maanantai 31. joulukuuta 2012

Hannu Rajaniemi: The Fractal Prince

Arvosteltu versio: Kindle e-kirja.

Huom! Arvostelu olettaa, että Rajaniemen edellinen kirja, The Quantum Thief, on tuttu.


Marko Ikäheimo


Mistähän päästä tämänkin arvostelun aloittaisi? Tällä hetkellä tuntuu, että edes jonkunlaiselle hajulle pääsemiseksi pitäisi ensin referoida sarjan edellinen kirja kokonaisuudessaan. The Quantum Thiefin arvostelussa totesin jo, että tämä on yksinkertaisesti mahdoton tehtävä. Rajaniemen kerronnan ylivoimainen rikkaus on koettava itse. Joka tapauksessa superrosvo Jean le Flambeur on nyt saanut Marsista käsiinsä osan alkuperäisistä muistoistaan. Pahempi vain, että tämä paketti on koodattu niin, että sen sisälle on melkein mahdotonta päästä. Tämän ongelma ratkaisu johtaa keskelle aurinkokunnassa käytävää valtataistelua, jossa singulariteetin jälkeiset filosofiset järjestelmät selvittelevät välejään. Yhtenä tämän kamppailun voimakeskuksena on Maapallo, jossa mähnä on osunut tuulettimeen pahemman kerran. Koko planeetan on vallannut orgaanisen elämän ja teknologian sulautumat, joita kutsutaan villiksi koodiksi. Tämän kaiken kaltaisekseen muuttavan kaaoksen keskellä elää ihmisiäkin, tosin heidän olemassaolonsa on melko kummallista.

sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Tom Bombadilin seikkailut ja muita runoja Länsikairan punaisesta kirjasta

Englanninkielisistä alkuteoksesta The Adventures of Tom Bombadil and Other Verses from the Red Book 1962, suomentanut Alice Martin, Tarun Sormusten Herrasta runot Panu Pekkanen, WSOY 2012

Kuvitus: Pauline Baynes


Riitta Niemistö


Tämä on niitä kirjoja, joita olen odottanut teinitytöstä asti. Nyt se on hyllyssä. Luin esipuheet ja selailin runoja. Ja pistin kirjan hyllyyn takaisin. Tolkienin kirjoittama esipuhe on ehtaa Tolkienia, kiinnostava katsaus hobittien kulttuurin tähän puoleen.

Tolkien on Tolkien. Kirjoitti loistavan mytologian, mutta runoilijana hän on... keskinkertainen. Tai sitten minä en vain ymmärrä hänen runojaan. Ainakaan ilman musiikkia.

Dan Simmons: Flashback

Suom. Einari Aaltonen Like 2012 698 s.

Hannu Väisänen


Pohjois-Amerikassa kirjoitetut dystopiat ovat yleensä olleet "vasemmistolaisten" tekemiä (esimerkiksi Margaret Atwoodin Orjattaresi). Niinpä on virkistävää lukea välistä "oikeistolaisen" kirjoittama dystopia, joka kertoo, mikä "vasemmistossa" on vikana, vaikka ei olisi samaa mieltä sen enempää Dan Simmonsin kuin Margaret Atwoodinkaan kanssa.

"Vasemmisto" ja "oikeisto" tarkoittavat Atlantin eri puolilla niin erilaisia asioita, että sanat on parasta laittaa lainausmerkkeihin.

perjantai 28. joulukuuta 2012

Neal Stephenson: Snow Crash

Arvostelun pohjalla oleva versio: Audible äänikirja, pituus 17 h 8 min, lukija Jonathan Davis. Alkuteoksen julkaisuvuosi 1992.

Marko Ikäheimo


Joskus 2000-luvun alkupuolella Amerikan yhdysvallat on lopullisesti mennyt päreiksi. Kaikkialla on pikkuvaltioita, joiden hallintojärjestelmät toimivat samalla tavalla kuin nykyiset liikeketjut. Esimerkiksi mafialla on ympäri mannerta omia hallintoalueitaan, joissa perhearvot ovat todella kovassa kurssissa. Kuinka ollakaan, mafia pyörittää myös muun muassa pizzaketjua, jonka toimittamat pizzat on parasta olla perillä ajoissa, tai kuriirille käy kehnosti.

Kirjan alussa tapaamme päähenkilön, Hiro Protagonistin (kyllä, se todellakin on hänen nimensä), tällaisessa pizzakuskin hommissa. Toimitus ei mene ihan putkeen, mutta onneksi sentään henkikulta säilyy. Hiron varsinainen elämäntyö on tietojärjestelmissä, erityisesti virtuaalitodellisuuden suunnittelussa. Kirjassa tästä järjestelmästä käytetään nimeä Metaverse. Jollakin tavalla kuvioihin sekaantuu mystinen huume/virus nimeltä Snow Crash, joka näyttäisi toimivan sekä reaali-, että metatodellisuuden puolella! Kaiken lisäksi mukana pörrää jättiläismäinen motoristi Raven, joka onkin sitten todella paha kasvo.

sunnuntai 16. joulukuuta 2012

E.E. Knight: Way of the Wolf (The Vampire Earth, book 1)

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 11 h 42 min, lukija Christian Rummel

Marko Ikäheimo


Olen juuri pääsemässä Hannu Rajaniemen Fractal Princen loppupuolelle. Ihana kirja, mutta ei ihan helpoimpia luettavia. Vastapainoksi oli jo pakko etsiä hieman vähemmän vaativaa materiaalia. E.E. Knightin Vampire Earth -sarja tuntui täyttävän tämän tarpeen täydellisesti.

Vuonna 2022 maapalloa koettelee sarja luonnonkatastrofeja, joiden seuraksena vanhat yhteiskuntajärjestelmät joutuvat romahtamisen partaalle. Kurialaiset-niminen muukalaislaji tarjoaa apuaan järjestyksen palauttamisessa. Pahaksi onneksi kurialaiset sattuvat olemaan eräänlaisia energiavampyyrejä, jotka käyttävät elollisten olentojen elämänvoimaa oman elinkaarensa pidentämiseen. Kurialaisten kaapattua vallan itselleen ihmiskunnalle jää niissä kisoissa lähinnä teuraskarjan passi kouraan. Muutamassa vuosikymmenessä yleinen teknologinen taso on romahtanut lähes esiteolliselle tasolle.

tiistai 11. joulukuuta 2012

Stephen King: The Wind through the Keyhole - A Dark Tower Novel

Scribner 2012 307 s.

www.stephenking.com

Hannu Väisänen


Kirja ei ole jatkoa Musta torni -sarjaan, vaan tapahtuu sen neljännen ja viidennen osan välissä (Wizard and Glass ja Wolves of the Calla).

Roland, Eddie, Susanna, Jake ja Oy ovat matkalla Callaan ja joutuvat suojautumaan myrskyltä vanhaan rakennukseen. Ajankuluksi Roland kertoo ensimmäisestä tehtävästään teini-ikäisenä revolverimiehenä, tarinan nimeltään The Skin-Man, jonka aikana hän kertoo eräälle pojalle sadun The Wind through the Keyhole, jonka hän (Roland) oli kuullut äidiltään monta kertaa.

Rakenteeltaan kirja on novellikokoelma, jossa on kehyskertomus, jonka sisällä on kehyskertomus (joka itsekin on tarina), jonka sisällä on tarina. Tällä tavalla King voi kirjoittaa Mustaan torniin niin monta lisäosaa kuin haluaa. Me King-fanit haluamme hänen tekevän niin.

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Daredevil-sarjakuvan uusin inkarnaatio

Marko Ikäheimo


Frank Miller muokkasi aikoinaan Daredevilin kakkosluokan supersankarista suursuosikiksi erityisesti Born Again -minisarjallaan. Siinä DD käy todella pohjalla: jopa niin, että hän on menettää kokonaan järkensä valon. Tämän jälkeen Milleriä seuranneet käsikirjoittajat ovat lähinnä kilpailleet siitä, kuka osaa tehokkaimmin kurmottaa Daredeviliä. Synkeissä tarinoissa on teitysti puolensa, mutta mutta kyllä selkäsaunassakin pitää joku roti olla.

Vuoden 2011 syyskuusta lähtien sarjakuvan käsikirjoittajaksi ryhtyi Mark Waid, jonka tavoitteena oli vääntää vähän angstipitoisuutta pienemmäksi antaa sankarimme jopa välillä voittaakin. Lisäksi hän haluaa tutkiskella yön pirulaisen voimien ja kykyjen antamia mahdollisuuksia. Molemmissa tavoitteissa hän on onnistunut erinomaisesti.

maanantai 3. joulukuuta 2012

Gravity Falls -animaatiosarja

Marko Ikäheimo


Joskus 90-luvun alkupuolella tutustuin vahingossa sarjaan nimeltä Eerie, Indiana. Siinä pikkukaupunkiin muuttanut nuorukainen huomaa kyseisessä kylässä tapahtuvan todella omituisia juttuja. Siellä saattoi törmätä esimerkiksi ilmielävään Elvikseen tai isojalkaan. Sarjan ote ei ollut turhan ryppyotsainen, vaikka mysteerit olivatkin jopa pikkuisen jännittäviäkin.

Eerie, Indiana tuli hakematta mieleen, kun ensimmäisen kerran katselin Disneyn aivan äskettäin alkanutta animaatiosarjaa, Gravity Fallsia. Ensimmäisessä jaksossa Pinesin kaksoset, Dipper ja Mabel, joutuvat kesäksi Oregonin huitsin jorpakkoon isosetänsä Stanin hoiviin. Stan on kauniisti sanottuna parantumaton huijari ja silmänkääntäjä. Hän yrittää kaikin mahdollisin tavoin nyhtää rahat irti kaupunkilaisilta ja turisteilta matkamuistomyymälässään, Mystery Shackissa. Apunaan hänellä on lievästi oman tiensä kulkija Soos ja teinityttö Wendy, johon Dipper tietysti välittömästi ihastu pahemman kerran. Vaikka Stanin myymälä on täyttä huijausta, Gravity Fallsissa riittää oikeitakin mysteerejä roppakaupalla.

perjantai 30. marraskuuta 2012

Stephen King: Pimeä yö, tähdetön taivas

Suomentanut Ilkka Rekiaro, Tammi 2012, 355 s.

www.stephenking.com

Hannu Väisänen


Tässä kirjassa on neljä pitkää kauhukertomusta. Yhden novellin aiheena on sopimus paholaisen kanssa, muissa teemana on naisen kosto. Sillä tavallahan King aloitti uransa, kun koulukiusattu Carrie pisti kotikaupunkinsa sileäksi.

Ensimmäisessä tarinassa, nimeltään yksinkertaisesti "1922", mies tappaa vaimonsa vuonna 1922 ja kirjoittaa hotellihuoneessaan tunnustusta vuonna 1930, eikä tuo ole spoileri, sillä asia kerrotaan jo novellin toisessa lauseessa. Mutta mitä tapahtui sen jälkeen, kun eukko oli saatu hengiltä? Novelli on kokoelman paras.

keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Doctor Who:n jouluspesiaalin traileri verkossa

Marko Ikäheimo


Doctor Who:n seuraavan jouluspesiaali traileri löytyy Youtubesta. Tohtori seikkailemassa Dickensin aikakaudella  kuhmuisessa silinterihatussa ja pyöreissä rilleissä näyttää varsin hyvältä. Vaikuttaisi myös siltä, että ennen tätä kautta heitellyt spekulaatiot Tohtorin uudesta matkaseuralaisesta pitäisivätkin paikkansa. Mielenkiintoista nähdä, miten Moffat tämän järjestää. Lisäksi tämän kerran hirviöt ovat juuri sopivan pöhköjä jouluspsesiaaliin.


maanantai 26. marraskuuta 2012

William Gibson, Bruce Sterling: The Difference Engine

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 14 h 23 min, lukija Simon Vance.

Marko Ikäheimo


1800-luvun alkupuoliskolla Charles Babbage oli vähällä pistää käyntiin teollisen vallankumouksen rinnalle tietoteknisen mullistuksen mekaanisella laskentakoneellaan. Hänen ensimmäinen kesken jäänyt laitteensa, The Difference Engine, on saatu nykyaikaisilla materiaaleilla ja työstömenetelmillä toimimaankin. Babbage suunnitteli myöhemmästä The Analytical Enginestä reikäkorteilla ohjelmoitavaa, mikä olisikin sitten ollut aika kova juttu. SF:n suurnimet William Gibson ja Bruce Sterling yhdistivät voimansa kuvitellessaan, millainen maailmasta olisi tullut, jos Babbage olisi saanut systeeminsä toimimaan.

sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Chris Sims lukee Twilightia ja twiitaa

Marko Ikäheimo


No okei, ehkä on paha
sanoa, kummalla on vähemmän
eloa silmissä
Aikoinaan olin vähällä tietämättömyyksissäni sortua katsomaan ensimmäisen Twilight-elokuvan teatterissa. Naispääosan esittäjä näytti kuitenkin julisteissa elottomammalta kuin varsinainen vampyyri, joten tämä leffanautinto jäi sitten kokematta.

Olen aikaisemminkin kehunut, miten Comics Alliancen Chris Simsin huumorintaju iskee minulla todella hyvin lävitse. Päivänä muutamana tämä herrasmies päätti lukea ensimmäisen Twilight-kirjan ja twiitata mielipiteensä. Hänellä onkin melko paljon sanottavaa kyseisestä kirjasta. Eräs ystävällinen sielu sitten keräsi nämä twiitit yhteen paikkaan. Nauroin ajoittain vedet silmissä, kun Simsillä alkavat releet paukkua kirjan edetessä. Todennäköisesti minulla oli Simsin vuodatuksia lukiessa määrättömästi paljon hauskempaa, kuin konsanaan alkuperäisen hengentuotteen parissa.

torstai 22. marraskuuta 2012

Nerea Riesco: Ars Magica

Suomentanut Anu Partanen, Otava 2011

http://www.nereariesco.com/

Hannu Väisänen


Sunnuntaina 7. marraskuuta 1610 Espanjan Logorñossa poltettaan roviolla 11 noitaa. Viisi heistä on mukana vain puisina patsaina, koska he ehtivät kuolla johonkin kulkutautiin vankilassa. Inkvisiittorit epäilevät noituutta.

Kirjan alussa esitellään myös nainen, Ederra (Kaunotar), joka pidätettiin noitana, mutta joka sittemmin katosi, häntä etsivä 15-vuotias tyttö Mayo de Labastide d'Armagnac ja hänen aasinsa Beltrám, joka itse asiassa on aasiksi noiduttu mies.

Mayo epäilee isäkseen Paholaista. Äidistään hänellä ei ole tietoa, mutta Ederra on kasvattanut hänet, ja yhdessä he ovat ansainneet elantonsa myymällä loitsuja ja lemmenjuomia ja toimimalla kansanparantajina.

Romaanin neljäs päähenkilö on inkvisiittori Alonso de Salazar y Frías. Hänet lähetetään tutkimaan noitia ja ottamaan heidät takaisin kirkon helmaan, mikäli he tunnustavat tekonsa. Mayo-tyttö lähtee seuraamaan Salazaria, koska hän arvelee, että sillä tavalla hän saa tietää, mitä Ederralle on tapahtunut.

keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Wizard's Tower - sähköisten kirjojen kauppa

Marko Ikäheimo


Tavalliseen tapaan olen tässäkin asiassa taas vähän jälkijunassa. Suomalaiset scififanit päättivät nimittäin vähän jelppiä monta kertaa Finnconissakin nähtyä Cheryl Morgania ja järjestää eiliseksi ostoryntäyksen hänen Wizard's Tower -nettikirjakauppaansa. Ja mikäs sitä on promotessa. Kaupasta löytyy varsin mukava valikoima scifiä, fantasiaa ja kauhua e-kirjamuodossa. Mikä parasta, kirjat ovat täysin DRM-vapaita, eivät edes maksa kovin paljon. Kaupasta löytyy myös muun muassa Hugo-palkitun Clarkesworld-lehden numeroja.

Morganin blogin liikuttuneista kommenteista päätellen tempaus oli varsin onnistunut. Wizard's Tower kannataa kannataa tsekata ilman kampanjoitakin, sillä siellä on tarjolla nimekkäidenkin kirjailijoiden teoksia. Itselleni tarttui heti kättelyssä John Joseph Adamsin keräämä kokoelma Federations, johon on kerätty erilaisista SF-...öö...federaatioista kertovia tarinoita.

torstai 15. marraskuuta 2012

Juha-Pekka Koskinen: Pariisinvihreä työhuone

Karisto 2011 186 s.

www.jpkoskinen.com

Hannu Väisänen


Kuusitoista novellia arkisista ja vähemmän arkisista asioista. Anopista ja miniästä, kerrostalon seinänaapureista, omakotitalon ongelmista, prosenttilaskua osaamattomasta kansanedustajaehdokkaasta, navetansiivoustalkoista, kadonneesta kakkuvuoasta, vihreistä tapeteista, työelämän järjettömyyksistä, säveltämisestä, omenapuista, hevoskaupoista, ilmastonmuutoksesta päinvastaiseen suuntaan kuin yleensä ajatellaan, elämän tarkoituksesta.

Vain yksi novelli on aitoa spekulatiivista fiktiota, mutta muissakin näkökulma on vähän vinksallaan, ja kaikissa huumori on sopivan nyrjähtänyttä. Näitä tahtoo lisää!

keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Fred Saberhagen: The Holmes - Dracula File

Arvosteltu versio: Kindle e-kirja, alkuperäinen julkaistu vuonna 1978.

Marko Ikäheimo


E-kirjan kansi olin niin
kamalan tylsä, että
piti ottaa toisen
painoksen kansikuva
Vuonna 1887, Kuningatar Victorian juhlavuonna, tapahtuu Lontoossa kerrassaan kummallisia asioita. Ulkomailta kapunkiin saapunut herrasmies kaapataan, ja hänelle tehdään merkillisiä lääketieteellisiä kokeita. Kyseinen herrasmies osoittautuu kuitenkin hämmästyttävän vastustuskykyiseksi kaikenlaisille toimenpiteille. Ei liene mitenkään mahdottoman vaikea keksiä, kenestä tässä on kyse?

Edellämainitut kokeet liittyvät jollakin tavalla uhkavaatimukseen, jonka jotkut tunnottomat roistot ovat tehneet kuningatteren juhliin valmistuvalle Lontoolle. Tätä uhkavaatimusta selvittämään ryhtyy myös aikakautensa suurin salapoliisi, itse suuri Sherlock Holmes.

Kirjasta tekee nautittavan lukukokemuksen sen horjumaton tyylitietoisuus. Watsonin kertojaosuudet voisivat olla suoraan Conan Doylen alkuperäisistä Holmes-tarinoista. Mukaan mahtuu myös pientä lempeää piikittelyä alkuperäisen materiaalin joskus lievästä horjuvuudesta jatkuvuuden suhteen. Kreivi tuumaakin yhdessä kohdassa, että Watsonin muisti ei välttämättä ihan aina ole aivan tarkin mahdollinen instrumentti.

Kevyestä naljailusta huolimatta kirjasta paistaa lävitse Sabarhagenin syvä arvostus alkuperäisiä Holmes-tarinoita kohtaan. Hän onnistuu jopa nivomaan saumattomasti eräät Holmesin tunnetuista ominaisuuksista uuteen tarinakehykseen. Ei hassumpi suoritus.

torstai 8. marraskuuta 2012

Marko Hautala: Unikoira

Tammi 2012 266 s.

Hannu Väisänen


Marko Hautalan edellisessä kirjassa Torajyvät oli juoni. Unikoirassa ollaan suureksi osaksi yhden ihmisen, Joonaksen, pään sisällä.

Onko sekoamassa Joonas, hänen esimiehensä vai joku muu? Vai ovatko sekoamassa kaikki tai ei kukaan ja kaikki on ihan totta? Joonas tapaa lapsuudenystävänsä Jyrin, ja heillä on aivan eri muistikuvat siitä, mitä tapahtui kouluaikaan eräänä iltana eräällä kesämökillä. Hypnoositerapiassa Joonas alkaa nähdä koiran. Takaumissa palataan vuoteen 1993 ja Topireviin Tšernobylin lähelle. Kirjan loppupuolella piipahdetaan Hong Kongissa. Lopussa selitetään, mistä on kysymys. Valitettavasti, sillä olisi ollut parempi jättää tarina avoimeksi.

keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Bob Shaw: Who Goes Here?

Arvosteltu versio: Kindle e-kirja, julkaistu Collanczin SF Gateway -sarjassa, alkuperäinen julkaisuvuosi 1977

Marko Ikäheimo


Perimätiedon mukaan muukalaislegioonaan liitytään, jotta pöäästäisiin aloittamaan uusi elämä puhtaalta pöydältä. Tulevaisuuden avaruuslegioona pistää tässä suhteessa vielä pykälän paremmaksi. Värväytyneen muistista pyyhitään pois kaikki jäljet menneisyyden painolastista. Juuri legioonaan liittyneeltä Warren Peacelta prosessi pyyhkäisee tykkänään koko menneisyyden pois. Mitä tämä kertoo Peacesta ihmisenä?

Avaruuslegioonalaisen elämä ei ole mitenkään erikoista herkkua (eikä sitä yleensä riitä kovin pitkälle). Kaiken päälle Peacesta on kiinnostunut myös erikoinen muukalaislaji, Oscarit. Nimensä nämä superhumanoidit ovat saaneet pronssisesta ja kaljusta ulkoisesta habituksestaan. Vaitonaiset Oscarit ovat nimenneet itsensä jonkinlaisiksi superpoliiseiksi, eikä kukaan halua heille ruveta vastaankaan väittämään.

keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Mikko-Pekka Heikkinen: Terveiset Kutturasta

Johnny Kniga 2012, 268 s.

Hannu Väisänen

Pohjois-Suomi saa tarpeekseen palveluiden alasajosta ja julistautuu itsenäiseksi. Sisällissota alkaa. Helsingin yliopiston keskushallinnossa työskentelevä reservin alikersantti Jesse Purola katsoo olevansa juuri oikea mies pistämään heinäkengät järjestykseen. Hänellä on sekä aliupseerin että kasvatustieteilijän koulutus eli ryhmän johtaminen ei ole mikään ongelma.

Hänen mielestään sota on voimakkain mahdollinen kokemus. Ainakin jos äänen- ja kuvantoisto ovat kunnossa. Jokaisessa tilanteessa hän ajattelee, mitä Koskela tekisi? Pian hän huomaa, että miehistöaines on huonontunut Tuntemattoman sotilaan (sekä sotamies Ryanin ja Taistelutovereiden yms) päivistä. Nykyiset kun laittavat YouTubeen videoita, joita he ovat kuvanneet Purolan pikkuvirheistä, ja sotilaiksi pääsee naisiakin.

Kirja on parasta ottaa kuten Purolan mielestä suhtaudutaan tekopyhästi sotaelokuviin: niistä ei saa nauttia, vaan niissä pitää nähdä sodanvastaisuutta.

tiistai 30. lokakuuta 2012

Disney ostamassa Lucasfilmiä

Marko Ikäheimo


Juuri kun luulee jo nähneensä kaiken, niin elämä heittää koivun takaa eteen jotain aivan odottamatonta. Viimeisin on uutinen siitä, että Disney päätti kaivaa vähän kuvettaan ja tarjota Lucasfilmistä pikkuisen rapiat neljä miljardia taalaa. Ilmeisesti Lucasille itselleen fyrkkaa kelpaa, ja hän on päättänyt myydä puljun karvoineen päivineen. Ja näihin karvoihin sisältyvät myös oikeudet Star Wars -elokuviin. Disney onkin jo ilmoittanut suunnitelmistaan seuraavan SW-elokuvan suhteen.

Kieltämättä ensiksi iski paniikki, mutta sitten muistin millaisia nämä kolme viimeisintä Star Wars -räpellystä oikein olivatkaan. Disneyllä olisi ainakin varaa palkata leffaa tekemään ihan oikeita käsikirjoittajia, jotka eivät suoltaisi sellaista läpipuisevaa dialogia, josta viimeisimmissä elokuvissa saimme nauttia. Ehkä voisimme välttyä myös joiltakin noloimmilta kömmähdyksiltä esimerkkeinä futuristinen lääketiede, joka ei pysty toteamaan Amidalan odottavan kaksosia tai Sithin koston lopun älytön lopputaistelu keskellä laavavirtoja. Vaikka olisi minkälaiset jedimestarit kyseessä, niin taatusti tuollaisessa paikassa törttöilystä olisi tuloksena syvärapeita jedejä.


perjantai 26. lokakuuta 2012

Iain M. Banks: The Hydrogen Sonata

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 17 h 17 min, lukija Peter Kenny

 

Marko Ikäheimo

 
Iain M. Banksin kulttuuri-universumissa sivilisaatiot kohoavat pikku hiljaa kehityksen portaita kerätessään uutta kokemusta ja teknologiaa. Tarpeeksi kehittyneet yhteiskunnat voivat kohota Vanhimpien kastiin, jolloin vähäisempien paarustajien tekemiset eivät enää pahemmin hetkauta. Tarjolla on myös mahdollisuus sublimoitumiseen, jolloin asiat muuttuvat oikein todella kummallisiksi. Sublimoituneet siirtyvät joukolla toisiin ulottuvuuksiin, eikä sieltä paljon enää tietoa heru. Sen verran kuitenkin on saatu selville, että siellä Toisella Puolella vallitsee ikuinen yltäkylläisyyden ja täydellisen itsensä toteuttamisen tila. Ilmeisesti ihan hyvä diili, siis.
 
Sivilisaatio nimelta Gzilt päättää hypätä sublimoituneiden kelkkaan. Gzilt on tavallaan Kulttuurin serkku, ja se olikin aikoinaan aivan vähällä tullaan mukaan siihen löysään eri lajien yhteenliittymään, josta myöhemmin Kulttuuri muodostui. Tästä yhteenliittymästä kieltäytymiseen liittyy joku Suuri Salaisuus, joka Gziltien viimeisten päivien kuluessa kohti loppuaan palaa kummittelemaan.

maanantai 22. lokakuuta 2012

Ilkka Remes: Ylösnousemus

WSOY, 2012 482 s.

Hannu Väisänen


Monessa Ilkka Remeksen kirjassa on etsitty isää. Ylösnousemuksessa etsijöitä on kaksi, suomalainen Taru Korte ja venäläinen Ruslan Baranov. (Tämä on joko sattumaa tai nyökkäys Väinö Linnan suuntaan: Tuntemattomassa sotilaassa vangiksi jäänyt venäläinen kapteeni oli nimeltään Baranov.) Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat puolestaan etsivät arktisen alueen luonnonvaroja, ja Suomi taiteilee suurvaltojen välissä uuden kylmän sodan aikana euron romahtamisen jälkeen.

Menneisyyden haamuja pyöritellään sivukaupalla. Tietysti on hyvä, että kirjan hahmot eivät ole pahvista leikattuja tyyppejä, mutta teknojännärin ei tarvitsisi olla ihmissuhderomaani.

Teräsleijonassa moitin liian pitkää loppuhuipennusta. Ylösnousemuksessa sellaista ei ole, vaan siinä syöksytään jatkuvasti kriisistä toiseen epäuskottavien yheensattumien ja yhtä epäuskottavien täpärien pelastumisten kautta. Lopun arvaa jo hyvissä ajoin.

Joko alan kyllästyä Ilkka Remekseen tai hänen tasonsa laskee kirja kirjalta.

keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Fred Saberhagen: The Dracula Tape

Arvosteltu versio: Kindle e-kirja, ensimmäisen laitoksen julkaisuvuosi 1975

Marko Ikäheimo


Kanteen ei ole kyllä
paljon panostettu
Yhdeksännentoista vuosisadan loppupuolella nuori juristi saa varsin erikoisen tehtävänannon.  Karpaateilla sijaitsevassa linnassa asuva Kreivi haluaa ostaa kiinteistön Lontoosta ja muuttaa sinne asumaan. Kreivin vaatimukset kaupanteolle eivät kuitenkaan ole aivan tavanomaisimmasta päästä.

Kyseinen nuori lakimies on tietenkin muuan Jonathan Harker ja Kreivi tunnetaan paremmin nimellä Dracula.

The Dracula Tape kertoo Bram Stokerin klassisen kauhutarinan tällä kertaa Draculan näkökulmasta.  Luonnollisesti on vähän vaikeaa suhtautua kiihkottomasti verta elääkseen tarvitsevaan olentoon, joka voi muuttaa muotoaan eri eläimiksi. Siltikin Stokerin kirjan sankarit näyttäytyvät tämän tarinan valossa aivan erityisen törpöiltä. Varsinkaan Van Helsing ei saa paljon kiitosta osakseen.

Saberhagenin kirja on erittäin sujuvaa luettavaa. Kirjan kertoja katselee tapahtumia nykyaikaisin silmin. Hänellä onkin paljon sanottavaa viktoriaanisista asenteista. Aivan erityisesti hupia riittää aikakauden naiskuvan ruotimisessa. Mielenkiintoista on myös nähdä, miten Stokerin kuvaamat Kreivin hirmuteot ja kauhistuttavat ominaisuudet saavat kukin vuorollaan järkevän selityksen.

sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Marko Nenonen: Noitavainot Euroopassa (kaksi osaa)

Noitavainot Euroopassa. Myytin synty Atena 2006 307 s.
Noitavainot Euroopassa. Ihmisen pahuus Atena 2007 318 s.

Hannu Väisänen


Pimeällä keskiajalla uskottiin, että noidat lentävät luudanvarrella tai jollain muulla tavalla Kyöpelinvuorelle irstailemaan paholaisen kanssa. Ei se noin mennyt, Nenonen sanoo, mutta tutkijoiden ja lukevan yleisön mielestä ryhmäseksi on kiinnostavamapaa kuin lehmien paneminen umpeen ja sadon pilaaminen, joista noitia syytettiin useammin kuin noitasapatista. Sitä paitsi suurin osa noitaoikeudenkäynneistä oli vasta keskiajan jälkeen, Ruotsin valtakunnassa ja siis myös Suomessa vasta 1600-luvulla.

Myytin synnyssä Nenonen osoittaa, että yleinen käsitys noidista on väärä, ja Ihmisen pahuudessa hän esittää oman teoriansa noitaoikeudenkäynneistä.

torstai 11. lokakuuta 2012

Babylon 5 ja nettifandomin synty

Marko Ikäheimo


Tor.com sivusto julkaisi jutun siitä,  miten Babylon 5: vaikutti nykymuotoisen fandomtoiminnan syntyyn verkossa. Sarjan luoja ja Tekijä J. Michael Straczynski  osallistui aktiivisesti keskusteluun sarjalle pyhitetyssä Usenet-keskusteluryhmässä. Lisäksi B5:n jaksoja analysoitiin äärimmäisen tarkasti The Lurker's guide to  Babylon 5 -sivustolla.

maanantai 8. lokakuuta 2012

Doctor Who: Seitsemännen kauden alkupuoli

Marko Ikäheimo


Doctor Whon seitsemännen kauden puoliväli on nyt sitten saavutettu. Ja täytyy heti todeta: penteleen Moffat. Hän onnistui vuodattamaan julkisuuteen tietoja, jotka toteutuessaan olisivat pistäneen maailmankirjat täydellisesti sekaisin. Tähän mennessä pitäisi jo muistaa kaksi tärkeää asia Doctor Who:sta:

A) Tohtori valehtelee aina
B) Moffat valehtelee aina

Saattaa olla, että Moffat ei varsinaisesti valehdellut, vaan pikemminkin jätti tärkeitä yksityiskohtia viisaasti kertomatta. Jonkin aikaa ensimmäistä jaksoa katsellessani kuvittelin näiden ennakkotietojen pitävän paikkansa.  Luonnollisesti todellisuus olikin sitten jotain aivan muuta. Onneksi sentään Dalekit olivat tavalliseen tapaan mainioita, ja Moffat oli onnistunut vääntämään niihin aivan uuden hirvityskoukun.

Ja olihan siellä yhdessä jaksossa
dinosauruksia avaruusaluksessa,
mikä ei voi olla koskaan huono asia

perjantai 5. lokakuuta 2012

Mia Vänskä: Musta kuu

Atena 2012 295 s.

Hannu Väisänen


Kun Mia Vänskän esikoisromaani Saattaja toi mieleen Stephen Kingin kirjat, Musta kuu on kuin teinikauhuelokuva, paitsi että se on parempi, paljon parempi, eivätkä hahmot ole teinejä.

Annukka, nelikymppinen, seksiä tihkuva punapää, jonka mies ja lapsi ovat etelänmatkalla. Lööpeissä rähjääntynyt rocktähti jäähyllä bändinsä ja uusimman bändärinsä, melkein alaikäisen Auroran kanssa. Kuherruskuukauttaan viettävä eläkeläispariskunta, jonka hormonit vielä hyrräävät. Eronnut mies pikkutyttärensä kanssa. Kaikki he päätyvät samaan lomamökkikylään keskelle ei-mitään, mutta vanhan uhripaikan, nykyisen matkailunähtävyyden laidalle. Lähin naapuri on muutaman kilometrin päässä: yksin asuva mies, jolla on paha menneisyys.

keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Linkkivinkki: 27 outoa kung fu -taistelukohtausta

Marko Ikäheimo


Olin kirjoittamassa jo arvostelua toisesta aiheesta, mutta satuin törmäämään tähän iO9:n kokoelmaan kummallisia kung fu -elokuvien taistelukohtauksia. Äkkinäisempi tietysti tässä vaiheessa loihe ihmettelemään, että eikös ne kaikki ole aika outoja. Onhan se vähän niinkin, mutta tässä kokoelmassa on kyllä melkoisia voittajia. Tuli ihan muinaiset Kuopion SF-seuran videoillat mieleen.

Kieltämättä tässä listauksessa on aika huikeita suorituksia, kuten esimerkiksi ylikehittyneen finnin käyttäminen happoruiskuna (ei kannata katsoa allaolevaa videota, jos tällainen tekee pahaa). Toisaalta aikoinaan tuli nähtyä myös elokuva, jossa aseena käytettiin maalauspensselistä viskottuja pisaroita, joten ei tämä kokoelma täysin kattava ole.sunnuntai 30. syyskuuta 2012

The Non-Adventures of Wonderella (nettisarjakuva)

Marko Ikäheimo


Wonderellan sidekickillä,
Wonderitalla, on vakava
pettymys luvassa
Entäpä jos Wonder Woman olisikin laiska, tyhmä ja välinpitämätön? Tästä kutkuttavasta ajatuksesta lähtee liikkeelle Justin Piercen nettisarjakuva The Non-Adventures of Wonderella.

Sarjakuvan Wonderella on viimeisin sarjassa samannimisiä sankarittaria. Kykyinä hänellä on nämä tavalliset haavoittumattomuus, supervoimakkuus ja niin pois päin. Lentää Wonderella ei osaa, mikä on yksi hänen elämänsä suurista traumoista. Edellisten lisäksi Wonderella pystyy ilmeisesti köhäisemään mitä tahansa kykyjä tarpeen mukaan. Ja nämä kyvyt ovatkin sitten todella hämäriä.

perjantai 28. syyskuuta 2012

Star Wars: The Last Command (Thrawn-trilogian osa 3)

Thrawn-triogian kolmas osa. Edellisten osien arvostelut löytyvät täältä. Tämä arvostelu olettaa, että sarjan aikaisemmat osat ovat tuttuja. 

Arvosteltu versio:  Audible äänikirja, pituus 15 h 42 min. Lukija Marc Thompson

Marko Ikäheimo


Zahnin kirjasarjassa on päästy sitten ratkaisuhetkiin. Uusi tasavalta on lievästi sanottuna nesteessä edellisissä osissa kuvattujen kämmäilyjen jälkeen. Jotain tarttis tehdä, ja vähän vikkelään sittenkin. Tasavallan yrittäessä rämpiä kuiville Luke koettaa saada ratkaistua hullun jedimestarin mikäsennniminytoli ongelmaa. Avukseen hän saa Mara Jaden, joka pikkuhiljaa alkaa tajuamaan, että ehkä niitä kaikkia keisarin käskyjä ei kannattaisi niin viimeisen päälle tarkkaan seurata.

Sarja kärsii selvästi liiallisen sivumäärän kirouksesta.  Kun Thrawn neljännen tai viidennen kerran paljastaa jonkun vihollisen juonista tutkimalla jotain taideteosta tai se jedimestari saa taas skitsoilukohtauksen, touhu alkaa pikkuriikkisen toistamaan itseään. Varsinkin niitä jedimestarin mouhotuksia olisi voinut vähän jo karsia.

Sinällään Thrawn on hahmona raikas tuulahdus Star Wars -vihulaisten listassa. Hän ei ole Voiman pimeän puolen korruptoima tai muuten vain kahjo. Thrawn on yksinkertaisesti nero strategina ja loistava johtaja, joskin kieltämättä hieman armoton toimissaan.

Taas kerran, Marc Thompsonin loistava lukusuoritus enemmän kuin korvaa tarinan ajoittaisen junnauksen.

maanantai 24. syyskuuta 2012

Uudistuksia Podiobooks.com -sivustolla

Marko Ikäheimo


Olen jo aikaisemmin maininnut Podiobooks-sivuston, josta voi laillisesti ladata englanninkielisiä äänikirjoja. Kirjoista saattoi sitten maksaa kukin oman omantuntonsa mukaan.

Sivusto on nyt osittain välttämättömyyden pakosta läpikäynyt hienoisen muutoksen. Jostakusta valopäästä oli hyvä idea ryhtyä hakkeroimaan Podiobooksia, joka olikin sen vuoksi  pari päivää alasajettuna. Uudelle sivustolle ei tarvita enää sisäänkirjautumista, vaan latauslinkit saa suoraan kirjojen alisivuilta. Samalla menetettiin tosin myös hauska "jakso viikossa"-toiminto sekä mahdollisuus käyttää omaa sivua kirjanmerkkinä kuuntelun etenemisestä.

Korostettakoon vielä kerran, että Podiobooksin kirjat ovat kaikki täysin laillisia ja tekijöidensä luvalla sivustolle laitettuja. Podiobooks lupaa, että vähintään 70% kirjan saamista lahjoituksista päätyy äänikirjan tekijöille.keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Juri Nummelin (toim.): Mannerheimin seikkailuja

Turbator 2012, 172 s.

Hannu Väisänen


Kokoelmassa on yhdeksän novellia, joitten kaikkien sankarina tai ainakin päähenkilönä on Mannerheim. Novelleista ei kannata kertoa mitään, vaan on parasta jättää tarinoitten jujun älyäminen lukijoille. Sen verran kuitenkin paljastan, että Mannerheim esiintyy sekä kirjallisuudesta tuttujen hahmojen että oikeiden historiallisten henkilöiden kanssa ja että kaikki novellit eivät ole itsenäisiä tarinoita, vaan ne viittaavat toisiinsa.

Vitseiksi novellit ovat liian pitkiä, mutta onneksi niihin on saatu myös lihaa luitten ympärille.

Kuka seuraavaksi? Urho Kekkonen?

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Kadonneen aarteen metsästäjät: vaihtoehtoinen miekkakohtaus

Marko Ikäheimo


Entäpä, jos…?

Moni hieno tarina on alkanut näillä sanoilla. Sarjakuvat suorastaan  tulvehtivat kuvitelmia, joissa Teräsmies ja Lex Luthor ovat vaihtaneet paikka tai Batman kurittaakin pahantekijöitä keskiajalla.

Omalla tavallaan mielenkiintoista on myös pohdiskella vaihtoehtoja kuuluisille elokuvakohtauksille. Miten esimerkiksi Kadonneen aarteen metsästäjien kuuluisan miekkakohtauksen olisi käynyt, jos Harrison Fordilla ei olisi ollut kuvauspäivänä maha kuralla, eikä tappelukohtauksen kuvaaminen oikein hotsittanut. Onneksi tämän asian pohtimiseen ei enää tarvitse kuluttaa aikaa. Tästä kohtauksesta kuvattu filmimateriaali on julkaistu nyt netissä. Onneksi Lucas ei ole vielä tätä päässyt sorkkimaan.
torstai 13. syyskuuta 2012

Robert A. Heinlein: The Door Into Summer

Ensimmäinen julkaisu 1956, Arvosteltu versio: Kindle e-kirja.

Marko Ikäheimo


Aikoinaan aloittaessani varsinaisesti SF-kirjojen ahmimisen kotikuntani kirjasto oli melko pitkälle keskittynyt alan klassikoihin. Luettuani kirjat Panoksena tulevaisuuden (Double Star, 1956) ja Kuu on julma  (The Moon is a Harsh Mistress, 1966) olin aika pahasti lätkässä Robert A. Heinleinin tuotantoon. Jollakin tasolla tämä kiinnostus on säilynyt tähän päivään saakka. Olin siis kohtuullisen innostunut, kun huomasin Kindlen e-kirjakaupassa aikaisemmin lukematta jääneen The Door Into Summer -kirjan. Huomasin tämän teoksen keränneen vieläpä melko paljon mainintoja kyselyissä ihmisten suosikkiscifikirjoista.

Kirjan päähenkilö on kuvitteellisessa 1970-luvun Amerikassa vaikuttava insinööri Daniel Boone Davis. Davis suunnittelee robotteja, ja erityisen lähellä hänen sydäntään ovat yleiskäyttöiset kotitalousrobotit. Davis onnistuu valitsemaan liikekumppaninsa ja sihteerinsä aivan erityisen huonosti. Rytäkän lopuksi hän joutuu pakolla kylmäsäilytykseen kolmeksi vuosikymmeneksi.

Davisin lähtiessä kylmälle aikamatkalleen USA on toipumassa rajoitetusta ydinsodasta. Vuonna 2000 kaikki on toisin. Osa uuden ajan kotkotuksista vaikuttaa hyvin oudoilta, mutta yleisesti ottaen moni asia on mennyt huimasti parempaan suuntaan. Davis löytää jopa aikaa myöten mahdollisuuden korjata vanhat vääryydet.

maanantai 10. syyskuuta 2012

Mike Ashley: Out of This World. Science Fiction: but not as you know it

The British Library, 2011 144 s.

http://shop.bl.uk/mall/productpage.cfm/BritishLibrary/ISBN_9780712358316

Hannu Väisänen


Ison-Britannian kansalliskirjasto British Library järjesti kesällä 2011 näyttelyn "Out of This World. Science Fiction: but not as you know it". Mike Ashley on koonnut siitä samannimisen, isokokoisen (22x28 senttiä) katselu- ja selailukirjan.

Mike Ashley aloittaa sf:n historian Homeroksen Odysseiasta, mutta pääosassa ovat näyttelyn kuvat. Muu kirja on hengästyttävää luetteloa sf-teoksista, joista kerrotaan enimmäkseen vain muutamalla lauseella. Pienoinen yllätys oli, että teoksia esitellään myös englanninkielisen maailman ulkopuolelta ja sellaisiakin kirjoja, joita ei ole käännetty englanniksi. Suurempi yllätys oli, että ei-englanninkielisten tekijöiden nimet oli kirjoitettu oikein. Esimerkiksi puolalaisen Stanislaw Lemin etunimen l-kirjaimessa on poikkiviiva.

Eri asia on, jaksaako luettelomaisen tekstin kahlata kokonaan läpi. Minä en jaksanut, mutta selasin kuvat ja luin kuvatekstit.

sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Tomi Sonster: Luonnos seikkailuksi (runokokoelma)

ntamo 2012, 58 sivua.

Marko Ikäheimo


Minä en ymmärrä runoutta.

En halua rehvastella vammallani. Säesokeuteni on kuitenkin sitä luokkaa, että tajusin Sormusten herrankin runot kunnolla vasta kuultuani  ne lauluina. Päätin kuitenkin taas kerran yrittää saadessani käsiini tämän kuulema spefistisiä aneksia sisältävän runokokoelman

Ja kyllähän sieltä sitä spefiä löytyy, runouteen harjaantumattomana mieleen tulee ensimmäiseksi Lovecraftin tarinat.  Raadonsyöjät tekevät tekosiaan ja tulkitsijoillakin on oma roolinsa kertomuksessa. Ymmärtääkseni runoilla ei ole yhtenäistä kehyskertomusta, vaan ne kaikki esittävät oman välähdyksensä taustalla olevasta todellisuudesta.

perjantai 7. syyskuuta 2012

Star Wars: Dark Force Rising (Thrawn-trilogian osa 2)

Thrawn-triogian toinen osa. Ensimmäisen osan arvostelu löytyy täältä. Tämä arvostelu olettaa, että sarjan ensimmäinen osa on tuttu.

Arvosteltu versio:  Audible äänikirja, pituus 14 h 56 min. Lukija Marc Thompson

Marko Ikäheimo


Kilpajuoksu Katana-laivueen löytämiseksi on käynnistynyt todenteolla. Han Solo ja Lando Calrissian yrittävät parhaansa mukaan pysytellä askeleen imperiumin kätyreiden edellä. Matkan varrella heidän tielleen putkahtaa vanhoja tuttuja Solon menneisyydestä. Samoihin aikoihin jeditouhuihin vielä varsin kokematon Luke Skywalker hakee opastusta jedimestariksi kuvittelemaltaan Joruus C'Baothilta. Huono ajatus. Leian tehtävän puolestaan tässä piirileikissä on selvittää, mitä oikeastaan tapahtui aikoinaan Noghri-kansan kotiplaneetalle ja miksi he ovat vieläkin kiitollisuudenvelassa imperiumille. Mara Jadekin on tiukasti mukana kuvioissa ja yhä vakaasti nitistämässä Lukea heti kuin vain mahdollista. Ihan varmasti, uskokaa nyt!

maanantai 3. syyskuuta 2012

Telkkuvinkki: Star Trek: The Next Generation Kuutoskanavalla

Marko Ikäheimo


Enterprise ja avaruus-ameebat
The Voice -kanava vaihtoi nimensä ja ohjelmaprofiilinsa pari päivää sitten, ja repäisee scifisteille varsin mielenkiintoiselle uusinnalla. Sarjan nimi tietysti on jo vähän huvittava: tämän "uudenkin" sukupolven seikkailujen alkamisesta televisiossa on jo ehtinyt kulua jotakuinkin 25 vuotta. Mielenkiintoista nähdä, miten ajan hammas on sarjaan purrut. Varsinkin ensimmäisellä kaudella katsomiseen tarvitaan kohtuullisen lujia hermoja. Esimerkiksi kaksiosainen pilotti on kauniisti sanottuna aikamoista tuubaa. Kuutosen esitysvauhdilla (viisi jaksoa viikossa) hyvää materiaaliin päästään kyllä ihan kohtuullisen vikkelästi.

perjantai 31. elokuuta 2012

Jennifer Lee Carrell: Shakespearen salaisuus

Suom. Laura Jänisniemi Bazar 2010 524 s.

www.jenniferleecarrell.com

Hannu Väisänen


Huokaus. Taas yksi Da Vinci -klooni.

Yhdysvaltalainen Kate Stanley on Lontoossa ohjaamassa Shakespearen Hamletia. Hänen tutkijakollegansa Roz kertoo, että on saanut selville jotain järisyttävää, mutta ei kerro yksityiskohtia. Sitten Roz pääsee hengestään ja Kate ajautuu etsimään Shakespearen kadonnutta näytelmää. Hän saa avukseen jamesbondmaisen komean tyypin Ben Pearlin, ja sanomattakin on selvää, että heidän välilleen kehitellään romanssia.

tiistai 28. elokuuta 2012

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

Teos 2012, 266 s.

Hannu Väisänen


Ollaan muutaman sadan vuoden päässä tulevaisuudessa ilmaston lämpenemisen ja merenpinnan nousun jälkeen. Entinen yhteiskunta on romahtanut. Teknologian taso on korkeampi kuin yleensä romahduksen jälkeistä aikaa kuvaavissa dystopioissa. Ydinvoimaa ei mainita sanallakaan, mutta ilmeisesti öljy on loppunut. Muovihaudoista eli nykyisiltä kaatopaikoilta kerätään entisajan tavaroita uusiokäyttöön. Yllättävän paljon niitä on säilynyt toimintakunnossa.

Maapallon johtava valtio on kiinalainen Uusi Qian. Teemestarin kirjan tapahtumapaikka on sen vähäpätöisellä syrjäseudulla, kylässä Kuusamon lähellä. Kirjan päähenkilö on teemestarin tytär Noria, josta isä kouluttaa uutta teemestaria, vaikka perinteitten mukaan naisten ei pitäisi olla teemestareita.

sunnuntai 26. elokuuta 2012

Linkkivinkki: Lightspeed Magazine

Marko Ikäheimo


Moni nykyisistä SF-sivuistoista on blogimuotoinen.  Siinä onkin monia etuja, kuten mahdollisuus melko kevyeen toimitukselliseen otteeseen. Ilman tätä formaattia esimerkiksi Kalaksikukon tekeminen olisi huomattavasti paljon hankalampaa. Kuitenkin on myös mukava huomata, että joillakin riittää vielä resursseja ihan oikeasti toimitetunkin materiaalin tuottamiseen. Yksi tällainen SF-julkaisu on useita laadukkaita antologioita koonneen John Joseph Adamsin vetämä Lightspeed.


torstai 23. elokuuta 2012

Bulwer-Lytton palkinnot vuodelle 2012

Marko Ikäheimo


Tämänvuotiset Bulwer-Lytton -kirjallisuuspalkinnot on julkistettu. Kilpailu on saanut innoituksensa viktoriaanisen kirjalijan Edward George Bulwer-Lyttonin tuotannosta. Hänen käsialaansa on kuolematon romaaninaloitus: "It was a dark and stormy night".

Kilpailun osaanottajat seuraavat esikuvansa jalanjälkiä, ja yrittävät luoda kuvitteelliselle kirjalle mahdollisimman karmean ensimmäisen lauseen. Osa kilpailijiosta pysyy viktoriaanisessa tyylissä, ja luottaa rönsyilevien jaaritusten voimaan. Toiset taas koettavat onneaan napakammilla hirveyksillä. Kilpailusarjoja on useassa kirjallisessa tyylilajissa, myös scifissä ja fantasiassa. Tämänvuotinen scifisarjan voittaja antaa aika hyvän kuvan siitä, mistä tässä on kysymys.


maanantai 20. elokuuta 2012

The Amazing Spiderman -peli iPadille

Marko Ikäheimo


Arvostelin jonkun aikaa sitten Spiderman - Total Mayhem -pelin iPadille. Vaikka pidinkin pelistä kovasti, siitä tuntui silti puuttuvan jotakin todella keskeistä.

Vapaus.

Suurin osa Hämyhäiskän viehätyksestä perustuu juuri supervoimien antamalle vapautukselle arkielämän paarustuksesta. Pelissä pääsi kyllä jonkun verran heilahtelemaan verkon varassa, mutta eteneminen onnistui vain ennalta määriteltyä reittiä pitkin.

Nyt ilmestynyt The Amazing Spiderman -leffaan perustuva peli onkin sitten aivan toista maata. Peliympäristöksi on mallinnettu koko Manhattan, jonka jokaista seinää pitkin voi kiivetä ja jokaiselle katolle voi singahtaa. Muutamalla verkonheilahduksella on myös mahdollista sinkoutua korkeimmakin pilvenpiirtäjän yläpuolelle. Vaikutelma on niin huimaava, että ei edes tule pahemmin ihmeteltyä, että mihin ihmeeseen Hämis sen verkkonsa kiinnittää. Toki myös korttelikuiluissa taksien kattoja hipovassa heilahtelussakin on puolenssa.


Whee!

perjantai 17. elokuuta 2012

Nettisarjakuva: Lady Sabre and the Pirates of the Ineffable Aether

Marko Ikäheimo


Aikasemmassa postauksessa esittelin Comic Rocket -palvelun, jolla voi kätevästi pitää verkkosarjakuvien lukukohdat järjestyksessä. Yksi tämän sivuston kautta ahkerimmin lukemistani sarjakuvista on Lady Sabre and the Pirates of the Ineffable Aether (jatkossa pelkästään Lady Sabre). Kuten pitkähköstä nimestä voi päätellä, kyseessä on steampunk -tarina, jossa vähän jokaiseen rakkineeseen on läntätty jonkun sortin höyrykone.

Nimihenkilö on sähäkkä eetterissä seilaavan kaapparialuksen kapteeni, joka koettaa saada käsiinsä salaperäisen aarteen. Lady Sabre ei oikein kunnoita yksityistä omistusoikeutta, joten hänellä on pieniä kahnauksia esivallan edustajien kanssa. Itse asiassa sarjakuva alkaa pikkuriikkisellä kärhämällä, jossa päähenkilö ottaa miekoin yhteen viiden vartijan kansa. Tästä hyökätään sitten täyttä höyryä tarinaan, jossa riittää merirosvomeiningin lisäksi steampunk-länkkäriä ja pikkuisen magiaakin.

keskiviikko 15. elokuuta 2012

Podcast-esittely: War rocket Ajax

Marko Ikäheimo


Aikoinaan harrastin kovastikin ahkerasti sarjakuvia, kuten vaikkapa vanhaan Kalaksikukkoon tekemästäni artikkelista käy ilmi. Sittemmin elämän tuulet ja mikä tärkeintä, rajallinen hyllytila, saivat harrastuksen hiipumaan. Digitaalisen sarjakuvaan tutustumisen myötä kiinnostus on alkanut taas pikkuhiljaa palailemaa. Osasyynä innostukseen on mainio Comics alliance -sivusto sekä sen virallinen podcast: War rocket Ajax. Jostakin syystä aluksi vierastin melko hörhöjä jaksonimiä, mutta sitten uskaltauduin kokeilemaan sisältöä.

sunnuntai 12. elokuuta 2012

Fredrick Brown: Martians go home

Arvosteltu versio: Kindle e-kirja, alkuperäinen versio julkaistu 1955

Marko Ikäheimo


Marsilaiset ovat viimeinkin valloittaneet maapallon. Kummallista kyllä, ne ovat kuin ovatkin pieniä ja vihreitä. Siihen hyvät uutiset sitten jäävätkin. Marsilaisten (tai mistä ne sitten ovatkin kotoisin) suurin huvi ja elämän ainoa tarkoitus on ärsyttää maan asukkaita niin paljon kuin vain mahdollista. Tässä toimessaan ne ovat aivan erikoisen tehokkaita. Pienet vihreät riiviöt ilmestyvät paikalle pahimpaan mahdolliseen paikkaan aineettomania, joten niitä ei oikein voi edes hätistellä pois. Kaiken lisäksi ne pikku penteleet voivat nähdä pimeässä ja seinien lävitse, joten kaikki yksityisyys ja salaisuuksien säilyminen haihtui samoin tein taivaan tuuliin. Marsilaiset ilmestyvät aukomaan päätänsä sinne, missä tapahtuu jotain vähänkin mielenkiintoista.

tiistai 7. elokuuta 2012

Comic Rocket -sivusto nettisarjakuvien harrastajille

Marko Ikäheimo


Verkosta löytyy roppakaupalla todella laadukkaita nettisarjakuvia. Moneen sarjakuvaan on kerääyntynyt jo niin paljon materiaalia, että niiden seuraaminen alkaa olla melko tuskallista. Monenlaisia kirjanmerkki- ja välilehtivirityksiä on tullut kokeiltua, mutta niiden kanssa menee pakka sekaisin ennemmin tai myöhemmin.

sunnuntai 5. elokuuta 2012

Iain M. Banks: Surface Detail

Arvosteltu versio: Kindle e-kirja.
 

Marko Ikäheimo

 
Kulttuuri-sarjan kirjojen todellisuudessa älyllisten olentojen tietoisuus voidaan latada virtuaalitodellisuuteen. Useimmat sivistyneet yhteiskunnat tunnustavat tällaisissa ympäristöissä elävien olemassaolon oikeutuksen. Kun resurssit eivät ole rajoituksena, näihin maailmoihin voi luoda millaisia taivata tahansa. Tietysti tästä seuraa myös se, että jotkut kieroutuneet sivilisaatiot käyttävät samaa teknologiaa omien erityisten helvettien luomiseen. Helvettien olemassaoloa kannattavien ja vastustavien yhteiskuntien välinen epäsopu puhkeaa loppujen lopuksi avoimeksi sodaksi. Asiaankuuluvasti tässä sodassa taistelut käydään virtuaalisilla taistelukentillä.
 
Tapahtumiin sekaantuu myös Kulttuuri, tuo hyvää tarkoittava ylivalaistunut supersivilisaatio. Kulttuuri merkitsee tietysti myös suunnattomia avaruusaluksia ja niitä ohjastavia superälyjä, mieliä. Mielten ääretön älyllinen kapasiteetti ei tietystikään merkitse sitä, etteikö niillä voi olla omia persoonallisuusoikkuja ja -omituisuuksiaan. Jotkut mielet vaikuttavat kauniisti sanottuna täysin kaheleilta.
 

torstai 26. heinäkuuta 2012

Mitä jos Kuun paikalla olisi joku planeetoista?

Marko Ikäheimo


Io9-sivulla tuli vastaan varsin pysättävä ajatusleikki. Siinä maasta otettuun valokuvaan laitettiin Kuun tilalle joku planeetoista. Jostakin syystä suuret kaasujättiläiset keskellä taivaankantta olivat aivan erityisen rätkäyttävä näky. Tietysti jos maapallo kiertäisi Jupiteria Kuun etäisyydellä, meillä olisi muitakin ongelmia kuin pelkkä jättiläisplaneetan näkemisen aiheuttama huimaus. Mutta ei nyt välitetä liikaa siitä, ja nautitaan huikeasta näkymästä.

Tässä on yksi niistä kesymmistä kuvista. Alkuperäinen löytyy täältä.

Jyrki Erra: Kaunasin sivut

Otava 2012 544 s.

Hannu Väisänen


Suojapaperissa Kaunasin sivuja verrataan Umberto Econ Ruusun nimeen, mutta minulle tuli mieleen Dan Brown ja Da Vinci -koodi. Myös Kaunasin sivuissa ollaan katolisen kirkon salaisuuksien jäljillä.

Kustaa II Adolfin tytär Kristiina tuli isänsä kaaduttua Ruotsin kuningattareksi 1632, mutta luopui kruunusta 1654, kääntyi seuraavana vuonna katolisuuteen ja muutti Roomaan kirjojensa kanssa. Siihen aikaan kirjat olivat paljon arvokkaampia kuin nykyään, joten ne kannatti viedä mukanaan Euroopan laidalta toiselle.

tiistai 24. heinäkuuta 2012

SUS! Keiteleen kesäteatterissa

Käsikirjoitus ja ohjaus: Kari Kankaanranta

Riitta Niemistö


Olipa kerran tyttö nimeltä Hilkka Puna, joka asui maalla. Talon pihapiirissä pyöri monenlaisia eläimiä: äärimmäisen söötti koira Räksy, kolme porsasta, pari lammasta ja sekä susia. Hilkka oli menossa isoäitiään tapaamaan, matkalla hän kohtasi yhden susista, jolla oli synkkä salaisuus: hän oli kasvissyöjä.

sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Clifford Simak: Ring Around the Sun

Arvosteltu versio: Kindle e-kirja, julkaistu Collanczin SF Gateway -sarjassa, alkuperäinen julkaisuvuosi 1953
 
Simakin Väliaseman arvostelu vanhassa Kalaksikukossa

Marko Ikäheimo

 
Kirjan päähenkilö, Jay Vickers, on kohtalaisen menestynyt kirjailija, joka ei kuitenkaan tunne kuulunvansa nyky-yhteiskuntaan. Kyse ei kuitenkaan ole normaalista taiteilijan maailmantuskasta, vaan hän ei todellakaan oikein kuulu muiden ihmisten joukkoon. Eipä sillä, myös yhteiskunnalla itsellään riittää ongelmia. Vuosikymmeniä jatkunut kylmä sota uhkaa muuttua todelliseksi sodaksi.
 
Tämän keskellä alkaa tapahtua todella kummallsia asioita. Pitkin ja poikin maata alkaa putkahdella kauppoja, joissa myydään omituisia esineitä. Kauppojen valikoima ei ole suurensuuri, mutta ne harvat kamat kestävät ikuisesti, kirjaimellisesti. Uusia tuotteita ilmestyy vähitellen, vaikka niiden myymisessä ei ole mitään taloudellista järkeä. Eipä ihme, että tällainen säikäyttää muutaman erittäin vaikutusvaltaisen henkilön hyvin perusteellisesti.

perjantai 13. heinäkuuta 2012

Peter F. Hamilton: The Dreaming Void

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 21 h 52 min, lukija Toby Longworth

Hamiltonin Void-trilogian ensimmäinen osa

Marko Ikäheimo


Kirja on jatko Hamiltonin Commowealth -universumin tarinaan. Pandoras Star ja Judas Unchained -kirjoissa kuvattu prime-sota on tuhatkunta vuotta sitten tapahtunutta muinaishistoriaa. Osa aikaisemmissa kirjoissa tavatuista hahmoista on vielä mukana kuvioissa, enemmän tai vähemmän muuttuneita. Kirjan varsinainen pääongelma on tällä kertaa galaksin keskustassa oleva tyhjä alue. Se ei ole varsinaisesti musta aukko, kuten aikaisemmin luultiin. Aluella on muutaman vuosimiljoonan (tai sinnepäin) välein tapana laajentua ja ahmaista sisäänsä kulloisellakin raja-alueella sijaitsevat tähtijärjestelmät.
 
Ikivanha ja voimakas Raelien sivilisaatio on omistanut koko olemassaolonsa Tyhdyyden salaisuuksien selvittämiselle. Se on rakentanut alueen rajalle tarkkailupisteitä ja puolustusjärjestelmiä, joiden tarkoituksena on estää raja-alueen uusi siirtyminen. Kukaan ei tiedä, onko näistä järjestelmistä tosipaikan tullen mitään hyötyä.
 

torstai 12. heinäkuuta 2012

Inception (2010)

Marko Ikäheimo


Toimintaa sisältävä elokuva, josta löytyy myös aiheita ajattelutoiminnalle. Matrix yritti tätä, mutta loppujen lopuksi palaset eivät kuitenkaan oikein naksahtaneet paikoilleen. Inception onnistuu tässä huomattavasti paremmin.

Elokuvan juoni perustuu uudelle tavalle harrastaa teollisuusvakoilua. Tarkemmin määrittelemättömän taikateknologian avulla nuuskija voi tuoda kohteen omaan uneensa ja houkutella tämän paljastamaan itse omat salaisuutensa. Pois päästäkseen varsinaisen uneksujan on herättävä, mikä ensimmäisen tason unessa on vielä melko yksinkertaista. Varsinaisesti ongelmalliseksi touhu menee, kun unia aletaan ketjuttamaan sisäkkäin, ja uneksujien herääminen pitäisi saada synkronoitua. Ihmisen alitajunta ei ole myöskään turvallisin mahdollinen paikka lähteä seikkailemaan.

tiistai 10. heinäkuuta 2012

Heikki Lehikoinen: Katkera manalan kannu. Kuoleman kulttuurihistoria Suomessa

Teos 2011, 358 s.

Hannu Väisänen


Kuolema on voinut tulla montaa kautta. Syynä on voinut olla rutto, isorokko, hinkuyskä, ripuli, influenssa tai muu tauti, lasten huono hoito, nälkä, sota, säikähdys, vainajan loukkaaminen, synnin tekeminen.

Kuoleman kanssa ovat olleet tekemisissä lääkärit ja välskärit, papit ja pyövelit.

Lisäksi teoksessa kuvataan: Viimeinen matka maan päällä. Peijaiset. Esihistorialliset haudat. Kristillinen hautaus. Vainajien muistamiset ja ilmestymiset. Kummitukset kirkonväki ja ihtiriekot. Kerrotaan, miten vainajia estettiin tulemasta takaisin ynnä kuvataan kuolema ja hautaus nykyaikana.

Jos kauhutarinoiden lukeminen alkaa kyllästyttää, tämä on hyvä kirja siirtyä faktan puolelle.

maanantai 9. heinäkuuta 2012

Star Wars: Heir to the Empire (Thrawn-trilogian kirja 1)

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, 20-vuotis juhlajulkaisu, lukija Marc Thompson

Marko Ikäheimo


Alkuperäisen Tähtien sota -elokuvan huiman menestyksen jälkeen samaan universumiin pykättiin tietysti läjä kirjojakin. Yksi varhaisimmista ja vieläkin laadukkaimmista oli Alan Dean Fosterin Splinter of the Minds Eye (julkaistu Suomessa nimellä Mustan lordin paluu). Kirjan tapahtumat eivät ihan natsaa elokuvatrilogian kahden myöhemmän osan kanssa. Kirjallisena teoksena se kuitenkin peittoaa 90% Star Wars -aihesesta pupasta.

Toinen Star Wars fandomin keskuudessa suuren suosion saavuttanut kirjasarja on Timothy Zahnin Thrawn-trilogia. Sarja sijoittuu viitisen vuotta Jedin paluun tapahtumien jälkeen. Uuden tasavallan ja Imperiumin jäänteiden kesken käydään vielä rankkoja taisteluja. Sotaonni alkaa kuitenkin vääjäämättä kääntyä tasavallan puolelle. Galaksiin laitamilla kuuluu kuitenkin kummia. Siellä Imperiumin joukot pistävät vielä kovasti kampoihin ja jopa kykenevät järjestämään tasavaltalaisille ajoittain hyvinkin ikäviä yllätyksiä. Huhut kertovat tämän menestyksen johtuvan aikaisemmin tuntemattoman suuramiraalin strategisesta nerokkuudesta.