perjantai 31. joulukuuta 2010

Pääkirjoitus: Sehän lähti hyvin liikkeelle

Marko Ikäheimo


Tähän aikaan vuodesta luodaan perinteisesti silmäyksiä menneeseen vuoteen ja tehdään lupauksia tulevasta. Lupailut ovat aina vähän turhia, mutta pari sanaa voisi todeta Kalaksikukon uudesta tulemista, huiman muutaman kuukauden kokemuksen rintaäänellä. Tällä hetkellä tilanne ei näytä yhtään hassummalta, ei vähääkään. Tänään meni rikki kuudenkymmenen julkaistun tekstin raja. Mikä tärkeintä, meno tuntuu olevan yhtä innostunutta kuin elokuussa aloittaessa. Eipä tässä muuta voi oikeastaan lupailla kuin että Kalaksikukko tulee pitäämään samaa tahtia yllä myös vuonna 2011 (hemmetti, siinä se lupaus nyt tuli).

Kiitoksia kaikille lukijoille ja kirjoittajille tästä uudesta alusta! Toimitus toivoo, että kuulisimme teistä vielä enemmän ensi vuonna.

Babylon 5 vanhassa Kalaksikukossa

Riitta Niemistö


Babylon 5 on yksi niistä jutuista, joita päätoimittajan kanssa yhdessä fanitamme. Sarjaa on tullut useampaankin kertaan yhdessä katsottua ja kommentoitua. Vanhassa Kalaksikukossa on muutama Babylon 5 -aiheinen juttu.

Mary Roach: Packing for Mars

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 10 h 28 min, lukija Sandra Burr

Marko Ikäheimo


Kuinka suuri osa astronauteista on ollut avaruussairas (vastaus: suurin osa)? Mitä tapahtuu, jos avaruudessa lentää laatta? Voiko ihminen olla kaksi viikkoa peseytymättä avaruuspuvussa? Miten kulttuurierot vaikuttavat avaruuslentäjien yhteistoimintaan? Mitä tapahtuu, jos avaruusaseman vessa ei toimi?

keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Jaakko Hämeen-Anttila: Islamin käsikirja

Otava, 2004

Riitta Niemistö


Kouluopetuksessa 80-luvun ja 90-luvun taitteessa kerrottiin islamista hyvin vähän ja varsin pintapuolisesti. Olenkin kaivannut selkeää yleiskatsausta siitä, mistä islamissa on kysymys ja Jaakko Hämeen-Anttilan Islamin käsikirja vastaakin moniin kysymyksiin. Hän saikin tästä kirjasta vuonna 2005 Valtion tiedonjulkistamispalkinnon. Löysin sen Seven-pokkarina ja koska Kalaksikukkoon pyydettiin muidenkin uskontojen kuin kristinuskon tutkimuksen esittelyä, niin esittelen kirjan tässä.

Gunnel Linde: Lurituri

Ruotsinkielisestä alkuteoksesta Lurituri, 1959, suomentanut Terttu Liukko

Riitta Niemistö


Lurituri on minulle uusi tuttavuus. Olimme pojan kanssa kirjastossa ja kyselin suosituksia uusista lastenkirjoista, kun Muumit, Eemeli ja Marikki on jo luettu. Kirjastonhoitaja kehui tykänneensä tästä lapsena kovasti, mutta mietti, miten nykylapsi suhtautuu tarinaan, joka kertoo radiossa asuvasta otuksesta.

Lurituri mukailee monista lastenkirjoista tuttua teemaa. Sisaruksista vanhempi on päivät koulussa ja nuoremmalla kotilapsella on tylsää. Niinpä hän kehittelee mielikuvitusystävän eli tapaa satuolennon. Tämän tarinan päähenkilö on nelivuotias Sirkkuliisa ja hänen lisäkseen Luriturista tietää mummi.

tiistai 21. joulukuuta 2010

Tove Jansson: Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia

Ruotsinkielisestä alkuteoksesta Det osynliga barnet och andra berättelser, 1962, suomentanut Laila Järvinen

Riitta Niemistö


Meillä on joulukuusessa latvan tuntumassa tekoruusu ja sen alla helminauha. Nämä ovat muistoja sinkkuvuosilta, kun ajatus perhejoulusta aiheutti akuuttia ahdistusta. Silloin ruusu oli pöytäkuusen latvassa. Sittemmin on tullut annettua periksi sovinnaisuudelle ja kuusen latvassa on meilläkin tähti.

sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Novelli: Ahneuden alku

Juha Salmi


Kirjoitusharjoitus: Päivän kirjoituksen aloittava tarina

Paljon kirjoittavilla ihmisillä on kirjoittamisen suhteen omat rutiininsa. Näistä rutiineista kenties tärkein on rutiini, jolla aloitetaan tekstin tuottaminen. Osalla kirjoittajista tekstiä alkaa syntyä vain kirjoitusohjelman avaamalla, mutta ei lähellekään kaikilla. Itselläni vaikeinta kirjoittamisessa on aina päivän ensimmäiset sanat.  Kun tekstiä ei synny haluamastani aiheesta, yritän monesti kirjoittaa lyhyen tarinan aivan sattumanvaraisesta aiheesta.

Tällä tavoin syntyneet tarinat eivät ole suurta taidetta. Ne eivät ole myöskään sitä, mitä olin kirjoittamassa, mutta sen sijaan kirjoittamisen aloittaminen auttaa minua tarttumaan aiheeseen mitä suunnittelin heti tarinan jälkeen.

Walt Disney: Nalle Puh (1977)

Riitta Niemistö


Olen ostanut Nalle Puhin jo vuosia sitten Lontoosta VHS-kasettina. Ajatus suomeksi puhutusta tuntui suorastaan kammottavalta. Kun Nalle Puh oli luettu, päätin näyttää elokuvan pian viisi vuotta täyttävälle pojalle ja tulkata kriittiset osat puheesta. Hyvin poika elokuvaa seurasi; vasta loppupuolella kiinnostus herpaantui.

Nykyään lastenosastoilta löytyy paljonkin Nalle Puh -DVD:itä, mutta tätä klassikkoelokuvaa en ollut nähnyt. Siksi en uskaltanut pojalle suomeksipuhuttua luvata, mutta kun sitten sellainen löytyi, niin pojan silmät alkoivat loistaa. Suomeksi puhuttu jaksettiin katsoa alusta loppuun. Ei tuo Pekka Lehtosaaren ohjaus yhtään hassumpi ole, vaikkei se alkuperäisille äänille pärjääkään.

lauantai 18. joulukuuta 2010

China Miéville: Perdito Street Station

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 24 h 5 min, lukija John Lee

Marko Ikäheimo


New Crobuzon ei ehkä ole aina kovin miellyttävä paikka asua, mutta ainakaan siellä ei pääse pitkästymään. Yleisen teknologian osalta kaupungissa eletään piilukkoaseiden aikakautta, mutta myös magia on jokapäivästä. Lisäksi kirjan maailmassa toimii myös jonkinlainen steampunktyylinen mekaanisten palvelijoiden järjestelmä. Isaac Dan der Grimnebulin on kunnialliset valtavirtatieteen reunalta tipahtanut oppinut, joka pyrkii monesta eri suunnasta selvittämään maailmankaikkeuden perusluonnetta. Grimnebulin saa asiakkaakseen lintumiehen, jonka siivet on jostakin syystä sahattu tyvestä poikki. Tämä garuda haluaisi lentää uudelleen, hinnalla millä hyvänsä.

Lentävät humanoidit eivät ole edes New Crobuzonin asujaimiston kummallisimpia esimerkkeä. Esimerkiksi kepreillä normaalin naisruumiin pään tilalla on suuri kovakuoriainen. Ja vieläkin oudompaa on luvassa.

tiistai 7. joulukuuta 2010

Walt Disney: Fantasia (1940)

Riitta Niemistö


Lupasin pian viisi vuotta täyttävälle pojalle, että Fantasiassa on dinosauruksia sekä tanssivia sieniä ja virtahepoja, joista isä tykkää. Odotin jännityksellä, millaisen vastaanoton elokuva tällä kertaa saa. Itse pidän siitä kovasti.

Ensimmäisen kappaleen yli jaksettiin tanssivia sieniä odotellen. Tanssivat kukat ja sienet saivat pojalla silmät loistamaan. Noidan oppipoika tuntui aluksi hieman pelottavalta ja sitten piti tulla niitä dinosauruksia.

Philip Roth: Salajuoni Amerikkaa vastaan

Suom. Arto Schroderus, WSOY 2005 362 s.
The Philip Roth Society http://orgs.tamu-commerce.edu/rothsoc/index.htm

Hannu Väisänen


Charles A. Lindbergh, joka vuonna 1927 lensi ensimmäisenä välilaskutta New Yorkista Pariisiin, valitaan Yhdysvaltain presidentiksi vuonna 1940. Voiton tuo se, että hän vastustaa maan liittymistä toiseen maailmansotaan. 1900-luvun vaihtoehtoisen Yhdysvaltain kuvauksena Salajuoni tuo mieleen Philip K. Dickin romaanin Oraakkelin kirja ja Harry Turtledoven novellin Joe Steel. Jälkimmäisessä eräs Josif Džugašvili muuttaa Venäjältä Yhdysvaltoihin, jossa hänestä tulee presidentti.

Salajuoni Amerikkaa vastaan ilmestyi Yhdysvalloissa juuri ennen vuoden 2004 presidentinvaaleja ja se on nähty allegoriana Bushin hallituksen toimista terrorismin vastaisessa taistelussa. Vaihtoehtohistoriaa enemmän Salajuoni on kuvaus New Yorkin lähellä Newarkissa asuvasta juutalaisperheestä 1940-luvun Yhdysvalloissa 7-vuotiaan "Philip Rothin" näkökulmasta. Päähenkilön nimi herättää epäilyksiä, että kirjailija kuvaa enemmän tai vähemmän todenmukaisesti omaa lapsuuttaan.

Paolo Bacigalupi: The Windup Girl

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 19 h 34 min, lukija  Jonathan Davis

Marko Ikäheimo


Tarkemmin määrittelemättömässä, mutta ikävällä tavalla tutunoloisessa, tulevaisuudessa öljy on päässyt kokonaan loppumaan. Kivihiiltä on jonkin verran jäljellä, mutta sitä ei parane kovin hulvattomasti käyttää. Ilmastonmuutos on nimittäin päässyt aika pahaksi ja kasvihuonekaasujen tuottoa valvotaan tarkasti.

Polttomoottoreilla aikaisemmin toimineiden koneiden ja laitteiden käyttövoimana on erikoisvalmisteisista akuista saatava kineettinen energia. Näitä akkuja kutsutaan vietereiksi, vaikka oikeastaan kyseessä on hyvin kehittynyt teknologia, jossa käytetään muun muassa geeniteknologian avulla tuotettuja levälajikkeita. Geeniteknologia on muutenkin monessa mukana. Keinotekoisten kuormajuhtien lisäksi valtaosa ravintokasveista on muunneltuja.

maanantai 6. joulukuuta 2010

Kirsi Kunnas: Tiitiäisen runolelu

Kuvitus: Christel Rönns, WSOY 2002

Riitta Niemistö


Sanoin joitakin viikkoja sitten päätoimittajalle, että kun poikamme oli sen ikäinen, mitä tyttömme nyt on, tälle oli luettu jo koko Kirsi Kunnaksen tuotanto, mutta tytölle on luettu lähinnä siitä kuinka Pikku Leo on uninen. Päätoimittaja tähän rauhallisesti, ettei se poika tuolloin kyllä juuri kuunnellut. Täysin totta tuo ei muutenkaan ollut, koska Kirsi Kunnas on kirjoittanut paitsi loruja myös runoja aikuisille. Olin jo muutaman kerran kirjakaupassa selannut Tiitiäisen runolelua, mutta pian tämän keskustelun jälkeen se tuli ostetuksi.