maanantai 25. kesäkuuta 2012

Scarifyers (kuunnelmasarja 2007-)

Marko Ikäheimo


Englantilaisilla on aina ollut taito tehdä nautittavaa periodidraamaa. Tästä todistavat vaikkapa televisiossa useaan otteeseen uusitut Hercule Poirotin tai Sherlock Holmesin seikkailut. Pidän kovasti myös brittien kuivahkosta huumorista. Kun mukaan sotketaan vielä hyvin kirjoitettua paranormaalia jännitystä, lopputulos kelpaa ainakin minulle erittäin hyvin.

BBC:n digitaalisilla radiokanavilla on vuodesta 2007 lähtien pyörinyt Scarifyers-sarja, jossa entinen poliisietsivä Lionheart selvittää kumppaninsa, kummituskirjailija Professori Dunningin kanssa kiperiä ongelmavyyhtejä. Mysteereihin liittyy myös enemmän tai vähemmän yliluonnollinen ulottuvuus. Parivaljakko muodostaakin Englannin hallituksen näitä asioita tutkivan yksikön.

Tarinat sijoittuvat vuosiin 1936 ja 1937, ja ne on ahdetty täyteen aikakauden charmia. Vastaantulevat vihulaisetkin ovat täyttä timangia Lovecraftilaisista hirviöistä muumion kirouksiin ja haudasta nousseiden haamujen kostoretkiin. Mahtavan hirviögallerian ja nasevan huumorin lisäksi kokonaisuutta kannattelee päähenkilöiden keskinäinen kemia. Erikoisesti Nicholas Courtney Lionheartina on yksi genren suurista hahmoista. Valitettavasti Courtney kuoli viidennen seikkailun jälkeen. Hänen tilalleen tuli Lionheartin entistä kollegaa esittävä David Warner, tekijämies toki hänkin. En ole vielä kuitenkaan kuunnellut yhtään Warnerin tähdittämää seikkailua.

Scarifyersin jaksoja voi ostaa digitaalisesti suoraan sen tuotantoyhtiön, Cosmic Hobon, kotisivuilta. Sarja löytyy myös Audiblen valikoimista. Kärsivälliset voivat bongata jaksoja BBC:n digitaalisen kanavan 4 extran sivuilta, jossa sitä uusitaan säännöllisesti. Itse asiassa, tätä esittelyä kirjoitettaessa kanavalla on juuri alkanut Scarifyersin ensimmäinen seikkailu, ja sen ensimmäistä jaksoa voi kuunnella ilmaiseksi BBC:n jaksosoittimesta viiden päivän ajan.

1 kommentti: