keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Marko Hautala: Torajyvät

Tammi 2011, 262 s.

Hannu Väisänen


Markus on ollut naimisissa Jennin kanssa, mutta asuu nyt tämän siskon Iinan kanssa. Jenni on puolestaan mennyt naimisiin Markuksen isän Aaronin kanssa. Kaikki ynnä Markuksen äiti Liisa kokoontuvat yhteen, ja sitten alkaa tapahtua. Mukana on myös Jennin ylivilkas poika Miro, josta lukija ei alussa tiedä, onko hänen isänsä Markus vai Aaron.

Markuksella on pakkomielle 1600-luvulla eläneestä Jakob Mörtistä, jota syytettiin noituudesta ja tuhopoltosta. Kun häntä oltiin kuljettamassa oikeuteen, laiva haaksirikkoutui saarelle, jossa Markus nykyään asuu. Jakob Mört perusti saarelle uskonnollisen yhteisön, joka on edelleen olemassa.

Romaani liikkuu kolmessa ajassa: 1600-luvulla, Markuksen, Jennin ja Iinan lapsuudessa ja nykyajassa. Lapset ja heidän vanhempansa ovat tunteneet toisensa pienestä pitäen.

Saari on tyypillinen kauhutarinan tapahtumapaikka: muusta maailmasta eristynyt takapajuinen yhteisö, jolla on salaisuuksia ja joka pitää huolen siitä, että ulkopuoliset eivät pääse sekaantumaan asioihin. Saari on myös fyysisesti eristynyt, koska siltaa ei ole, vaan ainoastaan lossi. Asukkaat ovat vastustaneet sillan rakentamista.

Talo, jossa Markus ja Iina asuvat ja johon muut tulevat, on vielä saarestakin eristetty. Siellä heillä on hyvää aikaa selvittää välejään, mutta he eivät tee sitä missään rakentavassa hengessä.

Torajyvillä on oma osuutensa tarinassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti