.

Myöhemmin Dresden joutuu tekemisiin demonin kanssa, joka kutsuu itseään Painajaiseksi. Painajainen tuntuu keskittyvän vainoamaan jollakin tavalla Dresdenin kanssa tekemisissä olleita, ja onnistuukin sattumaan muutamaa melko pahasti. Myös Painajainen käyttäytyy hyvin eri tavalla kuin tällaisen pahalaisen kuuluisi. Meidän todellisuutemme verhon takana sijaitsevassa yliluonnollisen valtakunnassa, Neverneverissä, tuntuu olevan jotakin pahasti vialla.

Omallakin puolella ongelmaa pukkaa. Dresden on aikaisemmin joutunut kahnauksiin paikallisten Punaisen Hovin vampyyrien johtajan, Biancan, kanssa. Nyt Dresden saa kutsun edustamaan velhojen Valkoista Neuvostoa juhlallisuuksissa, joissa Bianca kohotetaan erittäin korkeaan asemaan vertaistensa joukossa. Yliluonnollisten yhteisöjen kesken vanhat tavat ovat vielä kunniassa. Vieraalle taattu koskemattomuus pitää. Vampyyreillä sattuu vain olemaan taipumus noudattaa enemmänkin sopimuksen kirjainta kuin henkeä. Jokin tässäkin järjestelyssä on haudattuna ja Dresdenin on se keksittävä,  ennen kuin kaikki räjähtää silmille.

Dresden-sarjan aloitus oli Jim Butcherin ensimmäinen julkaistu kirja, mihin nähden tämä sarja lähti aivan hämmästyttävän hyvin liikkeelle. Dresdenin seikkailujen seuraamisen voi aloittaa tästä kolmannestakin osasta, sillä nyt tapahtumat potkaistaan oikein toden teolla käyntiin. Eipä sillä, ensimmäisetkin kirjat ovat omassa lajissaan niin hyviä, että nekin kannattaa lukea.

Jim Butcherin kerrontaa on ilo seurata. Michael Carpenterin pyhästä ritarista olisi helposti tullut aivan sietämättömän laupias hahmo. Nyt hänen järkähtämätön uskonsa ja hyveellisyytensä eivät ärsytä ollenkaan, ne nyt vain kuuluvat ritarin ominaisuuksiin. Lisäpisteitä silmissäni Michael saa siitä, miten hän pystyy näkemään hieman vähemmän puhtoisen Dresdenin sisällä piilevän hyvyyden. Butcher osaa myös ovelasti lyödä varoittamatta hauskojen kohtauksien sekaan erittäin riipaisevia osuuksia.

Ja James Marsters se vain parantaa  suoritustaan kirja kirjalta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti