torstai 27. kesäkuuta 2013

John Scalzi: The Ghost Brigades

Marko Ikäheimo


The Ghost Brigades on jatkoa Scalzin Old Mans War -kirjalle. Tähtiin levittäytynyt ihmiskunta on aivan yhtä suuressa liemessä kuin ennenkin. Itse asiassa on alkanut näkymään merkkejä siitä, että vieläkin pahempaa on tulossa.

Elintärkeitä tietoja vihollisille vuotanut tiedemies loikkaa, mutta jättää sattuman oikusta jälkeensä kopion omasta tietoisuudestaan. Sopivasti käytössä on joukko enemmän tai vähemmän blankkoja klooniruumiita, joten tämä tietoisuus istutetaan erikoisjoukkojen sotilaaseen. Tuloksena syntyneen Jared Diracin tehtävänä on selvittää, miksi hänen tietoisuutensa alkuperäinen omistaja petti ihmiskunnan ja mitkä hänen suunnitelmansa vastaisen varalle ovat. Siinäpä onkin yhdelle soltulle tekemistä, eritoten vastasyntyneelle.

Kirja kärsii edelliseen osaan verrattuna vähemmän kiinnostavasta perusasetelmasta. Erikoisjoukoissa ei nyt vain sattuneesta syystä saa kerättyä vastaavaa määrä elämänkokemusta kuin edellisen kirjan päähenkilöillä. Tällä kertaa mukana ei ole myöskään Old Man's Warin alokaskoulutuksen veroista hervottoman hauskaa osuutta. Toimintakohtaukset ovat kyllä yhtä armottomia kuin aikaisemminkin.

The Ghost Briagadesin suurin ongelma on sama kuin edellisessäkin kirjassa. Scalzin on IHAN PAKKO valistaa jokaisen repliikin jälkeen, kuka sen sanoi. Olisi ehkä ollut eduksi, jos joku olisi lukenut käsikirjoituksen edes kerran ääneen. Äänikirjaversiossa nämä pysähdykset tökkäävät melkein kirjaimellisesti korvaan.

Virheistään huolimatta The Ghost Brigades on kelpo seikkailu. Eiköhän tätä sarjaa tule seurattua jatkossakin. Ihmiskunnan kohtalo tällaisessa kitimessä alkaa jo kiinnostamaan kummasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti