maanantai 17. heinäkuuta 2017

The Prisoner -uudelleenkatselut, osa 8

Tämänkertainen jakso: The Dance of the Dead

Huomio! Mikäli näissä The Prisoner -jaksoarvosteluissa ei ole aikaisemmin ollut spoilereita, niin tästä lähtien ainakin on. Näiden kirjoitusten tarkoituksena on auttaa minua jäsentämään ajoittain (!) varsin vaikeaselkoista sarjaa. Eli kannattaa katsoa jakso ennen lukemista. Ja miksi ette katsoisi maailman parasta tv-sarjaa?

Marko Ikäheimo


Tuomarit

Näköjään on ollut jonkun verran väliä edellisen Prisonerin jaksokatsauksen välillä, koska syitä. Mutta nyt ollaan taas vauhdissa mukana. Itse asiassa voi olla mielenkiintoistakin vertailla, miten katsomiskokemus on muuttunut tällä välillä.

Mutta nurinat sikseen ja asiaan. Numero kuutta ei nytkään päästetä liian helpolla. Jakson alussa pari tiedemiestyyppi yrittää murtaa Kuutosta vanhalla kunnon aivopesulla ja linkouksella. Uusi numero kaksi (Mary Morris) kuitenkin torppaa nämä suunnitelmat. Hänellä on aivan uusi lähestymistapa ongelmaan.


Kakkonen järjestää karnevaalit (osallistuminen tietysti pakollista), jonka lopuksi kaupungintalolla järjestetään naamiaistanssiaiset. Juhliminen huipentuu oikeudenkäyntiin, jossa Kuutonen on syytettynä luvattoman radion hallussapidosta. Rikos sinällään on toisarvoinen, päämääränä on sankarimme saaminen pinteeseen. Oikeutta (tai jotain sinne päin) jakavat kolme tuomaria, jotka nyt ihan vain sattumalta ovat pukeutuneet kolmeksi historian suurista tyranneista. Kummallinen yhteensattuma. Ai niin, puolustuksesta vastaa numero Kaksi. Että sellaista oikeutta.

Ensin ajattelin, että tarkoituksena on kääntää muut kyläläiset Kuutosta vastaan. Mutta eihän siitä oikeastaan ole kysymys. Aikaisemmin Kuutonen on kamppaillut pääasiassa kylän johtoa vastaan. Tällä kertaa Kakkonen on päättänyt näyttää kertakaikkiaan, että ihan jokainen on nujerrettavissa ja tarvittaessa vaikka kyläläisiä voi käyttää aseena niskoittelijoita vastaan.

Kuten tavallista, tästäkin jaksosta voisi kirjoittaa vaikka kuinka pitkän tutkielman, eikä sittenkään olisi kaikkia sen näkökulmia tyhjentävästi selvitetty. Eipä sillä, että minulla muutenkaan siihen kapasiteetti riittäisi. Joka tapauksessa nyt taisi käydä niin, että Kuutonen jäi kakkoseksi. Tai siis kakkonen tuli ykköseksi. Vaikka eihän kukaan tiedä, kuka ykkönen oikeastaan on. Että joo.

Patric McGoohan on muuten yhä vieläkin aivan järjettömän cool.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti