maanantai 17. kesäkuuta 2013

X minus 1 -kuunnelma-arkisto

Marko Ikäheimo


1950-luvun alussa yhdysvaltalainen NBC-radioyhtiö lähetti 17-osaisen Dimension X -scifikuunnelmasarjan. Vuonna 1955 yritettiin uudelleen, ja tällä kertaa vauhtia riitti vuoteen 1958 asti. Tässä ajassa esitettiin 126 kuunnelmaa, jotka oli sovitettu SF:n kultakauden kirjoittajien töistä. Sarjasta löytyi muun muassa Isaac Asimovin, Ray Bradburyn, Philip K. Dickin, Theodore Sturgeonin, Fredrick Pohlin ja Robert A. Heinleinin töitä.

X minus 1 -sarjan kuunnelmat ovat nykyään public domainia, ja ne löytyvät vaikkapa Internet Archiven Old Time Radio -projektin sivuilta. Tällainen kasa alan mestareiden kirjoittamia tarinoita ei ole mitenkään hassumpi diili. Teknisesti kuunnelmat ovat hyvälaatuisia, äänenlaatu on jopa hämmästyttävänkin hyvä äänitysajankohta huomiooon otten.

Tarinoiden kääntämisessä kuunnelmamuotoon on tehty muutamia mielenkiintoisia valintoja. Esimerkiksi Ray Bradburyn Mars is Heaven -novellin viipyilevä ja haikea
lopetus on muuttunut geneeriseksi hirviötarinaksi. Saattaa olla, että väännös johtuu alkumateriaalista. Sarjan viisitoista ensimmäistä jaksoa on kierrätetty enemmän tai vähemmän suoraan aikaisemmasta Dimension X -sarjasta.

Joka tapauksessa X minus 1 on täynnä SF:n kultakauden innostusta, johon ei voi olla ihastumatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti