tiistai 10. elokuuta 2010

Pääkirjoitus: Tulipa otettua torkut!

Marko Ikäheimo


5.7.2004.

Kalaksikukon vanhan sivuston viimeisen päivityksen ajankohta. Ainakin sikäli mikäli arkistoihini on luottamista. Onhan tuosta jo vähän aikaa vierähtänyt. Kuusi vuotta edellisestä päivityksestä. Tässä vaiheessa pitäisi kai selitellä muuttuneista elämänilanteista ja sen sellaisesta. Mutta mitäpä tuota selittämään, tuli vähän sluibaittua.

Tai no, jos nyt kuitenkin pari sanaa sanoisi vierähtäneestä ajasta. Tämä ei siis missään mielessä ole mitään selittelyä. Ei sinne päinkään.

Pääsyy homman lopahtamiseen oli niissä kaikissa pikku ylläpitotehtävissä, jotka pikkuhiljaa alkoivat jäytämään. Aika ei jäänyt enää kirjoittamiselle ja yhteyksien ylläpidolle muun Kalaksikukon rempan kanssa. Ja siinäpä se sitten oli. Oli parempi pistää väliaikaisesti pillit pussiin kuin ruveta vihaamaan koko hommaa.

SF:n harrastamista en ole missään vaiheessa lopettanut. Harrastuksen muodot ovat jonkin verran muutuneet. Äänikirjoja tulee harrastettua nykyään enemmän, sillä paperikirjaa on vähän vaikea käsitellä tiskatessa tai vaatteita silittäessä. Autolla työmatkoja ajellessa se olisi suorastaan vaarallista (tosin jotkut kuulema tekstailevat ajaessaan, kaikkea sitä...). Pehmeäkantisten kirjojen hankkiminen on vähentynyt sähköisten kirjojen tieltä. Näistä enemmän vähän myöhemmin.

Monta asiaa on kuuden vuoden aikana muutunut, ja ehkä surullisin niistä on suomalaisten usenetin uutisryhmien (eli nyyssien) kuolema. Kyllähän ne vielä esim. google groupsin kautta vielä löytää, mutta aika vaikea sieltä mitään kovin järjellistä siilata. Pääasiassa tilan täyttää spämmi ja muu moska. Harmi sinällään, sillä nyyssit olivat minulle aikanaan hyvin tärkeä keskustelupaikka. Babylon 5:n loistoaikoina tuli käytettyä sarjalle varatussa ryhmässä vähän ehkä liikaakin aikaa. No, ehkä gradu ei valmistunut ihan niin nopeasti kuin olisi voinut, mutta nyyssejä (ja B5:ttä) minun on kiittäminen silti paljosta.

Mutta ei tästä kuitenkaan kokonaan irti päässyt. Useamman vuoden olen ikävöinyt sitä tunnetta, kun kirjoittaminen alkaa toden teolla luistamaan (sitä vastakkaista tilannetta ei niinkään). Ja muiden samanhenkisten kanssa lehden tekeminen oli vain yksinkertaisesti hirveän hauskaa. Blogger.com on riittävä jokapäiväisen tekniikan pyörittämiseen, ettei tarvitse senkään kanssa enää ihokastaan repiä.

Elikkäs tässä sitä nyt ollaan. Vähän karuhkohan lehti tässä tilanteessa on, mutta eipä KK koskaan ole pyrkinyt ulkoasullaan koreilemaan. Tietysti jos jollakulla sattuisi olemaan ideoita ja kykyjä ulkoasun kohentamiseen, kaikki apu on enemmän kuin tervetullutta. Ja entiseen tapaan kaikki muukin materiaali otetaan vastaan erittäin mielellään. Novellit, arvostelut, artikkelit, runot, raapaleet, kuvagalleriat: kaikki kelpaa kunhan aihe edes jotenkuten liittyy SF-kenttään.

Ja kuten ennenkin, työnteko on kiellettyä Kalaksikukossa. Tätä tehdään vain ja ainoastaan omaksi iloksi.  

1 kommentti: