maanantai 8. lokakuuta 2012

Doctor Who: Seitsemännen kauden alkupuoli

Marko Ikäheimo


Doctor Whon seitsemännen kauden puoliväli on nyt sitten saavutettu. Ja täytyy heti todeta: penteleen Moffat. Hän onnistui vuodattamaan julkisuuteen tietoja, jotka toteutuessaan olisivat pistäneen maailmankirjat täydellisesti sekaisin. Tähän mennessä pitäisi jo muistaa kaksi tärkeää asia Doctor Who:sta:

A) Tohtori valehtelee aina
B) Moffat valehtelee aina

Saattaa olla, että Moffat ei varsinaisesti valehdellut, vaan pikemminkin jätti tärkeitä yksityiskohtia viisaasti kertomatta. Jonkin aikaa ensimmäistä jaksoa katsellessani kuvittelin näiden ennakkotietojen pitävän paikkansa.  Luonnollisesti todellisuus olikin sitten jotain aivan muuta. Onneksi sentään Dalekit olivat tavalliseen tapaan mainioita, ja Moffat oli onnistunut vääntämään niihin aivan uuden hirvityskoukun.

Ja olihan siellä yhdessä jaksossa
dinosauruksia avaruusaluksessa,
mikä ei voi olla koskaan huono asia

Kolme seuraavaa jaksoa tuntuivat enemmän tai vähemmän normaaleilta kauden alkupuolen hupsutteluilta. Tohtori itse kyllä vaikutti jonkin verran armottomammalta kuin aikaisemmin. Viides jakso sitten totetutti sen suuren muutoksen. Jakso on hyvin tunteisiinvetoava ja kaunis. Näin sen piti oikeastaan tapahtuakin.

Moffat on julkisuudessa sanonut (niin, tässä sitä mennään taas silmät sinisinä luottamaan kyseisen herran puheisiin), että nyt menossa olevalla kaudella ei olisi suuria juonikaaria. Minua huomattavasti tarkkaavaisemmat ovat kuitenkin havainneet vinkkejä siitä, että kyllä siellä taustalla tapahtuu yhtä sun toista mielenkiintoista. Moffat on ennekin suosinut kohtuullisen monimutkaisia juoniverkostoja, mutta nyt hän kyllä ylitti itsensä. En olisi itse koskaan tajunnut näiden vihjeiden syvempää merkitystä.

Tämän kauden yksi pääteemoista näyttäisi kuitenkin olevan se, että Tohtorin ei todellakaan ole hyvä matkustaa yksin. Ennemmin tai myöhemmin hänellä alkaa heittämään, ja silloin seuraukset voivat olla melkoisen ikäviä. Tämä nähtiin esimerkiksi Tenantin tohtorikauden toiseksi viimeisessä spesiaalissa The Waters of Mars.

Siinä se sitten oli, puolikas tätä kautta. Sen verran uusille urille sarjaa taas nytkäytettiin, että luvassa voi olla hyvinkin mielenkiintoisia aikoja. Lisäjaksoja saakin sitten odotella joulukuuhun.

2 kommenttia:

  1. Moi! Ette varmaankaan harrasta näitä, mutta heitin Kalaksikukkoa blogitunnustuksella. Ottakaa se kehuna, jos ei muuta. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos vain, kyllähän tämä kivalta tuntuu.

    VastaaPoista