keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Norman Spinrad: Rautainen unelma

Alkuteos The Iron Dream, 1972, (Adolf Hitler: Hakaristin herra), Suom. Vuokko Aitosalo, Vaskikirjat 2008, 258 s.

http://www.sff.net/people/normanspinrad/

Hannu Väisänen


Adolf Hitler syntyi Itävallassa 20.4.1889. Hän muutti Saksaan ja taisteli maailmansodassa Saksan armeijan riveissä. Vuonna 1919 hän muutti Yhdysvaltoihin, jossa hän elätti itsensä katutaiteilijana ja satunnaisilla käännöstöillä, kunnes sai töitä sanomalehtien kuvittajana ja sarjakuvapiirtäjänä. Vuoteen 1932 mennessä hän piirsi vakituisesti useaan science fiction -lehteen. Vuonna 1935 hän hallitsi englannin kielen niin hyvin, että aloitti esikoisromaaninsa. Kaikkiaan hän kirjoitti kymmenen tieteiskirjaa. Hakaristin herra valmistui juuri ennen hänen kuolemaansa 1953, ja se sai postuumisti Hugon vuonna 1955. Vihdoinkin tämä klassikko on suomennettu.

No ei.

Norman Spinradin Rautainen unelma on tahallisen huonosti kirjoitettu parodia miekka ja magia -fantasian ja sotilas-spefin karmeimmista kliseistä. Osansa saavat Conan barbaari, John Normanin Gor-kirjat, Edgar Rice Burroughs, Taru sormusten herrasta, Heinleinin Starship Troopers ja monet muut.

On kirjassa sanomakin, ja jotta se ei jäisi keneltäkään huomaamatta, Spinrad takoo sitä lukijan päähän moukarilla.

Vaikka kirja on tahallaan huonosti kirjoitettu, se on todellakin kirjoitettu niin huonosti, että sitä ei ehkä jaksa lukea kokonaan. Lue kuitenkin sen lopussa oleva essee, jossa "professori Homer Whipple" (Homer = Homeros, whip = ruoska) analysoi teoksen ja samalla koko genren psykopatologiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti