tiistai 14. tammikuuta 2014

Carlos Ruiz Zafón: Marina

Suom. Antero Tiittula, Otava 2013, 282 s.

http://www.carlosruizzafon.com/ (espanjankielinen)
http://www.carlosruizzafon.co.uk/ (englanninkielinen)

Hannu Väisänen


Marina ei ole mielestäni nuortenkirja, vaikka esipuheessa kirjailija sanoo niin ja vaikka sen päähenkilöt ovat 15-vuotias poika, Óscar Drai, ja tyttö, kirjan nimihenkilö Marina. Tai sitten nuortenkirjat ovat Espanjassa erilaisia kuin Suomessa. Kannattaa huomata, että Otava markkinoi tätä kirjaa aikuisille.

Rakenteeltaan kirja ei ole niin yksinkertainen kuin kuvittelen nuortenkirjan olevan. Marinassa on monta kehyskertomusta ja sisäkkäistä tarinaa. Ensin on Carlos Ruiz Zafónin esipuhe. Tämän jälkeen ensimmäisellä sivulla Óscar Drai ilmoittaa kertovansa, mitä hänelle tapahtui, kun hän katosi seitsemäksi päiväksi, ja pian käy ilmi, että oman tarinansa lisäksi hän kertoo, mitä Marina on kertonut hänelle. Näitten kertomusten sisällä monet kirjan hahmot kertovat oman tarinansa.

Romaanin näyttämönä on todellinen ja maaginen Barcelona, kuten Ruiz Zafónin trilogiassa Enkelipeli, Tuulen varjo ja Taivasten vanki. Niissä suurta osaa näyttelevää Unohdettujen kirjojen hautausmaata ei ole Marinassa, mutta on ruumiiden hautausmaa, Barcelonan unohdettuja viemäreitä, katuja ja kattoja.

Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti