torstai 18. huhtikuuta 2013

Martti M. Niemi: Stalinin hirttonuora. Punainen Suur-Suomi 1940

Marjaniemi 2012, 360 s.

Hannu Väisänen


Neuvosto-Suomea kuvaavien vaihtoehtohistorioiden lähtökohtana on yleensä se, että Tali-Ihantalan taistelu päättyi toisin, esimerkiksi Ilkka Remeksen Karjalan lunnaat ja Paavo Haavikon novelli Lumeton aika, tai sitten Neuvosto-Suomen syntyvaiheita ei kerrota, kuten Anna-Kaari Hakkaraisen romaanissa Verkko. Stalinin hirttonuorassa Neuvosto-Suomi perustetaan talvisodan jälkeen.

Romaani alkaa oikeastaan vasta sivulla 62. Sitä ennen on infodumpeissa käyty läpi talvisota sellaisena kuin se todellisuudessa oli maaliskuun puoliväliin 1940 saakka. Muutenkin kirja etenee infodumppien kautta. Niiden välissä on irrallisia kohtauksia, joitten hahmoina ovat petsamolainen evakko, Yhdysvalloista Suomeen tullut kirjeenvaihtaja, Mannerheim, toveri Stalin, Andrei Ždanov, Otto-Ville Kuusinen, Arvo "Poika" Tuominen, Olavi Paavolainen, Elmer Diktonius, Raoul Palmgren, Hella Wuolijoki, Yrjö Leino, Tuure Lehén ja niin pois päin. Onko Martti Niemi poiminut hahmoikseen ne henkilöt, jotka sattuivat hänen mieleensä juolahtamaan?

Kirja vaikuttaa keskeneräiseltä. Siinä ei ole romaanin rakennetta, vaan se on vain kokoelma erillisiä kohtauksia ja infodumppeja. Usein dialogiakaan ei ole esitetty suoraan vuorosanoina, vaan on ainoastaan kerrottu, mitä kukin sanoo, ikään kuin ne olisivat vasta muistiinpanoja romaaniksi.

Kirja taitaa olla omakustanne. Tavanomaisesta omakustanteesta tämä poikkeaa edukseen siinä, että oikeinkirjoitus- tai kielioppivirheitä ei sattunut silmään.

Muutaman uudelleenkirjoittamisen jälkeen tästä olisi saanut romaanin. Ehkä se olisi silloin kelvannut myös oikealle kustantajalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti