maanantai 30. toukokuuta 2011

The Secret of the Monkey Island iPod-versiona

Marko Ikäheimo


Haeskelin vähän viihdykettä iPod touchiin, ja vastaan tuli The Secret of the Monkey Islandin erikoisversio, eikä edes maksanut montaa euroa. Aikoinaan tuli tahkottua enemmänkin LucasArtsin seikkailupelejä ja Telltale Gamesin uusinkin Monkey Island -versiokin pelasin lävitse heti sen ilmestyttyä (eikä se hassumpi ollutkaan).  Lisäksi muutenkin pidän kovasti merirosvomeiningistä: ensimmäinen Pirates of The Caribbean -elokuva on kevyempien leffojen sarjassa yksi kaikkien aikojen suosikeistani.  Joten ei kun pelaamaan.

Ehkä alkuun pitäisi peliin aikaisemmin tutustumattomille vähän selittää taustatarinaa. Jossakin Karibialla merirosvojen kulta-aikaan nuori Guybrush Treepwood halajaa piraatiksi. Hänellä on lievää suurempia ongelmia saada muut ottamaan itseään vakavasti, joten hän päättää suorittaa legendaariset merirosvokokeet. Ja sen jälkeen rytäkkään sekaantuu muutama kummitusmerirosvo, kaunis kuvernööri sekä muuta sekalaista seurakuntaa. Kaikki erinomaisen omaperäisellä huumorilla kuorrutettuna.

Ensimmäinen yllätys oli heti pelin alussa. Sehän on kokonaan ääninäytelty! Näyttelijät kuulostavat kovasti samoilta kuin PC-versioissakin, todennäköisesti ovatkin. Tähän hätään en löytänyt iPod-version näyttelijälistaa. Kuvallisellakaan puolella ei ole valittamista. Kaikki grafiikat on piirretty uusiksi, ja näyttävät oikein mukavilta. Mikä parasta, kesken pelin on mahdollista vaihtaa vanhoille grafiikoille (ja käyttöliittymälle), jos tekee mieli vähän nostalgiatrippailla.

Alun laiturikuvan uusi versio:Ja vanha:Kosketusnäytölle uudelleensuunniteltu kontrollijärjestelmä aiheutti ajoittain pieniä ongelmia. Erityisesti parissa vähän nopeampaa toimintaa vaativassa kohdassa verenpaine uhkasi jo nousta. Onneksi niissäkään ei ihan mahdottomiin hankaluuksiin jouduttu. Tähän versioon on rakennettu myös varsin hauska vinkkijärjestelmä. Ravistamalla iPodia saa aluksi ylimalkaisen vihjeen, mitä kannattaisi seuraavaksi tehdä. Toistamalla ravistuksen saa jo tarkemmat toimintaohjeet. Juonellisesti peli seuraa tarkkaan alkuperäistä versiota. Yksi sadistinen monkey wrench -ongelma on taidettu jättää pois.

The Secret of the Monkey Island tarjoaa iPod-versiona tuulahduksen seikkailupelien kulta-ajalta.  Vanhojen hämyjen nostalgia-arvojen lisäksi se tarjoaa oikeasti hyvän pelikokemuksen.

1 kommentti:

  1. Tämä on kyllä yksi ehdoton klassikko. Itse sen aina satunnaisesti vieläkin pelailen läpi, ja ensimmäisestä pelikerrasta alkaa olemaan jo jotakuinkin 21 vuotta. Tosin omassa versiossani ei ole noita hienoja tavarakuvakkeita, vaan ne ovat listattuna tekstein. Myöskään ääninäyttelyä ei ole, joten kyseessä on todellakin nostalgiatrippi. Hauska lukea, että sitä edelleenkin pelataan ja uusia versioita tehdään.

    VastaaPoista