keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Finncon 2012 ohjelmakartta julkaistu

Marko Ikäheimo


Suomalaisten SF- ja fantasiaseurojen perinteinen yhteistapahtuma, Finncon, järjestetään tänä vuonna Tampereella 20.-22.7. Tapahtumapaikkana on Tampereen yliopisto ja ohjelmaa löytyy taas kerran todella paljon, kuten ohjelmakartastakin voi todeta. Kunniavieraina tänä vuonna ovat Lois McMaster Bujold, Liz Williams, sekä Irma Hirsijärvi. Suomalaisen fandomin elinvoimasta kertonee jotakin se, että Finnconit ovat yleensä keränneet viikonlopun aikana nelisentuhatta kävijää, mikä ei Suomen kokoisessa maassa ole mitenkään huono saavutus. Ilmeisesti Finncon onkin yksi Euroopan suurimmista alan tapahtumista.

Finncon on maksuton, eikä sillä ole ikärajaa. Joihinkin yksittäisiin tilaisuuksiin pääsy saataa olla rajoitettu vain täysi-ikäisille.


maanantai 25. kesäkuuta 2012

Scarifyers (kuunnelmasarja 2007-)

Marko Ikäheimo


Englantilaisilla on aina ollut taito tehdä nautittavaa periodidraamaa. Tästä todistavat vaikkapa televisiossa useaan otteeseen uusitut Hercule Poirotin tai Sherlock Holmesin seikkailut. Pidän kovasti myös brittien kuivahkosta huumorista. Kun mukaan sotketaan vielä hyvin kirjoitettua paranormaalia jännitystä, lopputulos kelpaa ainakin minulle erittäin hyvin.

BBC:n digitaalisilla radiokanavilla on vuodesta 2007 lähtien pyörinyt Scarifyers-sarja, jossa entinen poliisietsivä Lionheart selvittää kumppaninsa, kummituskirjailija Professori Dunningin kanssa kiperiä ongelmavyyhtejä. Mysteereihin liittyy myös enemmän tai vähemmän yliluonnollinen ulottuvuus. Parivaljakko muodostaakin Englannin hallituksen näitä asioita tutkivan yksikön.

sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Uuden Judge Dredd -elokuvan traileri

Marko Ikäheimo


Olen aina ollut kova Judge Dredd  -fanaatikko. Muinoin julkaistua sarjakuvalehteä tuli plarattua ahkerasti, ja Jalavan albumeitakin pyöri nurkissa kohtuullinen pino. Olin melko epäluuloinen, kun Hollywood päätti tehdä Dreddistä elokuvan 90-luvulla, tähtenä Sylvester Stallone. Valitettavasti pahimmat epäilykseni kävivät toteen, ja leffa oli melko mahdotonta katsottavaa. Toimintarymistelynä se olisi ollut melko siedettävä, mutta Syltyn diivailujen vuoksi sillä ei juurikaan ollut tekemistä alkuperäisen sarjakuvan kanssa. Kieltämättä alun puolisen tuntia oli melko komeaa katsottavaa, mutta sitten Dredd otti kypäränsä pois päästä ja se siitä. Judge Dredd nyt ei vain paljasta koskaan kasvojaan ja sillä sileä!

Mies ja leuka

tiistai 19. kesäkuuta 2012

Italian Spiderman (2007)

Marko Ikäheimo


Psykedeliaa! Hurjaa toimintaa! Katalia konnia! Kauniita naisia! Haalistuneita värejä! Surkeaa dubbausta! Näyttelijäsuorituksia, jotka saavat Uuno Turhapuron tuntumaan Robert De Nirolta! Kaikkea tätä ja vielä vähän päälle tarjoaa tuo supersankareista muhkein, Italian Spiderman!

Nyt tarjolla olevasta tuotoksesta nauttimiseen tarvitaan hyvin hienostunutta makua. Tai ehkä "hienostunut" on tässä tapauksessa väärä ilmaisu, mahdollisesti "kieroutunut" sopisi paremmin. Joka tapauksessa, kalkkunan on maistuttava keskimääräistä paremmin, jotta tämä ei takerru kurkkuun.

sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Neal Asher: Orbus

Spatterjay-trilogian kolmas osa. Muiden osien arvostelut löytyvät täältä. Arvostelu oletaa, että edelliset osat ovat tuttuja.

Marko Ikäheimo


Asherin Spatterjay-trilogia pääsee tässä kirjassa päätökseensä. Tällä kertaa keskityään edellisessä kirjassa esitellyn kapteeni Orbuksen tarinaan. Aikaisemmin hän oli äärimmäisistä masokisteista koostuvan aluksen äärisadistinen kippari, mutta pradoreiden kynsissä saatu käsittely järkytti hänet järkiinsä. Vuosisatoja kestäneen Spatterjayn meriä kiertämisen jälkeen Orbus päättää vaihtaa vähän alaa, ja pestautuu tähtienvälisen rahtialuksen kippariksi. Spatterjayn vuosisatoja vanhoilla kapteeneilla on aikaa kerätä kaikenlaisia hyödyllisiä taitoja, kuten vaikkapa nyt avaruusaluksen ohjastaminen.

Samoihin aikoihin prador Vrell on päässyt karkuun planeetan pinnalta ja onnistunut myös nappaamaan itselleen vähän ylimääräistä tulivoimaa. Aseistettu prador ei ole koskaan hyvä uutinen. Onneksi myös vanha tuttu sotarobotti Sniper on mukana kuvioissa, eikä hänen luonteensa ole muuttunut miksikään. Taas kerran Sniper pääsee myös käyttämään vaikuttavaa aseistustaan sekä pitkän elämän aikana kertynyt kokemusta pirullisista tempuista. Mutta jopa Sniperin huomattavat kyvyt joutuvat koetukselle, kun tähtienvälisellä ei-kenenkään-maalla Polityn ja pradoreiden joukot ottavat mittaa toisistaan. Mukaan änkeää myös osapuolia, joilla on oma merkittävä osuutensa Spatterjay-viruksen tarinassa.

torstai 14. kesäkuuta 2012

Maarit Verronen: Vanhat kuviot

Tammi 2012, 184 s.

Hannu Väisänen


Tässä kokoelmassa on 13 novellia. Onko lukumäärä sattuma vai ei, jää arvoitukseksi. Novellit on jaettu kolmeen temaattiseen ryhmään: piiloutujat, vastustajat ja lähtijät.

Yhdet piiloutujat ovat lintuja, joita ei pitäisi esiintyä Suomessa tai joita ei ehkä ole olemassakaan. Tai havainnoitsijalla on vain huono näkö ja vilkas mielikuvitus. Tai selitys on jotain ihan muuta, mutta myös kertojan tulkinta tapahtumista saattaa olla epäluotettava. Novelli jättää asian lukijan harkintaan.

tiistai 12. kesäkuuta 2012

The Prisoner - uudelleenkatselut: Osa 7

Tämänkertainen jakso: Many Happy Returns

Marko Ikäheimo


Vähän pääsi Prisonerin jälkivilkaisuissa repsahtamaan taukoa edelliseen osaan. Näin kesäisin tuntuu kuitenkin olevan enemmän aikaa ja paukkuja laittaa tällaiseenkin puuhasteluun, joten hyökätäänpä sitten suoraan asiaan.

Tyhjä se on
Tällä kertaa Kuutosen herätessä Kylä on täysin hiljainen. Vesi ja sähkö ei toimi eikä missään näy ristinsieluakaan. Hetken ihmettelyn jälkeen sankarimme päättää karistaa paikan pölyt jaloistaan ja rakentaa rätkäyttää lautan. Ja niin lähtee kuutonen merelle, pikku puulautallaan. Muutaman kommelluksen jälkeen Kuutonen löytää itsensä ihka-aidosta Lontoosta, ja ottaa yhteyttä entisiin kollegoihinsa. Ja taas pääsemme perimmäisten kysymysten äärelle: kehen Kuutonen voi loppujen lopuksi luottaa?

sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Ken Macleod: The Cassini Division

Arvosteltu versio Audible äänikirja, pituus 10 h 1 min, lukija Charlie Norfolk

Kirja on Macleodin The Fall Revolution -sarjan kolmas osa.

Marko Ikäheimo


Sarjan edellisessä osassa maapallon laajuisen vallankumouksen jälkimainingit hyökyivät aurinkokunnan reunamille ja sieltä madonreiän kautta tyystin toiseen maailmaan. Tässä kirjassa näemme, mitä omaan aurinkokuntaamme jääneille tapahtui.

Suuri osa naniittipohjaisista superälyistä poltti itsensä evoluutioryntäyksessään loppuun ja kuoli pois. Osa onnistui kuitenkin asettumaan Jupiteriin, josta ne viskovat muun aurinkokunnan niskaan satunnaisia supertietokoneviruksia. Aurinkokunnan "normaalit"  ovat kehittäneet anarkokommunistisen yhteiskunnan, jonka militantein osuus huolehtii Jupiteria asuttavien olentojen vahtimisesta. Tämä etuvartio on nimeltään Cassini Division. Ryhmittymä ei kaihda äärimmäisiäkään keinoja omien päämääriensä tavoittelussa.

torstai 7. kesäkuuta 2012

Paul McEuen: Spiraali

Suom. Aleksi Milonoff, Bazar 2012, 380 s.

www.paulmceuen.com

Hannu Väisänen


Yhden lauseen mittainen arvostelu: kliseinen, kaavan mukaan kirjoitettu teknojännäri.

Pitempi arvostelu: Tällä kertaa ihmiskuntaa uhkaa biologinen ase, jonka japanilaiset kehittivät toisen maailmansodan lopussa. Se on säilynyt salassa yli 60 vuotta, mutta nyt pahikset aikovat levittää sitä.

Elokuvaoikeuksia (ne on jo myyty) silmällä pitäen kirjan päähenkilöinä ovat mies ja nainen, jotka katselevat toisiaan sillä silmällä. Lisäksi naisella on poika, jonka selviämistä hengissä lukijan on varmaan tarkoitus jännittää. Samoin kirjassa on paljon isoja räjähdyksiä, jotka näyttävät hyvältä elokuvassa, mutta joissa ei ole juonen kannalta mitään järkeä. Lopussa kaikki vielä selitetään puhki.

Tämän kirjan lukematta jättämisestä ei koidu mitään vahinkoa.

Muuten, vaikuttaa siltä, että Paul McEuen ei ole koskaan ajanut autoa lumisella tiellä.

keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Ray Bradbury 1920-2012

Marko Ikäheimo


Yksi SF:n suurmestareista, Ray Bradbury, kuoli tänään 91 vuoden ikäisenä. Hänen kohdallaan voi jo hyvällä syyllä puhua elämäntyöstä. Ensimmäinen julkaistu tarina on vuodelta 1938, viimeinen vuodelta 2009. Bradburyn sivu Internet speculative fiction databasessa on aika pysähdyttävä. Hän on yksi niistä kirjailijoista, joka murtautui SF-ghetosta yleisen kirjallisuuskentän tunnustetuksi mestariksi. Erityisesti Fahrenheit 451 sekä Marsin aikakirjat ovat anglosaksisen kirjallisuuden tunnustettuja perusteoksia. Omassa nuoruudessani syvimmälle iskivät juuri Marsin aikakirjat sekä Kuvitetun miehen visiot.