sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Tähtisumua (Stardust, 2007)

Marko Ikäheimo


Huomasin viikonloppuna, että yksi viimevuosien parhaista fantasiaelokuvista on jäänyt arvostelematta Kalaksikukon ... tuotanoin ... kesantoajan vuoksi. Kyseessähän on tietysti Neil Gaimanin alkuperäistarinaan pohjautuva Stardust. Perustarina kertoo puotipuksusta, joka lähtee hakemaan mielitietylleen tähdenlentoa fantasiamaasta. Fantasiamaailmassa kun ollaan, pudonnut tähti voi muuttua nuoreksi naiseksi, joka ei ole mitenkään erikoisen innostunut kohtalostaan. Samaan soppaan sekaantuu myös muutama noita sekä fantasiakuningaskunnan perimysjärjestelyt. Muistinko mainita karskit merikarhut, jotka seilaavat taivaalla salamoita pyydystämässä?

Toistaiseksi mikään ei erota Tähtisumua tavallisesta tusinafantasiasta. Neil Gaimanin tarina sisältää kuitenkin sen verran alkuperäisille juurille palaavaa sadunkerrontaa, että hieman jopa ihmettelen elokuvan Suomessa saamaa K-11 -luokitusta. Toisaalta, prinssien siniverisyys on tässä yhteydessä varsin hyödyllinen ominaisuus. Elokuvan varsinainen täysosuma on sen näyttelijävalinnoissa. Michelle Pfeiffer on niin noitamainen kuin vain voi toivoa. Valitettavasti hänen hahmonsa kärsii hieman stereotyyppisestä pahan noidan roolista. En ole lukenut kirjaa vähään aikaan, mutta muistaakseni siinä noitakuningattar teki pahoja asioita koska se oli hänen luontonsa, eikä puhdasta ilkeyttään.

Joissakin rottentomatoes.com -sivustolta lukemissani arvosteluissa valitettiin, että sankariparissa ei ole tarpeeksi säteilyä. Typerä mielipide. Charlie Cox tekee vaikuttavan kehityskaaren pikkukylän kauppa-apulaisena, joka seikkailun edetessä löytää oman sisäisen sankarinsa. Tähtisumun varsinainen ...äh... tähti on Claire Danes. Hänellä on kyky välittää vaikutelma olennosta, joka ei aivan ole tästä maailmasta kotoisin. Tämän lisäksi Danes osaa tehdä silmillään ihmeellisiä asioita. Ainoa kummastusta herättävä roolisuoritus tulee vanhalta konkarilta, Robert De Nirolta. Hänen hompahtavasta merikapteenistaan tulee sellainen olo, että nyt kyllä on ollut sedällä vähän liian hauskaa omaa roolia luodessa.

Tähtisumua elokuvana ei ole ehkä nouse tarinana alkuperäisen kirjan tasolle. Tällaisenakin se on yksi tiukimmista fantasiaelokuvista, joita Hollywood on viime aikoina ulos lykännyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti