torstai 19. elokuuta 2010

Äänikirjat

Marko Ikäheimo


En ole koskaan ollut erikoisen nopea lukija, joten keskiverronkin romaanin lukemiseen menee minulla kohtuullisesti aikaa, jostakin fantasiajärkäleestä puhumattakaan. Nuorempana tämä ei ollut kovin paha ongelma, mutta jostakin syystä näin neljänkympin ylittäneenä (kriisi!) aika tuntuu olevan yhä enemmän ja enemmän kortilla. Lisäksi useissa tilanteissa on ihan hyvä saada hieman ylimääräistä käyttöä aivokapasiteetille, kuten tiskatessa, vaatteita silittäessä ja pitkillä työmatkoilla. Näitä tilanteita varten minullta löytyy yleensä taskun pohjalta kompakti mp3-soitin täynnä äänikirjoja.

Äänikirja kuuntelukokemuksena

Olen joskus kuullut epäiltävän, voiko ääneen luettu teksti vastata omaa lukukokemusta. Lukija tuo väistämättä oman persoonansa ja tulkintansa mukaan esitykseen, ja joitakin se saattaa ärsyttää. Kuuntelukokemukseen kannattaa suhtautua samalla tavalla kuin teatteriesityksen seuraamiseen, yhtenä tulkintana aiheesta. Mestarillinen lukija voi myös tehostaa kirjakokemusta, kuten edesmennyt Heikki Määttänen. Määttäsen lukeman Tarun sormusten herrasta ostan heti pois kuleksimasta, kunhan se tulee myyntiin järkevässä formaatissa.

Äänikirja on määritelmänsäkin mukaan ääneen luettu kirja. Joskus kirjassa on useita lukijoita eri hahmoja varten, kuten Frank Herbertin Dyyni-kirjan englannninkielisessä versiossa. Usein näissäkin tapauksissa hahmojen lukijat vaihtuvat eri kappaleissa, erityisesti sivuhahmojen osalta. Pääosa tapahtumista on joka tapauksessa kuuntelijan pään sisällä, joten tämäkään ei yleensä pahemmin ole haitannut.

Pari äänikirjakauppaa netissä

Esittelen pari tietostoina äänikirjoja myyvää nettikirjakauppaa, sillä niistä minulla on eniten kokemuksia. Äänikirjoja on toki ollut jo pitkän aikaa myytävänä kirjakaupoissa perinteisiä audio-cd:nä (ja sitä ennen c-kasetteina), mutta se ei oikein toimi tässä tapauksessa. Vähänkin reippaamaan pituisessa kirjassa saattaa olla kymmeniä levyjä, ja ennestäänkin hyllytila notkuu jo paperikirjoista. Pikkuhiljaa kustantajat ovat tajunneet ryhtyä myymään äänikirjoja myös mp3-levyinä, tosin kai hieman nihkeästi. Mahdollisesti taustalla on piratismin pelko (ihan kuin audio-cd:n rippaaminen olisi sen vaikeampaa).

Eniten kokemusta minulla on amerikkalaisesta Audiblesta, joka on maailman suurin puhutun tekstin nettikauppa. Olen ollut jäsenenä vuodesta 2004 asti. Audiblessa jäsenet saavat kuukausimaksua (tällä hetkellä 22.95 dollaria) vastaan kaksi kirjapistettä. Normaalisti yksi kirjapiste vastaa yhtä äänikirja. Kalleimpiin kirjoihin tarvitaan kaksi pistettä, mutta ne ovat vähemmistössä. Ostetut kirjat pysyvät omassa "kirjastossa", josta ne voi käydä hakemassa uudestaan milloin tahansa. Ostettuja kirjoja pitäisi ymmärtääkseni pystyä hakemaan omalla tunnuksella myöhemminkin, vaikka lakkauttaisikin jäsenyytensä.

Ehkä suurin ongelma Audiblen suhteen on sen käyttämä drm (digital rights management)-järjestelmä, jolla yritetään estää piratismia. Audiblen tiedostoja on mahdollsita kuunnella vain soittimilla, jotka on erikseen aktivoitu sitä varten. Käyttämistäni laitteista tämä on ollut vaivattominta iPodeilla, joihin voi siirtää audible-tiedostoja suoraan itunesin kautta. Muilla soittimilla pitää asentaan Audiblen oma asiakasohjelma koneelle, eikä sen kanssa toimiminen aina ole ollut täysin ongelmatonta.

Audiblessa on tietysti aina olemassa sama vaara kuin aina drm-järjestelmien kanssa, eli firman mennessä ketaroilleen asiakkaalle voi jäädä musta pekka kouraan ostettujen tiedostojen suhteen. Audible kuitenkin on kohtuullisen iso firma, ja sen omistaa Amazon, joten uskoisin sen tulevaisuuden olevan melko turvatun.

Toinen pikkuisen ärsyttävä piirre Audiblessa on joillekin kirjoille asetettu rajoitus myyntialueelle. Erikoisesti verenpainetta nostaa, kun kiinnostavan sarjan keskeltä löytyy kirjoja, joita ei saa myydä Yhdysvaltojen ulkopuolelle. Tämä tosin johtuu enemmänkin kustantajien asettamista jakeluehdoista, kuin Audiblen jurppailusta.

Suomenkielisistä äänikirjakaupoista varsin tuore tuttavuus on Elisan hiljattain pystyyn pykäämä putiikki. Valikoimaa siellä ei ole vielä kovin paljon, mutta hinnat tuntuvat olevan melko kilpailukykyisiä kirjakauppojen äänikirjavalikoimiiin verrattuna. Mikä tärkeintä, kirjat myydään drm-vapaina mp3-tiedostoina, joten niitä voi kuunnella millä soittimella tahansa. Jos olen oikein ymmärtänyt, myös Elisalla rekisteröityneet asiakkaat voivat hakea ostamansa kirjat millon tahansa uudestaan.

Tällä hetkellä Elisalla maksaminen tapahtuu matkapuhelinliittymien kautta, eikä se vielä toimi Soneran liittymissä (tietenkään). Sinällään kauppa vaikuttaa jo nyt varsin lupaavalta tavalta hankkia erityisesti suomenkielisiä äänikirjoja.

Äänikirjojen tulevaisuus

Tarinoita on kerrottu suullisesti varmaan niin pitkään kuin ihmisellä on ollut puhekyky käytössään. Äänikirjat ovat luonteva jatke tälle perinteelle. Sille löytyy oma paikkansa paperisen (ja nykyään yhä lisääntyvässä määrin sähköisen) kirjan rinnalle. Jos ei muuta, äänikirja on loistava keino vähentää natinaa aviovuoteen toiselta puolelta, jos haluaa vielä vähän seurata kirjaa paremman puoliskon nukkuessa. Kunhan ei liian hauskaa kirjaa kuuntele.

2 kommenttia:

  1. Minullekin äänikirjat ovat erinomainen tapa nauttia kirjallisuudesta, lukea kun ei juuri ehdi.

    Äänikirjat soivat kotitöiden ohessa, autossa, kävelyllä.

    Kotiäitinä hiekkalaatikonreunalla laitoin kevyen äänikirjan korvanapeissa toiseen korvaan ja hiekkakakkukeskustelut hoitui vain toisella korvalla. Niin, naiset osaa tehdä kahta asiaa yhtä aikaa, vaikka puhua ja antaa vaiuhtia, vaikka eräs nelivuotias ei sitä tänään meinannut uskoa

    VastaaPoista
  2. Itse olen viimevuosina ajautunut myös äänikirjojen pariin.

    Hyvä paikka äänikirjojen kokeilua varten on englanninkielisiä podcasteja julkaiseva escapepod. http://escapepod.org/

    Sivustolta löytyy isojenkin kirjailijoiden novelleja luettuina täysin ilmaiseksi ja laillisesti. Suomalaista väriä paikasta ainakin löytyy Hannu Rajaniemen novellin "His Master’s Voice" voimin. (joka on episodi 227)

    VastaaPoista