maanantai 19. syyskuuta 2011

Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä

Marko Ikäheimo


Alun perin minulla oli tarkoituksena käydä katsomassa Kapteeni Amerikka. Ainoa sopiva näytös oli kuitenkin 3D, ei minulla ole tapana katsoa elokuvia aurinkolasit päässä. Kävin siis Karibian meren merirosvojen viimeisimmän osan vilkaisemassa. Hyvä että kävin, vaikka vähän myöhäänkin.

Jack Sparrow...anteeksi...kapteeni Jack Sparrow on taas kerran etsimässä itselleen miehistöä. Laivakin on päässyt vaihteeksi hukkumaan jonnekin. Jostakin syystä vain Lontoossa, jonne Jack on ajautunut, joku muukin samanniminen ryökäle on värväyspuuhissa. Jollakin keinoin Jack onnistuu lyöttäytymään entisen heilansa Angelican mukaan etsimään eipä vähempää kuin ikuisen nuoruuden lähdettä. Mukana meiningeissä on pahamaineinen kapteeni Mustaparta, joka todellakin on maineensa veroinen, eli paha. Erittäin paha.

Elokuvasarjan edelliset osat alkoivat muuttua jo niin megalomaaniseksi rymistelyksi, että pääasia oli unohtua. Nyt tehosteiden sijaan panostataan enemmän henkilöhahmoihin. Erityisesti Penelope Cruzin Angelica on varsin tulinen tapaus, ja antaa hyvän vastuksen Jack Sparrow’lle. Ian McShane on myös hyvässä vedossa Mustapartana. Johnny Depp vetää oman roolinsa samalla intensiteetillä kuin muissakin sarjan osissa.

Jack Sparrow’n rooli tässä elokuvassa onkin yksi pienistä rutkuttamisen aiheista. Aikaisemmissa elokuvissa Jack on ollut lähestulkoon luonnonvoima, veijarijumala, jonka seuraavasta tempauksesta ei oikein koskaan ole voinut olla täysin varma. Jotenkin hänen törmäilynsä vain ovat vieneet asioita oikeaan suuntaan. Tällä kertaa Jackilla ei ole selkeitä “normaaleja” vastapelureja, ja hän joutuu toimimaan vähän turhan selväjärkisesti.

Vierailla vesillä muistuttaa ehkä sarjan elokuvista eniten ensimmäistä osaa. Sen käsikirjoitus ei kuitenkaan ole yhtä epäämättömän tiukka ja vastustamattomasti eteenpäin puskeva. Toisaalta yksikään Pirates of the Caribbean -elokuvista ei ole vielä yltänyt ensimmäisen osan täysosumaan. Kuitenkin tätä katsoessa tuli taas vähästä aikaa optimistinen olo sarjan jatkon suhteen.

2 kommenttia:

  1. Hitsi, tämähän täytyy nähdä! Jokohan tuota on DVD:llä?

    VastaaPoista
  2. Eiköhän tuo ole aika ilmiselvää joululahjamateriaalia.

    VastaaPoista