maanantai 3. joulukuuta 2012

Gravity Falls -animaatiosarja

Marko Ikäheimo


Joskus 90-luvun alkupuolella tutustuin vahingossa sarjaan nimeltä Eerie, Indiana. Siinä pikkukaupunkiin muuttanut nuorukainen huomaa kyseisessä kylässä tapahtuvan todella omituisia juttuja. Siellä saattoi törmätä esimerkiksi ilmielävään Elvikseen tai isojalkaan. Sarjan ote ei ollut turhan ryppyotsainen, vaikka mysteerit olivatkin jopa pikkuisen jännittäviäkin.

Eerie, Indiana tuli hakematta mieleen, kun ensimmäisen kerran katselin Disneyn aivan äskettäin alkanutta animaatiosarjaa, Gravity Fallsia. Ensimmäisessä jaksossa Pinesin kaksoset, Dipper ja Mabel, joutuvat kesäksi Oregonin huitsin jorpakkoon isosetänsä Stanin hoiviin. Stan on kauniisti sanottuna parantumaton huijari ja silmänkääntäjä. Hän yrittää kaikin mahdollisin tavoin nyhtää rahat irti kaupunkilaisilta ja turisteilta matkamuistomyymälässään, Mystery Shackissa. Apunaan hänellä on lievästi oman tiensä kulkija Soos ja teinityttö Wendy, johon Dipper tietysti välittömästi ihastu pahemman kerran. Vaikka Stanin myymälä on täyttä huijausta, Gravity Fallsissa riittää oikeitakin mysteerejä roppakaupalla.

Tästä sarjasta ei löydy isoa punaista resetnappia, joka palauttaa tilanteen jakson lopussa ennalleen. Jaksoista löytyy vinkkejä, joihin palataan useita jaksoja myöhemmin. Seikkailujen aiheuttamat muutokset hahmojen elämässä näkyvät myös myöhemmissä jaksoissa.

Gravity Falls loistaa myös päähenkilöiden keskinäisessä vuorovaikutuksessa. Neuroottisesti kaiken suunnitteleva Dipper ja päätä pahkaa uusiin kokemuksiin syöksyvä Mabel saattava nahistella ja tehdä jäynää toisilleen. Tästä huolimatta sisarukset myös aidosti välittävät toisistaan ja ovat toistensa tukena vaikeina aikoina.

Gravity Fallsin huumori on ajoittain niin railakasta, että en olisi ikinä kuvitellut sellaista näkeväni Disney-kanavan tuotosessa. Ajoittain meno yltyy suorastaan surrealistiseksi.Tämän lisäksi sarjassa löytyy aivan mahdottoman vetävä tunnari.Ostaisin Gravity Falsia kannatusmielessä heti, jos vain voisin. Viimeistään täytyy kaivaa kuvetta DVD-version ilmestyttyä. Sitä odotellessa sarjaa vai katsella myös verkosta varsin pienellä googlettamisella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti