keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Larry Correia: Hard Magic (Book I of the Grimnoir Chronicles)

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 15 h 59 min, lukija Bronson Pinchot

Marko Ikäheimo


Jake Sullivan on entinen vanki (syyttömänä tuomittu), yksityisetsivä, ja pakon edessä FBI:n avustaja kieltolain ajan Amerikassa. Tosin tässä todellisuudessa ilmalaivamatkailu on arkipäivää ja maailmanhistoria on muuten vähän toisenlainen. Suurin ero meidän tuntemaamme historiaan on taikuuden olemassaolon jokapäiväisenä ilmiönä.

torstai 24. lokakuuta 2013

Jussi Katajala: Leonardon rasia ja muita historiallisia kertomuksia

Osuuskumma 2013 260 s.

leonardonrasia.blogspot.fi

Hannu Väisänen


Esipuhe ja kaksitoista novellia historiallista fantasiaa. Novellien enemmistö eli kymmenen on ilmestynyt aiemmin jossain muualla, mutta osa julkaisuista on niin pienilevikkisiä, että en ollut niistä kuullutkaan.

Novelleilla ei ole yhtenäistä teemaa, mutta ne on laitettu aikajärjestykseen. Ensimmäinen, Taivaalta pudonnut, kertoo uudelleen muinaisen myytin, ja viimeinen, Asturias (Leyenda), tapahtuu osin nykyajassa ja osin keskiajan Espanjassa.

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Sid Meier's Pirates! iPadilla

Marko Ikäheimo


Luonnostaan laiskana ja harvahkolla mielikuvituksella varustettuna aloitan usein nämä kirjoitukseni muistelemalla menneitä aikoja. Vaikka tälläkin kertaan kyseessä on klassikko, täytyy todeta, että nörttisivistyksessäni on tällä kohtaa ammottava aukko.

Alkuperäinen Sid Meierin Pirates-peli julkaistiin jo ammoisella 80-luvulla. Kieltämättä jo silloin tuli katseltua mielenkiinnolla postimyyntifirmojen mainoksia, mutta jostakin syystä itse hankintaa ei tullut koskaan tehtyä. Pirates on historiansa saatossa versioitu erittäin monelle koneelle, yksi viimeisimmistä alustoista on iPad. Päätin sitten viimein kokeilla tätäkin, kun budjettikaan ei kärsinyt siitä kuin muutaman euron verran.


tiistai 8. lokakuuta 2013

Thrillbent-verkkosarjakuvasivusto

Marko Ikäheimo


Sarjakuvia seuraaville on luultavasti käsikirjoittaja Mark Waidin nimi kohtuullisen tuttu. Meriittilistaa löytyy 80-luvulta asti, joukossa muun muassa nykyisin melko tavalla alan peruskiviksi luettavat Teräsmies-tarinat Kingdom Come ja Birthright. Viimeisin täysosuma on Daredevil-sarjakuva, josta onkin jo tullut meuhkattua aikaisemminkin.

Viime vuoden puolella Waid päätti kokeilla rahkeitaan myös digitaalisen kustantamisen puolella. Yhdessä toisen sarjakuvaveteraanin John Rogersin kanssa hän perusti Thrillbent-sivuston, jossa esitetään eri tekijöiden tuotoksia. Ensimmäinen julkaistu tarina oli Waidin itsensä kirjoittama Insufferable. Insufferablessa näemme, mitä tapahtuu, jos lepakkomiestyyppisen yön synkeän kostajan apulaisesta kasvaa isona omahyväinen ääliö, jolla on vaikeuksia ajatella omaa napaansa pidemmälle. Tilannetta ei paranna yhtään se, että tämä dynaaminen duo sattuvat olemaan samalla myös isä ja poika.

lauantai 5. lokakuuta 2013

Tero Somppi: Leijonan varjo

Myllylahti 2013 304 s.

Hannu Väisänen

Leijonan varjo on lähitulevaisuuteen sijoitettu dystopia. Suomi on eronnut Euroopan Unionista ja on äärioikeistolainen diktatuuri, jossa ulkomaalaiset on pantu kuriin ja suomalaiset ovat taas isäntiä omassa maassaan. Virallisen propagandan mukaan. Olot muistuttavat kovasti nykyistä Pohjois-Koreaa ja kuka tahansa voi olla ISPOn (Isänmaallisen poliisin) ilmiantaja.

Dystopian kaavan mukaisesti romaanin päähenkilö, ylikonstaapeli Pekka Gerber, ei ole tyytyväinen asioiden tilaan. Hän on keski-ikäinen ja aloittanut uransa vanhan järjestyksen aikana eli hän tietää, miten asiat olivat silloin. Poikkeama kliseestä on, että hän löytää uudesta vallasta jotain hyvää: Epämääräiset maahanmuuttajajoukkiot eivät enää pyöri Helsingin rautatieasemalla ja kaduilla ei ole roskia. Hän ihmettelee, miten entisaikaan yhteiskunnalla oli varaa maksaa työttömyyskorvauksia, mutta ei ollut varaa palkata ketään siivoamaan. (Niinpä. :-)

perjantai 4. lokakuuta 2013

Mark Hodder: The Curious Case of the Clockwork Man: Burton & Swinburne, Book 2

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 14 h 37 min, lukija Gerard Doyle

Marko Ikäheimo


Burton & Svinburne -sarjan ensimmäisessä osassa ihmeteltiin, miksi asiat näyttäisivät luiskahtaneen vuoden 1862 todellisuudessa  pahemman kerran paikoiltaan. Syykin tilanteeseen löytyi, mutta tilanteen korjaaminen on jo liian myöhäistä. Nyt sitten koetetaan elää seurausten kanssa.

Kuninkaan agentti, sir Richard Francis Burton, saa selville, että koko hässäkkä liittyy jollakin tavalla joukkoon hyvin erikoisia jalokiviä. Nämä mustat timantit ovat tipahtaneen maapallolle joskus muinaisina ajankohtina ja niillä huhutaan olevan yliluonnollisia ominaisuuksia.