perjantai 24. helmikuuta 2012

Rick Riordan: Percy Jackson and the Last Olympian

HUOM! Tämä arvostelu olettaa, että sarjan edelliset osat ovat lukijalle tuttuja.

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 11 h, lukija Jesse Bernstein. Kirjasarjan viides ja viimeinen osa (edellisten osien arvostelut löytyvät täältä).

Marko Ikäheimo


Kirjasarjassa on päästy nyt loppuryminöihin. Jostakin syystä Luken kehon kaapannut Kronos näyttäisi olevan täysin haavoittumaton, mistä voi tulla pikkuisen ongelmia lopullisessa välienselvittelyssä. Tämän voittamattomuuden alkusyy on parasta löytyä, ja pikkuisen äkkiä sittenkin. Nicolla tuntuisi olevan ratkaisu ongelmaan, mutta voiko Percy luottaa häneen?

Kirjasarjan viimeisessä osassa punnitaan koko sarjan laatu. Onneksi Percy Jacksonin seikkailut pysyvät koossa loppuun saakka. Minua hieman alkoi epäilyttämään siinä vaiheessa, kun Rachel Dare tuntui putkahtavan mukaan kuvioihin aivan tyhjästä. Loppujen lopuksi hänelläkin on oma tärkeä osuutensa tarinakudelmassa.

Tarinan edetesä selviää myös, mikä Luken sai loppujen lopuksi kääntymään olymposlaisia jumalia ja tovereitaan vastaan. Hänen perheensä kohtalo on aika riipaiseva, erityisesti Percyn ja Nicon vierailu Luken äidin luona on jolteensakin karmaiseva.

Sarjan lopussa Percy on kasvanut todelliseksi sankariksi, hyvässä ja pahassa. Antiikin sankarien tapaan hänelläkin on hieman lyhyt pinna ja taipumus ratkaista ongelmat pikemminkin miekanterällä kuin ajattelemalla. Lisäksi Poseidonilta perittyjen kykyjen hallitseminenkaan ei ole aivan yksinkertaista.

Riordan on luonut toimivan ja mielenkiintoisen maailman. Tarinan lopussa onkin hieman haikea olo. Onneksi tähän jatkumoon on seuraavakin sarja tekeillä. Percy Jackson ei kuitenkaan ilmeisesti ole enää sen päähenkilö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti