sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Aili Somersalo: Mestaritontun seikkailut

Kuvittanut Onni Mansnerus, WSOY 1919

Riitta Niemistö


Mestaritonttua on kohdeltu ihan väärin: hän on saanut Satumaan kuninkaalta moitteet, kokee, että häneltä vaaditaan ihan mahdottomia ja ettei hänen työnsä saa ansaitsemaansa arvostusta. Niinpä hän päättää jättää Satumaan. Pian Satumaan muurien ulkopuolella hän kohtaa Sammaleisen, noidan, jota on kohdeltu Peikkovuorella ihan yhtä kurjasti. He toteavat olevansa sielunkumppaneita ja jatkavat matkaa yhdessä.

Mestaritontun seikkailut on perinteinen satu, missä pahat ovat pahoja ja hyvät hyviä. Varsin pian Mestaritonttu huomaa, ettei se elämä noidan kotisaarella niin kovin mukavaa ole. Noidat ja tontut arvostavat ihan eri asioita. Sitä paitsi Mestaritonttu kuulee salaisuuden, joka johtaa jännittävään seikkailuun.

Kysymys hyvästä ja pahasta ei kuitenkaan ole aivan yksioikoinen. Pahan Peikkovuoren ja hyvän Satumaan lisäksi on pari muutakin valtakuntaa. Aamuruskon maassa ollaan ehdottomasti hyviä, mutta Merenkuninkaan valtakunta on asia erikseen. Päivikki on täysin vapaaehtoisesti sinne mennyt ja Meren kuninkaan pojan nainut, mutta Meri ei anna takaisin sitä, minkä on omakseen ottanut. Näin Satumaassa itketään Päivikkiä.

Mestaritontun seikkailuissa pyritään pelastamaan kaksi prinsessaa, toinen Peikkokuninkaalta ja toinen Meren väeltä. Juonenkäänteet ovat jännittäviä eivätkä aina ihan arvattavissakaan. Pidän erityisesti siitä, että tarina alkaa ikään kuin keskeltä. Päivikin satu, miten Päivikki joutui Meren kuninkaan valtakuntaan, on kyllä kerrottu toisaalla. Tarina on myös hyvässä mielessä hyvin suomalainen tarina.

Viisivuotias kuunteli Mestaritontun seikkailuja samanaikaisesti kotona ja päiväkodissa. Se oli jo kertaalleen päiväkodissa kuunneltu ja päätin pitää vähän väliä. Sitä väliä tuli sitten pidettyä vähän liikaakin, kun ehtivät jo uusinnalle. Ei se häntä lainkaan haitannut. Minulle vain raportoitiin, mitä tarinassa seuraavaksi tapahtuu ja mitä kohtia hän erityisesti odottaa.

Minä puolestani kuulin Mestaritontun seikkailut ensimmäisen kerran koulussa ääneen luettuna. Tarkoitus oli tutustuttaa poika Mestaritonttuun ennen järjestelmää, vaan toisinpa kävi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti