keskiviikko 11. elokuuta 2010

Podcast-esittely: Starshipsofa

Marko Ikäheimo


SF-fandomin piiristä löytyy useita loistavia podcasteja, joista yksi ehdottomista suosikeistani on Starshipsofa (http://www.starshipsofa.com/). Podcast aloitti aikoinaan kahden pohjoisenglantilaisen kaveruksen jutusteluina eri SF-kirjoittajien elämästä ja tuotannosta. Kaverit kuvasit lähestymistapaansa "tangentiaaliseksi", eli juttu saattoi karata hyvinkin kauas alkuperäisestä aiheestaan. Myöhemmin aiheen käsittely muuttui huomattavasti vakavahenkisemmäksi.

Sitten toinen kaveruksista muutti Lontooseen työn perässä ja jäljelle jäänyt Tony C. Smith alkoi tekemään nykyisenmuotoista Starshipsofaa, jonka alaotsikkona on "Aural Delights", ja sitä se toden totta on. Smithin ideana on tehdä SF-makasiinilehteä podcast-muodossa. Yhdestä jaksosta löytyy yleensä runoutta, fakta-artikkeleita sekä lyhyt ja vähän pidempi SF-tarina. Tarinoiden kirjoittajiksi Smith on onnistunut haalimaan alan huippuja, kuten Michael Moorcock, David Brin, Kim Stanley Robinson vain muutamia mainitakseni. Välillä julkaistaan myös hieman tuntemattomampienkin kirjoittajien töitä, onpa joukossa ollut myös ainakin yksi suomalainenkin. Tällä hetkellä Aural Delightsin jaksonumero on 147, joten niitä kirjoittajia on jo muutama kerääntynyt.

Parasta Starshipsofassa on sen aito fanzine-innostus, joka säteilee varsinkin Tony C. Smithin intoiluista. Podcastin vakioavustajillakin tuntuu olevan aidosti hauskaa Sofan tekemisessä. Yleisesti ottaen podcastin tekniset arvotkin ovat kohdallaan. Joidenkin avustajien itse äänittämissä osioissa saattaa olla hieman ongelmia, mutta se ei yleensä menoa haittaa.

Lopuksi täytyy vielä varoittaa Smithin vahvasta pohjoisenglantilaisesta aksentista, joka voi hieman haitata kaverin puheiden ymmärtämistä. Siihenkin tottuu kyllä ajan mittaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti