perjantai 31. joulukuuta 2010

Mary Roach: Packing for Mars

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 10 h 28 min, lukija Sandra Burr

Marko Ikäheimo


Kuinka suuri osa astronauteista on ollut avaruussairas (vastaus: suurin osa)? Mitä tapahtuu, jos avaruudessa lentää laatta? Voiko ihminen olla kaksi viikkoa peseytymättä avaruuspuvussa? Miten kulttuurierot vaikuttavat avaruuslentäjien yhteistoimintaan? Mitä tapahtuu, jos avaruusaseman vessa ei toimi?

Avaruuslennoissa on paljon asoita, joista NASA ei halua pitää ääntä. Astronauttien ruumiintoimintojen tai hygieniaongelmien repostelu ei todennäköisesti anna kovin paljon positiivista julkisuutta, kun pitäisi taistella määrärahojen puolesta. Valitettavasti avaruuslennot eivät ole pelkää rakettitiedettä, vaan mukaan on saatava myös se arvaamattomin, haurain ja vaikeimmin ylläpidettävä komponetti: ihminen.

Kirjassa käsitellään myös monia avaruuslentäjien arkipäivään liittyviä ongelmia. Painottomassa tilassa nautittava ruoka on suunniteltava tarkoin: kukaan ei halua pyydystää ruoanmuruja herkistä komponenteista. Painottomuudessa myös se ruoansulatuksen päätepiste vaatii melkoisia insinööritaidon mestarinäytteitä. Ilman painovoiman avustusta monet ruumiintoiminnot eivät yksinkertaisesti toimi odotetulla tavalla.

Mary Roach pääsee itsekin kokeilemaan painottomuutta NASA:n parabolista vuoristorataa lehtävällä C-9 -kuljetuskoneella. Samalla tarjoutuu tilaisuus myös omin silmin todeta, miksi tämän nimenomaisen laitteen lempinimi on "Vomit Comet".

Packing for Mars ei ole varsinainen tiedekirjan. Lähinnä se on tiedeviihdettä, jossa asioista pyritään löytämään humoristinen näkökulma. Tässä ei sinällään ole mitään vikaa, viihteelläkin on oma paikkansa. Kovaa tiedettä odottavat luultavasti pettyvät tämän kirjan annista. Kiitosta täytyy antaa kosmonauttien ja japanilaisten avaruuslentäjäkokelaiden haastatteluista.

Nimestään huolimatta myös marslentojen ongelmat jäivät hieman kevyelle käsittelylle. Kirjailija tuntuu innostuvan eniten erityisesti amerikkalaista yleisöä mahdollisesti ällöttävistä aiheista sekä tietysti spekuloidessaan seksistä avaruudessa.

Sandra Burr hoitaa äänikirjan lukemisen hyvin, sortumatta turhaan dramatisointiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti