tiistai 15. toukokuuta 2012

Ken Macleod: Star Fraction

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 14 h 29 min,  lukija  Stephen Crossley

Marko Ikäheimo


Jossakin 2000-luvun puolessa välissä Isossa Britanniassa homma on mennyt varsin täydellisesti kiville. Sisällissodan ja Yhdysvaltojen YK:n mandaatilla suorittamien rankkojen puhdistusten jälkeen valtakunta on jakautunut itsenäisiin erilaisten hallintomallien alueisiin. Anarkistisimmilta alueilta hallinto puuttuu kokonaan. Näissä pikkuvaltioissa trotskilaiset palkkasoturiryhmät saattavat ottaa yhteen äärivihreiden terroristisolujen kanssa. Molemmat ovat tietysti virallisesti rekisteröityjä aseellisia toimijoita, ja vangeiksi napatuista taistelijoista maksetaan yhteisesti sovitun hinnaston mukainen panttimaksu. 

Jostakin syystä trotskilaiset ovat vähän huonoja sijoittamaan hankkimiaan rahoja, mutta fundamentalistikristittyjen Beulah Cityn asukkaat osaavat maailmanlaajuisilla markkinoilla pelaamisen paljon paremmin. Tietoverkoissa kiertää huhuja tekoälyohjelmasta nimeltä The Black Plan, jonka tarkoitusperistä ei kenelläkään ole mitään tietoa
Kaiken sekamelskan keskellä palkkasoturi Moh Kohn yrittää saada tolkkua tapahtumien vyyhtiin. Apunaan hänellä on suojelukeikan tilannut naispuolinen tieteentekijä sekä oman aseen muistissa lymyilevä tekoäly. Luonnollisesti tällä ohjelmistollakin tuntuu olevan omat päämääränsä keinot niiden saavuttamiseksi. Kaiken päälle kuvioissa mukana söhlää femininistejä (ei siis feministejä, tärkeä ero) ja ihka oikeita men in black -tyyppejä mustine pukuineen ja ylisuurine silmineen.

Star Fraction on MacLeodin esikoisteos. Näillä aineksilla tarinasta olisi helposti saanut aikaan sellaisen sotkun, että siitä ei olisi ottanut kukaan mitään selvää. Kirjailija saa kuitenkin pidettyä juonenkäänteet kasassa hämmästyttävällä tavalla. Hän ei myöskäään sorru ärsyttävään poliittisuuteen. Kun yksi päähenkilöistä pitää videoblogissaan paatoksellisen puheen nykytilanteesta ja itse ajattelemisen tarpeellisuudesta, hän olisi jossakin muussa kirjassa saanut tovereiltaan raikuvat suosionosoitukset palkakseen. Sen sijaan nämä ryökäleet ovat puheen kuullessaan tikahtua räkätyskohtaukseensa. Tämäntyyppinen hurtti huumori pitää tarinan raikkaana ja elinvoimaisena alusta loppuun.

Kirjan lukija Stephen Crossley on ilmeisesti autenttinen britti ja luo vakuuttavan tuntuisia henkilöhahmoja.

Star Fraction on ensimmäinen osa The Fall Revolution -sarjaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti