lauantai 11. kesäkuuta 2011

Neal Asher: The Skinner

Marko Ikäheimo


Pikkurikollinen Jay Hooper löytää planeetan, joka aikanaan nimetään hänen mukaansa Spatterjayksi. Planeetan ekosysteemi on harvinaisen armoton, ja sen huipulla on iilimadoksi nimetty eläin, jonka koko voi vaihdella muutaman sentin kokoisista yksilöistä aina valaan suuruusluokkaa oleviin hirviöihin. Kaikki purevat uhristaan palan pois, jos vain lähelle pääsevät, isot hieman suuremman.

Spatterjayn varsinainen erikoisuus on virus, joka löytyy lähes jokaisesta eliölajista planeetalta. Myös ihmiset voivat saada tartunnan Spatterjayn viruksesta, mikä tekee heistä käytännössä kuolemattomia. Mikäli viruksen kantaja loukkaantuu vakavasti tai ei pidä muuten tartuntaa hallinnassa syömällä välillä puhdasta ruokaa, virus alkaa muokata häntä optimaaliseksi selviytyjäksi. Valitettavasti tällä täydellisellä selviytyjällä ei välttämättä ole enää kovin paljon tekemistä ihmisen kanssa.

Jay Hooper käyttää rikostoveriensa kanssa hyväkseen Spatterjayn virusta, ja luo itselleen erittäin kestävien orjien armeijan. Näille orjille on kätevää tehdä todella hirveitä asioita, joista vähäisin ei ole heidän myyminen orjiksi hyönteismäisille muukalaisille, pradoreille. Pradorien kuningaskunnan ja ihmiskunnan yhteenliittymän Polityn välillä on sotatila, jossa tilanteen mukaan pistetään kokonaisia planeettoja matalaksi.

Saber Keech, todella lannistumaton poliisi

Lopulta Hooperin rikollisorganisaatio sortuu Polityn poliisivoimien hyökkäyksessä. Jossa  on mukana myös Polityn poliisiupseeri Saber Keech. Noin seitsemänsataa vuotta myöhemmin Keech palaa Spatterjaylle. Pienenä yksityiskohtana Keech on ehtinyt jo kuolla aikoja sitten, ja tällä hetkellä hän on servomoottoreiden avulla liikkuva balsamointiaineen koossapitämä ruumis, jonka tietoisuus on säilötty muistikiteeseen.

Keechin matkakumppanit eivät hekään ole ihan keskivertoja tallaajia.  Erlin Tazer Three Indomial on ksenobiologi, joka on saanut tartunnan  Spatterjayn viruksesta noin kaksi ja puolisataa vuotta aikaisemmin. Nyt Erlin yrittää päästä yli hivuttavasta melankoliasta, joka ennen pitkää vaanii jokaista pitkäikäistä. Janer Cord Anders puolestaan on elämäntapaturisti, joka toimii samalla herhiläisten joukkomielen vapaana agenttina. Tässä universumissa herhiläiset ainoina sosiaalisista hyönteisistä muodostaa joukkomieliä, joista jotkut saattavat olla kymmeniä tuhansia vuosia vanhoja.

Vanhat merikarhut ja tappava meri

Kuten tulikin mainittua, Spatterjayn meret ovat pullollaan toinen toistaan vaarallisempia otuksia. Näitä meriä kyntää joukko purjealuksia, joiden kapteenit ovat kantaneet virusta parhaimmillaan seitsemänsataa vuotta. Niin vanhan hooperin (millä nimellä paikallisia kutsutaan) ruumis muotoutunut niin vahvaksi, että hän jaksaa nostaa tonneja, kunhan vain alusta pystyy kestämään rasituksen. Lisäksi hänenkaltaisensa olennon tyrmäämiseen tai tappamiseen tarvitaan todella äärimmäisiä keinoja. Pitkä elämänkokemus ja virus muokkaavat myös vanhojen kapteenien mieliä, kutakin omaan erityiseen suuntaansa.

Kaikkeen tähän heitetään vielä mausteeksi planeetan asioita Polityn puolesta seuraava tekoäly, melko asennevammainen taistelurobotti Sniper sekä myyttinen hirviö Skinner, joka tekee omalle saarelleen eksyville hoopereille juuri sen mihin hänen nimensäkin viittaa. Niin ja purjealusten purjeet ovat paikallisia jättimäisiä lentäviä olentoja, jotka osallistuvat aluksen ohjaamiseen.

Ihme kyllä, se toimii sittenkin

Tässä on jo aika hyvin materiaalia yhden kirjan tarpeisiin. Asher saa kuitekin kaiken pysymään erittäin hyvin kasassa ja saa vielä koko hässäkän toimimaan erittäin hyvin. Osittain syynä tähän on Asherin viljelemä huumori, joka keventää sopivasti melko karskeja tapahtumia. Erityisesti Sniperin epäkunnioittava asenne virkistää kovasti kuuntelukokemusta.

William Gaminara tekee kirjasta hyvin miellyttävän kuuntelukokemuksen. Pienenä ärsyttävänä yksityiskohtana on hänen taipumuksensa hypätä ilman mitään taukoja yhdestä kertojan näkökulmasta toiseen. Tämä saattaa osaltaan johtua myös Asherin kirjoitustyylistä.

The Skinner on ensimmäinen osa Neal Asherin Spatterjay-trilogiasta. Sarjan muistakin osista tulevat arvostelut aikanaan Kalaksikukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti