sunnuntai 12. elokuuta 2012

Fredrick Brown: Martians go home

Arvosteltu versio: Kindle e-kirja, alkuperäinen versio julkaistu 1955

Marko Ikäheimo


Marsilaiset ovat viimeinkin valloittaneet maapallon. Kummallista kyllä, ne ovat kuin ovatkin pieniä ja vihreitä. Siihen hyvät uutiset sitten jäävätkin. Marsilaisten (tai mistä ne sitten ovatkin kotoisin) suurin huvi ja elämän ainoa tarkoitus on ärsyttää maan asukkaita niin paljon kuin vain mahdollista. Tässä toimessaan ne ovat aivan erikoisen tehokkaita. Pienet vihreät riiviöt ilmestyvät paikalle pahimpaan mahdolliseen paikkaan aineettomania, joten niitä ei oikein voi edes hätistellä pois. Kaiken lisäksi ne pikku penteleet voivat nähdä pimeässä ja seinien lävitse, joten kaikki yksityisyys ja salaisuuksien säilyminen haihtui samoin tein taivaan tuuliin. Marsilaiset ilmestyvät aukomaan päätänsä sinne, missä tapahtuu jotain vähänkin mielenkiintoista.

Luke Devereux on scifikirjailija, jolla ei oikein kirjoittaminen ota sujuakseen. Viimeisenä oljenkortenaan Luke yrittää kirjoittaa tarinan pienistä vihreistä muulkalaisista, jotka yrittävät vallata Maan. Juuri silloin edelläkuvatut kaverit päättävät tulla joukolla visiitille. Kirja seuraa pääasiassa Luken yrityksiä selvitä maailmassa, jonka marsilaisten tulo on myllännyt täysin ylösalaisin niin taloudellisesti kuin henkisestikin.

Ihmeen vaisu


Kirjan perusideassa olisi aineksia todella hykerryttävään tarinaan. Siihen nähden niitä nauruja irtoaa kirjasta melko vähän. Ehkä tarkoitus on ollakin kommentaari kylmästä sodasta, tai sitten aika on ajanut vähän ohi siitä, miten räävittömiä marsilaisten pitäisi oikeastaan olla. Nykyajan nettitrollareihin verrattuna kirjan marsilaiset ovat suorastaan kesyjä.

Hersyvän huumorin puutteesta huolimatta kirja on kohtuullisen mielenkiintoinen kuvaus yhteiskunnasta, jossa kaikki on nyrjähtänyt pois paikoiltaan. Jo pelkästään spekulaatio siitä, millainen nykymaailma olisi ilman yhtään salaisuutta, tekee tarinasta lukemisen arvoisen. Kirjaa lukiessa kannattaa ottaa kirjoitusajankohta huomioon, jotta vanhentuneet sukupuoliroolit eivät pääse yllättämään ikävästi.

Kirjan pohjalta on tehty myös elokuva vuonna 1989, ja se on kyllä pakko mainita tässä yhteydessä. Elokuvassakin marsilaiset tunkevat sotkemaan maan asukkien elämää. Leffa on kuitenkin tehty niin pienellä budjetilla, että pienten vihreiden miesten sijaan näyttelijät on pelkästään värjätty vihreiksi. Nerokasta. Valitettavasti arvostelujen perusteella siinäpä tämän elokuvan hauskuus jotakuinkin onkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti