torstai 11. lokakuuta 2012

Babylon 5 ja nettifandomin synty

Marko Ikäheimo


Tor.com sivusto julkaisi jutun siitä,  miten Babylon 5: vaikutti nykymuotoisen fandomtoiminnan syntyyn verkossa. Sarjan luoja ja Tekijä J. Michael Straczynski  osallistui aktiivisesti keskusteluun sarjalle pyhitetyssä Usenet-keskusteluryhmässä. Lisäksi B5:n jaksoja analysoitiin äärimmäisen tarkasti The Lurker's guide to  Babylon 5 -sivustolla.

Omalta pieneltä osaltani minäkin osallistuin tämän fandomin toimintaan. Vuosituhannen molemmin puolin merkittävä osuus ajastani kului B5:n seuraamiseen ja siitä keskustelemiseen sfnet.viestinta.tv.babylon5 -uutisryhmässä. Tarkkaan ajatellen minulta paloi varsin hurjan paljon aikaa tähän harrastukseen. Mutta kyllähän siitä touhusta saikin paljon, kuten esimerkiksi elämänkumppanin ja pari seuraavan sukupolven pikkunörttiä. Eli eipä voi valittaa.

Tor.com -jutun yksi mielenkiintoisimmista asioista on sen hämmästyttävän hyvähenkiset kommentit. Kirjoittajat muistelevat, miten Babylon 5 muovasi heidän elämäänsä. Kohtuullisena järkytyksenä koin jutun toteamuksen siitä, että sarjan alkamisesta tulee kuluneeksi ensi vuonna 20 vuotta. Ei siitä voi olla niin pitkä aika, ei ei ei!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti