Marko Ikäheimo
Kun kirjahyllyjä on melkein kaikissa mahdollisissa huoneissa (saunaa emme ole vielä kokeilleet) ja ne pursuilevat ratkeamiseen asti kirjoja, alkavat e-kirjojen mahdollisuudet kummasti kiinnostaa. Vähän nettiä penkomalla voi sf:n klassikkoja löytää tyystin ilmaiseksi, ja vieläpä ihan lailisesti. Nyrkkisääntönä voi pitää, että ennen Walt Disneyn aikaa kirjoitetut kirjat ovat nykyään jo tekijänoikeuksista vapaita. Sitä uudemmat teokset tuskin vapautuvat ennen kuin viimeinenkin ihmislajin edustaja on kadonnut maailmankaikkeudesta, siitä pitää Disneyn lakimiesten armeija huolen.
Project Gutenberg
No joka tapauksessa, asiaan. Project Gutenberg on netin vanhin sähköisten kirjojen arkisto. Itse asiassa se perustettiin aikanaan yhdestä niistä viidestätoista tietokoneesta, joista myöhemmin muodostui internetin esiaste. En tiedä teistä, mutta minulla se saa kylmät väreet kiirimään selkäpiitä pitkin.Gutenbergistä löytyy kohtuullinen kasa pääasiassa englanninkielisiä tekstejä. Kirjoitusten perusformaatti on perustekstitiedosto, ja niiden muotoilu voi olla jossakin määrin karkeahko. Nykyään teoksia löytyy myös muissa suosituissa tiedostomuidoissa, kuten epub ja Kindlen oma formaatti. Löytyypä arkistoista myös useita äänikirjaversioita. Niihin tutustuttaessa kannattaa muistaa, että lukijat ovat vapaaehtoisia ja pääosin innokkaita amatöörejä, joten avoin mieli kannattaa pitää mukana.
Itse olen löytänyt Gutenbergistä esimerkiksi William Hope Hodgsonin “Carnacki, the Ghost Finder” -novellikokoelman, jonka kummistustarinat ovat vieläkin äärimmäisen luettavia. Kokoelmista on osunut silmiin myös esimerkiksi iso liuta Burroughsin Tarzan- ja John Carter -kirjoja, ei tosin aivan kaikkia.
Kansalliskirjaston Historiallisesta sanomalehtiarkistosta voi löytää vuoteen 1910 asti julkaistut sanomalehdet ja ainakin osan aikakauslehdistä. 1800/1900-lukujen taitteessa sanomalehdetkin julkaisivat paljon novelleja ja romaaneja jatkokertomuksina. Jos tietää mitä etsii, niin luettavaa voi löytää sitäkin kautta.
VastaaPoistaNoin vuosi sitten aloitin Jatkokertomuksia-blogin, jossa uudelleen julkaissut kaikenlaista lehdissä julkaistua.
Myös sf:ää.
Arthur Conan Doyle - Cloomber Hallin salaisuus - ilmestyi aikanaan Pohjalaisessa 1900-01.
Olen huomannut, että ilmaisissa klassikkokirjoissa esiintyy selvästi enemmän kirjan siellä, kirjain täällä- ongelmia kuin ostetuissa kirjoissa. Nyt kahdella lukijalla testattu ja molemmissa sama juttu.
VastaaPoista