sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Camilla Mickwitz: Emilia ja Kaksoset

Ruotsinkielinen alkuteos: Emilia och tvillingarna, WSOY

Riitta Niemistö


Metsossa järjestettiin Tampere-päivän kunniaksi kirjastosuunnistus, joka vei mm. kirjastotoimen johtajan työhuoneeseen. Sieltä matka jatkui alas varastoon, pääsimme etsimään ja korjaamaan poistokirjan. Meille osui Emilia ja Kaksoset.

Tarina on niin 70-lukua, että... Emilia kertoo isänsä kanssa tarinaa kaksosista, jotka saavat lahjaksi veneen. Vene ei ole mikä tahansa vene, vaan sillä päästään purjehtimaan kylpyammeessa. Tavataan kalastaja ja vedeneläviä, jotka murehtivat vesien saastumista. Kylpyammeen puhdistus käy helposti, mutta lapsia muistutetaan siitä, että oikeasti vesistöjen puhdistus ei käy ihan näin helposti.

Meille osunut kappale oli painettu vuonna 1996, eikä siinä ole mitään tietoja alkuteoksesta, ei sen julkaisuajankohdasta eikä edes alkukielestä, suomentajasta nyt puhumattakaan. Suomennoksen ensimmäinen painos vaikuttaisi googlettelujen perusteella julkaistun vuonna 1981 ja alkuteos on epäilemättä vanhempi.

Vaikka tarinalla on ikää jo yli 30 vuotta, on se edelleen ajankohtainen. Kirjan kuvitus on ehtaa Mickwitziä ja lapset kuuntelivat tarinaa hyvin keskittyneesti. Suunnistusreissusta jäi kiva muisto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti