keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Novelli: Kanan lento

Pasti Koski


   Aurinko paistaa kirkkaasti vihreään lintujen laulun täyttämään puutarhaan. Kimalaiset surisevat kauniissa keltaisissa voikukissa. Perhoset lentelevät apilasta toiseen. Kitulias omenapuu kukkii.
   Kaiken keskellä kirjailijan näköinen mies istuu aurinkotuolissa. Hänellä on meneillään novelli, jonka aiheena on kirjoittaminen, mutta mies nukkuu kuten hänen tarjoilupöydän alahyllylle unohtunut läppärinsäkin. Kahvi on kylmää ja olut lämmintä. Inspiraation tuojana pöydällä on myös mustepullo, Italiasta tuotu kullattu mustekynä ja käsintehtyä japanilaista paperia.
   Mutta missä mahtaa inspiraatio piileskellä?
   Yhtäkkiä siniseltä taivaalta räpsähtää nurmikolle kirkas voimasäde ja haalean vihreä vihreä, metallinhohtoinen avaruuden olio ilmestyy kuin tyhjästä suurella metelillä.
   Poks ja pau!
  

perjantai 24. syyskuuta 2010

Cherie Priest: Boneshaker

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 13 tuntia 43 minuuttia, lukijat Kate Reading ja Will Wheaton
 

Marko Ikäheimo


Sisällissota on aina vähän tylsä homma, mutta 1880-luvun Seattlella on sen lisäksi aivan erityinen syynsä siihen, miksi elämä siellä on hieman ankeahkoa. Jokunen aika sitten kahjohko keksijä Leviticus Blue testasi kullankaivuukonettaan, lempinimeltä Boneshaker. Karannut kone pisti suuren osan Seattelen keskustasta sileäksi. Samalla kaupungin katuja alkoi täyttää mystinen kaasu, joka nimettiin pikaisesti vitsaukseksi (Blight). Kaasun uhreiksi jääneet alkavat käytännössä mädätä pystyyn ja hinkua ravinnokseen ihmislihaa. Aivan oikein: vanhoja kunnon zombieitahan ne! Näiden veijareiden vuoksi asuinalueen haluttavuus tipahti niin alas, että suurin osa Seattlesta päätettiin ympäröidä muurilla. Niin, ja tietysti vitsauskaasun pitäminen muurin sisällä tuntui sekin hyvältä ajatukselta.

maanantai 20. syyskuuta 2010

Podcast-esittely: TechStuff

Marko Ikäheimo


Kyltymättömällä tiedonjanolla varustettujen suosikkisivusto, HowStuffWorks, sisältää myös aimo kasan podcasteja. Tällä kertaa esittelyvuorossa on tekniikkaan keskittynyt TechStuff. Podcastin juontajat, Chris Pollette ja Jonathan Strickland, heittelevät usein aika rentoa läppää, mutta sisältö on aina täyttä tavaraa. Aiheet vaihtelevat tekniikaan käytöstä opetuksessa merkittävien persoonallisuuksien esittelyihin tai vaikkapa Twitterin toimintaan. Scifistisiäkään aiheita ei kavahdeta: ainakin Star Warsin lasermiekkojen ja Dr Who:n Tardiksen tekniikkaan on pohdiskeltu. Alussa jaksot olivat viiden minuutin mittaisia, mutta nykyään pituudeksi on vakiintunut puolisen tuntia, joskus kavereiden innostuessa aiheestaan vähän enemmänkin.

TechStuff on virkistävää kuunneltavaa yhdistäessään vähemmän ryppyotsaista sanailua kovan tekniikan esittelyyn. Podcastin lähestymistapa tekniikaan on hyvin kuuntelijaystävällinen myös vähemmän nörttisuuntautuneille, joten vähänkään aiheesta kiinnostuneiden ei tarvitse arastella jaksoihin tutustumista.

torstai 16. syyskuuta 2010

Novelli: Vanhus

Petteri Hannila


Aamuinen aurinko killisteli alas pilvettömältä taivaalta. Yöllisen rankkasateen tuoma kaste kiilteli puissa ja ruohoissa saaden koko ympäristön kiiltämään kirkkaanvihreänä. Valo häikäisi vanhan miehen silmiä ja hän varjosti katsetta uurteisella kädellään vilkuillessaan tienoota. Mies oli lyhyenläntä ja kumara, ulkoilmaelämän ahavoittama ja hieman nukkavierun oloinen. Hänen pukemansa vaateparsi oli nähnyt parhaat päivänsä jo kauan sitten, ja kokonaisuuden koristi reikäinen ja värinsä täysin menettänyt hatunreuhka. Pieni mökki jonka terassilla hän seisoi, oli hänen täydellinen jatkeensa, ränsistynyt ja sieltä täältä heikoilla rakennustaidoilla paikkailtu. Mökki sijaitsi kauniilla paikalla pienen metsäisen kukkulan laella ja vain kymmenen metrin päässä liplatti jääpeitteestään vapautunut keväinen järvenranta.

maanantai 13. syyskuuta 2010

Starshipsofa voitti Hugon!

Marko Ikäheimo


Aikaisemmin esittelemäni podcast Starshipsofa voitti Hugon fanzine-sarjassa. Ensimmäinen podcast, joka on Hugon pokannut, ei yhtään höperömpi suoritus. Tony C. Smithin jännitys hänen seuratessaan videon kautta palkintojenjakoseremoniaa on aika huima. Sitä hurjempi on tuuletuskin tulosten ratkettua.



sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Linkkivinkki: Hipster Hitler

Marko Ikäheimo


Indie-henkiset nettisarjakuvat vaikuttavat joskus lähinnä pyrkivän kannustamaan lukijaansa ampumaan kuulan omaan kalloon. Hipster Hitler ei aihepiiristään huolimatta yritä masentaa lukijaansa. Sarjakuvan idea on aika yksinkertainen: Hitler onkin hipsteri, joka tekee omia hämärähköjä hipsterijuttujaan esikuntansa seuratessa vieressä. Tarkemmin ajatellen, ei sarjiksen ideaa ei ollutkaan kovin helppo selittää. Joka tapauksessa sitä lukiessa tulee joskus mieleen Monty Pythonin kulta-ajan sketsit.

Telkkuvinkki: Late Lammas

Riitta Niemistö


Galaksissa sunnuntaisin seikkailevalle Late Lampaalle nauraa meillä ääneen niin isä kuin nelivuotias poikakin. Tilan isäntä tietää, että paimenkoira Vuhku ei ole ihan tavallinen koira, mutta lampaiden suhteen hän ei ole ihan varma. Yksi jakso kestää kymmenkunta minuuttia. Sen aikana voi kivasti juoda aamukahvin. Jos vain malttaa.

Laten lauman nuorimmainen, Timppa, seikkaili keväällä Pikku Kakkosessa omassa sarjassaan. Päiväkotimaailmaan sijoittuneet seikkailut olivat temmoltaan hitaampia. Poika seurasi niitä hievahtamatta, mutta minulla tuppasi keskittyminen herpaantumaan.

torstai 9. syyskuuta 2010

Novelli: SLem-5

Pasti Koski


Aikatauluongelma

Tähtilaiva SLem-5 oli vaeltanut planeetalta toiselle ostaen ja varastaen rikkauksia. Lähinnä se tarkoitti mustaa paksua mönjää, jota Terralla kutsuttiin öljyksi. SLemin ruuman uumenissa oli jo satojen planeettojen öljyvarat. Sen maha pullisteli kuin musta kiiltävä kuula. Maha, joka olisi voinut nielaista kokonaisen planeetan.
   "Kapteeni, perämies täällä."
   "Niin, mikä on?"
   "Olemme jäämässä jälkeen suunnitelmasta. Meidän pitäisi käydä vielä kymmenillä planeetoilla, mutta aikaa on vain muutamaan."
  

keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Wille Riekkinen: Piispan piplia

Willejä valintoja Raamatusta

Kotimaa-Yhtiöt Oy / Kirjapaja, 2008

Riitta Niemistö


Raamatun kirjakokoelma on sekä historiallinen että teologinen dokumentti. Historiallisena dokumenttina se kertoo kauan sitten eläneiden ihmisten ja kansojen kokemuksista, ajattelusta ja uskosta. Eksegetiikassa Raamattua tutkitaan nimenomaa historiallisena dokumenttina ja Wille Riekkinen on paitsi Kuopion hiippakunnan piispa myös eksegetiikan dosentti.

Piispan piplia antaa mielenkiintoisen näkökulman Raamattuun. Raamattu käydään läpi kirja kirjalta. Jokaisen luvun alusta löytyy lyhyt selvitys, milloin ja miten kirja on syntynyt, mitä sen kirjoittajasta, kirjan kirjoittamisajankohdasta ja ensimmäisistä lukijoista tiedetään. Johdantoa seuraa Riekkisen valitsema, usein pitkänpuoleinen, katkelma tästä kirjasta. Muutama Raamatun kirjoista löytyy Piispan pipliasta jopa kokonaisena.

maanantai 6. syyskuuta 2010

Telkkuvinkki: Pirates of the Caribbean

Marko Ikäheimo


Nelosen ensi sunnuntain viikonloppuleffa näyttää olevan Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous. Aikoinaan elokuvan teatterissa katsottuani en ollut ehkä ihan hirveän innostunut, mutta se taisi johtua enemmäkin kikattelevien teinityttöjen häiritsevästä vaikutuksesta. Vuosien varrella arvostus on vain kasvanut. Sapelitaisteluja ja kummitusmerirosvoja, eihän siitä voi olla pitämättä. DVD-julkaisun kommenttiraidalta saa käsityksen, että kaikilla elokuvan tekijöillä oli aivan hirveän hauskaa. Mustan helmen laatu vain korostuu, kun sitä vertaa jatko-osiin, joista puuttuu suuri osa ykkösen energiasta.

Nettipoliisi Niemistökin tykkäsi, tosin kuulema jaoin fanitukseni tuolloin esiteinien pikku partiolaistyttöjen kanssa. Köh.

Ja kapteeni Jack Sparrow'n sisääntulo on yksi kaikkien aikojen parhaista seikkailuelokuvissa.


Scifi-kenttä laajenee

Marko Ikäheimo


Suomen toiseksi suurin sanomalehti, Aamulehti, on näköjään päättänyt laajentaa scifin suuntaan. Aikaisemminhan sen kunnostautui alalla lähinnä julkaisemalla Kari Salmisen "nörtit ovat ihan tyhmiä" -kirjoituksia. Itse asiassa lehden linjan taitaa kyllä olla enemmän fantasiaan kallellaan. Viime kesänä se julkaisi parikin ufo-aiheista juttua, joille sitten taas kerran löytyi normaalit arkijärkeen käyvät selitykset.