sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Telkkuvinkki: Dinojuna

Riitta Niemistö


Torstaisin viideltä, ennen Pikku Kakkosta, tuleva Dinojuna on pojan ykkössuosikki. Se on ainoa TV-ohjelma, jonka tiedän tulleen mukaan leikkeihin päiväkodissa. Kovin valaisevaa selitystä emme viisivuotiaalta saaneet siihen, mikä sarjassa viehättää. Hän nyt vain tykkää siitä ja sillä hyvä.

Dinojunan asetelma on simppeli. Pteranodon-perheen pesään oli eksynyt yksi Tyrannosaurus Rexin muna. Siitä kuoriutuva Kamu kasvaa perheessä perheenjäsenenä muiden lasten joukossa, vaikka onkin erilainen: isompi eikä osaa lentää. Äiti ja lapset matkustavat dinojunalla aikatunnelin kautta milloin liitukaudelle, milloin jurakaudelle ja tapaavat erilaisia dinosauruksia.

Sarjassa lienevät faktat kohdallaan ja niitä myös toistetaan niin, että ne varmasti jäävät mieleen. Kun Theropod-kerho kokoontui, kaikille kävi selväksi, mitkä ominaisuudet erottavat theropodit muista dinosauruksista ja toisaalta, miten Kamu ja muut rexit eroavat muista theropodeista.

Toinen puoli tarinasta onkin sitä, mikä aina vetoaa lapsiin. Sopivan jännittäviä seikkailuja, jotka päättyvät hyvin, höystettyinä pienillä opetuksilla. Asetelma, missä yksi lapsista on erilainen, antaa hyvät lähtökohdat tällaisille tarinoille.

Meillä aikuiset harvemmin pysähtyvät Dinojunan äärelle, mutta ihan sovulla sen katsoo silloin kun katsoo.

3 kommenttia:

 1. Mä tykkään dinojunasta - mun mielestä Kamu muistuttaa meidän poikaa "erilainen mutta samanlainen mutta kaikki me olemme dinosauruksia" - jos ihan tunnustan syvästi saatan kertoa että ehkä ekalla kertaa saatoin ihan vähän vuodattaa kyyneltä tästä upeasta vertauskuvallisesta alustuksesta.

  Ihanan positiivista asennekasvatusta tässä sarjassa!

  VastaaPoista
 2. Enpä ole ajatellut asiaa näin, mutta näinhän se tosiaan on! Koska rouva Pteranodon joutuu kantamaan Kamua silloin, kun muut lapset lentävät omilla siivillään, niin hänestä aiheutuu päivittäin "tavanomaista suurempaa rasitusta ja sidonnaisuutta" verrattuna perheen muihin lapsiin.

  Minä tykkään kyllä kovasti tästä asetelmasta juurikin siksi, että Kamun erilaisuus otetaan ominaisuutena eikä vikana: Rexit eivät lennä ja sillä hyvä.

  VastaaPoista
 3. Nimenomaan! Rexit ei lennä mutta osaa monta monta muuta hienoa juttua!

  Huippua. Lisää tälläista asennekasvatusta, että täällä voidaan liikuttua. Plussaa on tietenkin aikatunneli, että saadaan vähän scifiäkin mukaan.

  VastaaPoista