perjantai 11. heinäkuuta 2014

Mia Vänskä: Valkoinen aura

Atena 2014, 287 s.

Hannu Väisänen


Kummitustalo on kauhukirjallisuuden yleinen teema. Nyt ollaan sairaanhoito-oppilaitoksen oppilasasuntolassa. Sen 7. kerroksen huoneessa on vuosia sitten murhattu opiskelijatyttö.

Valkoisessa aurassa Mia Vänskä on palannut esikoiskirjansa Saattaja (http://kalaksikukko.blogspot.com/2011/09/mia-vanska-saattaja.html) King-vaikutteisiin.

maanantai 7. heinäkuuta 2014

Knights of Sidonia -animesarja Netfixissä

Julkaisija länsimaissa Netflix, tällä hetkellä julkaistu sarjan ensimmäinen kausi (12 jaksoa).

Marko Ikäheimo


Tokio...eikun koko Maapallo on tuhoutunut, vaihteeksi. Gaunoiksi nimettyjen muukalaisten aiheuttamaa tuhoa pakenee laivasto sukupolvialuksia. Näistä aluksista yhden, Sidonian, seikkailuja seurataan sarjassa. Matkansa aikana uusiin Gauna-hirviöihin törmäilevällä Sidonialla on suojanaan ihmisten ohjastamia robottialuksia. Pilottiohjelmaan joutuu myös erikoisista oloista kotoisin nuorukainen, jonka menneisyydestä tuntuu löytyvän useampi kuin yksi salaisuus.

Kuulostaako tutulta? En ole genren erikoisasiantuntija, mutta samantyyppinen perusjuoni on varovaisesti arvioituna vähintäänkin kiljoonassa animesarjassa. Onneksi sarjan laatu ei tällä kertaa olen suorassa suhteessa perusidean omaperäisyyteen.

torstai 3. heinäkuuta 2014

Vonda N. McIntyre: Superluminal

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 10 h 24 min, lukija Rachel Evans

Marko Ikäheimo


Valoa nopeampi matkustaminen ei välttämättä ole ihan yksinkertainen viritys, eikä se ole sitä tässäkään kirjassa. Matkustajat ja miehistön jäsenet on nukutettava varsinaisen siirtymän ajaksi, muuten korjaa kuolema. Alusten pilottienkin on tehtävä melko rajuja uhrauksia, jotta he eivät olisi niin riippuvaisia normaalista ajantajusta ja biologisista rytmeistä.

Miehistön joukosta nousee kulkutaudin runtelemalta planeetalta kotoisin oleva mies, jolla vaikuttaisi olevan kerrassaan hämmästyttäviä kykyjä. Mukana tapahtumissa sähläävät myös sukeltajat, omaehtoisen evoluution kautta valtamerien syvyyksiin muuttanut ihmiskunnan alaryhmä.