keskiviikko 26. lokakuuta 2011

E-kirjoja netistä ilmaiseksi (ja laillisesti)

Marko Ikäheimo


Kun kirjahyllyjä on melkein kaikissa mahdollisissa huoneissa (saunaa emme ole vielä kokeilleet) ja ne pursuilevat ratkeamiseen asti kirjoja, alkavat e-kirjojen mahdollisuudet kummasti kiinnostaa. Vähän nettiä penkomalla voi sf:n klassikkoja löytää tyystin ilmaiseksi, ja vieläpä ihan lailisesti. Nyrkkisääntönä voi pitää, että ennen Walt Disneyn aikaa kirjoitetut kirjat ovat nykyään jo tekijänoikeuksista vapaita. Sitä uudemmat teokset tuskin vapautuvat ennen kuin viimeinenkin ihmislajin edustaja on kadonnut maailmankaikkeudesta, siitä pitää Disneyn lakimiesten armeija huolen.

Project Gutenberg

No joka tapauksessa, asiaan. Project Gutenberg on netin vanhin sähköisten kirjojen arkisto. Itse asiassa se perustettiin aikanaan yhdestä niistä viidestätoista tietokoneesta, joista myöhemmin muodostui internetin esiaste. En tiedä teistä, mutta minulla se saa kylmät väreet kiirimään selkäpiitä pitkin.

Gutenbergistä löytyy kohtuullinen kasa pääasiassa englanninkielisiä tekstejä. Kirjoitusten perusformaatti on perustekstitiedosto, ja niiden muotoilu voi olla jossakin määrin karkeahko. Nykyään teoksia löytyy myös muissa suosituissa tiedostomuidoissa, kuten epub ja Kindlen oma formaatti. Löytyypä arkistoista myös useita äänikirjaversioita. Niihin tutustuttaessa kannattaa muistaa, että lukijat ovat vapaaehtoisia ja pääosin innokkaita amatöörejä, joten avoin mieli kannattaa pitää  mukana.

Itse olen löytänyt Gutenbergistä esimerkiksi William Hope Hodgsonin “Carnacki, the Ghost Finder” -novellikokoelman, jonka kummistustarinat ovat vieläkin äärimmäisen luettavia. Kokoelmista on osunut silmiin myös esimerkiksi iso liuta Burroughsin Tarzan- ja John Carter -kirjoja, ei tosin aivan kaikkia.

Manybooks.net

Manybooks.net on yksityishenkilön ylläpitämä sivusto, jonka sisältö toisintaa pääosin Project Gutenbergin materiaalia. Varsinainen jekku arkistossa on sinne kerätyt syystä tai toisesta tekijänoikeudesta vapautetut kirjat. Löysin sieltä esimerkiksi yhden kaikkien aikojen suosikkikirjoistani: Robert J. Shean Shike, jota ei tahdo löytää paperiversiona mistään. Shea vain aikoinaan päätti pistää kirjansa julkiseen levitykseen.


Muita lähteitä

Esimerkiksi Amazonista ja Google e-kirjaosastolta löytyy usein ilmaistakin materiaalia. Luonnollisesti tällöin kysessä on kirjasarjan keskimmäiset osat ja muu promomateriaali, mutta joka tapauksessa ne ovat hyvä keino tutustua uusiin kirjoittajiin.

2 kommenttia:

 1. Kansalliskirjaston Historiallisesta sanomalehtiarkistosta voi löytää vuoteen 1910 asti julkaistut sanomalehdet ja ainakin osan aikakauslehdistä. 1800/1900-lukujen taitteessa sanomalehdetkin julkaisivat paljon novelleja ja romaaneja jatkokertomuksina. Jos tietää mitä etsii, niin luettavaa voi löytää sitäkin kautta.

  Noin vuosi sitten aloitin Jatkokertomuksia-blogin, jossa uudelleen julkaissut kaikenlaista lehdissä julkaistua.

  Myös sf:ää.

  Arthur Conan Doyle - Cloomber Hallin salaisuus - ilmestyi aikanaan Pohjalaisessa 1900-01.

  VastaaPoista
 2. Olen huomannut, että ilmaisissa klassikkokirjoissa esiintyy selvästi enemmän kirjan siellä, kirjain täällä- ongelmia kuin ostetuissa kirjoissa. Nyt kahdella lukijalla testattu ja molemmissa sama juttu.

  VastaaPoista