tiistai 11. maaliskuuta 2014

Rob Zombie ja B. K. Evensen: Salemin kirous

Suom. Einari Aaltonen, Like 2013, 371 s.

robzombie.com

Hannu Väisänen


Romaani alkaa vuonna 1692, kun Salemissa Yhdysvalloissa teloitettiin parikymmentä naista noituudesta syytettyinä. Niin todella tehtiin, mutta kirjan kuvasto on peräisin kauhuelokuvista eikä siitä, mitä Salemissa oikeasti tapahtui. Prologin jälkeen siirrytään nykyaikaan, kun noidat tulevat takaisin kostamaan teloittajiensa jälkeläisille.

Kirjan pohjalta on tehty elokuva The Lords of Salem, ja kirja vaikuttaa enemmän sen käsikirjoitukselta tai novelisaatiolta kuin romaanilta. Elokuvilla ja musiikilla on suuri rooli myös kirjan tapahtumissa, sillä toinen kirjoittajista, Rob Zombie eli Robert Bartleh Cummings, on muusikko, nyt jo hajonneen White Zombie -yhtyeen laulaja ja myöhempi sooloesiintyjä, sekä kauhuelokuvien ohjaaja.

Naiset tanssivat alasti noitapiireissä. Varsinkin elokuvassa se kai säväyttää enemmän puritaanisessa Yhdysvalloissa kuin saunakulttuurissa elävässä Suomessa. (Sivuhuomautus: elokuvassa paljasta pintaa on vähemmän kuin kirjassa.) Kauhu perustuu ihmisten silpomiseen ja verellä läträämiseen, kuten niin monessa muussa huonossa kauhuromaanissa ja -elokuvassa. Jos niitä on lukenut ja katsonut tarpeeksi monta, asia ei enää kauhistuta, vaan haukotuttaa.

Kirja parodioi itsensä filmiversiota: Salemissa esitetään yönäytöksenä B-elokuvaa Frankenstein vastaan noitienmetsästäjä. Sen haluaisin nähdä!

Salemin kirous itsekin on kuin B-luokan kauhuelokuva, vaikka ei niin huono kuin arvelin sen olevan. Ei Ö-luokan kalkkuna-ainesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti