maanantai 14. marraskuuta 2011

William Shakespearen Romeo+Julia (1996)

Riitta Niemistö


Ihan ensimmäisillä treffeillä päätoimittajan kämpillä tarkistin luonnollisesti hänen kirja- ja videohyllynsä sisällön. Ensimmäisiä elokuvia, joihin katse osui oli Baz Luhrmannin ohjaama, Claire Danesin ja Leonardo DiCaprion tähdittämä Romeo ja Julia. Kaikkien aikojen rakkaustarina kaiken scifin, kauhun ja fantasian joukossa! Tämä on yksi niistä elokuvista, joka löytyi meiltä molemmilta videokasettina ja joka on hankittu myös DVD:llä. Se nyt vain on. Loistava!

Olen nähnyt Romeon ja Julian monta kertaa näyttämöllä niin, että Juliaa esittää aikuinen nainen, joka tekeytyy itseään nuoremmaksi. Claire Danesin Julia on taas nuori tyttö, joka yrittää käydä aikuisesta naisesta. Näytelmän traagisuus nousee ihan eri tavalla esiin, kun ei tarvitse vaivaantua Julian tekolapsellisuudesta. Leonardo DiCaprion Romeo on myös onnistunut valinta.

Tämän elokuvan juju on siinä, että tarina on pidetty ennallaan, mutta se on siirretty nykyaikaan kuvitteelliselle Verona-beachille, jossa lainsäädäntö, aseenkanto-oikeus ja koko maailmankuva ovat muinaisesta Veronasta. Kaikki valomainokset ja muut kyltit ovat sitaatteja Shakespearelta ja eräskin kohtaus tapahtuu Globe-elokuvateatterin edustalla. Sekoitus modernia ja myöhäiskeskiaikaa on kiehtova: parvekekohtaus tapahtuu Capulet-kartanon uima-altaalla. Shakespearelle tyypilliseen tapaan vulgaari ja korkeakulttuuri vuorottelevat. Hänenhän piti pitää joukko humalaisia katsojia tyytyväisinä, mutta pelkästään humalaisten viihdyttämiseksi kirjoitettuja näytelmiä ei luettaisi ja esitettäisi satoja vuosia myöhemmin.

Elokuvassa kertojan osan hoitaa uutistenlukija ja kehyskertomus tekee tarinasta televisiodokumentin traagisesta rakkaudesta kahden vihoittelevan suvun välillä. Olen nähnyt tämän elokuvan usemman kerran elokuvateatterissa. En voinut olla hymyilemättä, kun nuoret tytöt juttelivat elokuvan olevan kyllä hyvän, mutta vähän kliseisen. Kuinkas sitä nyt ollenkaan noin? Tässä yhtenä iltana valitsimme päätoimittajan kanssa illan elokuvaa ja ehdotin West Side Storya. Päätoimittaja siihen, että jos katsottaisiin se alkuperäinen tarina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti