tiistai 8. lokakuuta 2013

Thrillbent-verkkosarjakuvasivusto

Marko Ikäheimo


Sarjakuvia seuraaville on luultavasti käsikirjoittaja Mark Waidin nimi kohtuullisen tuttu. Meriittilistaa löytyy 80-luvulta asti, joukossa muun muassa nykyisin melko tavalla alan peruskiviksi luettavat Teräsmies-tarinat Kingdom Come ja Birthright. Viimeisin täysosuma on Daredevil-sarjakuva, josta onkin jo tullut meuhkattua aikaisemminkin.

Viime vuoden puolella Waid päätti kokeilla rahkeitaan myös digitaalisen kustantamisen puolella. Yhdessä toisen sarjakuvaveteraanin John Rogersin kanssa hän perusti Thrillbent-sivuston, jossa esitetään eri tekijöiden tuotoksia. Ensimmäinen julkaistu tarina oli Waidin itsensä kirjoittama Insufferable. Insufferablessa näemme, mitä tapahtuu, jos lepakkomiestyyppisen yön synkeän kostajan apulaisesta kasvaa isona omahyväinen ääliö, jolla on vaikeuksia ajatella omaa napaansa pidemmälle. Tilannetta ei paranna yhtään se, että tämä dynaaminen duo sattuvat olemaan samalla myös isä ja poika.

Haltiainvaasioita ja muita painajaisia


Muita pidempään jatkuneita sarjoja sivustolla on esimerkiksi Arcanum, jossa melko epätavallinen agenttiryhmä yrittää saada selvää (ja selvitä) fantasiamaailman yllättävästä hyökkäyksestä arkitodellisuutta vastaan. Erityisesti sarjakuvan mytologia näyttäisi olevan erittäin hyvin taustatutkittu. Kolmas heti kättelyssä vaikutuksen tehnyt sarja on The Eight Seal, jossa Yhdysvaltain ensimmäinen nainen kärsii ajoittaisista pahoista hallusinaatioista. Paitsi että nämä harhat saattavat olla hyvinkin todellisia ja ärjyjä. Sarjakuvan edetessä saattaa ruutuun putkahtaa kovastikin rajuja näkyjä.

Erittäin miellyttävä lukukokemus


Thrillbent panostaa lukukokemukseen. Itse selailu teknisenä tapahtumana on hyvin yksinkertainen ja virtaviivainen. Ruutujen sisältö sitävastoin saattaa muuttua klikkausten välillä hyvinkin mielenkintoisesti. Normaalin siirtymän lisäksi muutos voi olla yhden puhekuplan tai yksityiskohdan muuttuminen, tai sitten jotakin kuvaelementeistä korostetaan aivan uudella tavalla. Teknisesti yksinkertaisilla keinoilla sarjakuviin saadaan roppakaupalla elävyyttä ja mielenkiintoisia tarinankerronnan keinoja.

Edellä esiteltyjen lisäksi Thrillbentistä löytyy monta muutakin sarjaa, jotkut melko lyhyitä, toiset varsin mittaviakin. Sarjakuvien tekijät pitävät sivustolla kukin omaa blogia, joista voi löytyy taustatietoa sarjojen luomisprosessista ja tekijöiden näkemyksiä teoksensa jatkosta.

Maksa mitä jaksat


Kaikki Thrillbentin sarjat voi lukea ilmaiseksi alusta alkaen. Jos  löysää rahaa sattuu löytymään, sivuston verkkokaupasta voi voi myös ostaa DRM-vapaita pdf-tiedostoja. Tiedostojen hinnan määrää ostajan omatunto. Ymmärtääkseni myytävät sarjakuvat ovat julkaisutahdissa hieman vapaasti luettavia edellä. Thrillbentin sarjakuvia voi ostaa myös ainakin Comixology-verkkokaupasta.

Thrillbent tarjoaa kovien ammattilaisten tekemää digitaalista sarjakuvaa erittäin mielenkiintoisessa formaatissa. Toivottavasti sivuston taloudellinen puoli toimii niin hyvin, että saamme nauttia näistä tarjoomuksista vielä pitkään.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti